Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ , συνέχεια.



Στην προηγούμενη παρέμβαση μου από της στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας, ευχαριστώντας σας βέβαια για την δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου, τόνιζα ότι μόνο από τη «επανατιμολόγιση» των φαρμάκων, θα προκύψει μείωση των τιμών τους κατά 35% περίπου , που μαζί με τα άλλα μέτρα ( λίστα συνταγογραφημένων φαρμάκων που ψηφίστηκε στις 14/01/2010 από τη βουλή, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ.), θα οδηγήσουν σε μια μείωση των καθαρών κερδών των φαρμακείων έως και 50%.


Τόνιζα επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, κόντρα στο κλαδικό άρα και στο προσωπικό συμφέρον, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να μειώσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης , ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι η χειρότερη δυνατή .


Αλλά τα πράγματα που στόχευαν στην μείωση των κερδών του φαρμακείου δεν σταματούν εδώ .Υπάρχουν κι άλλα που δεν ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη των συναρμοδίων υπουργών στις 19/11/2009.


Την Δευτέρα 11-1-2010, η Υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη είχε συνάντηση στο Υπουργείο με το Προεδρείο των Φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ), με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και με την ΠΕΦ.


Στη συνάντηση αυτή τέθηκε , μεταξύ άλλων, στο τραπέζι ζήτημα διαφοροποίησης του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου για τα γεννόσημα φάρμακα ή για κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους, μειούμενο όσο αυξάνεται η τιμή του φαρμάκου.


Στο ζήτημα αυτό το υπουργείο βρήκε θερμό συμπαραστάτη τον ΣΦΕΕ (φαρμακοβιομήχανοι), που υποστήριξε ότι το ποσοστό κέρδος του φαρμακείου δεν είναι 23,5% όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί αλλά πολύ μεγαλύτερο δηλαδή κοντά στο 35%!!! (1)


Θέλω μετά τα παραπάνω να ξεκαθαρίσω όχι προς τον ΣΦΕΕ, αλλά ενημερώνοντας την κοινωνία των πολιτών χάριν των οποίων διακονούμε το επάγγελμα μας , ότι ο φαρμακοποιός για κάθε 100 € που βάζει στο συρτάρι του , αφού αποδώσει τον ΦΠΑ τον οποίο αποδίδει στο 100% και μάλιστα προτού να τον εισπράξει, του μένουν ως μικτό κέρδος μόλις 24 ευρώ . Από αυτά το φαρμακείο πρέπει να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα που διακρίνονται σε:


1. Ενοίκια, ΔΕΗ , ΟΤΕ, Μισθοί, Εργοδοτικές Εισφορές κ.λ.π.


2. Έξοδα τηρήσεως συνήθους αποθέματος, έξοδα τηρήσεως ποικιλίας κωδικών για ουσιαστικά όμοια φάρμακα, για να εξυπηρετηθεί ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιριών, που συνίσταται στη


προσέλκυση της προτίμησης των συνταγογράφων γιατρών προς τα σκευάσματά τους. “με ποιο τρόπο άραγε;”


3.Έξοδα για το χρηματοοικονομικό κόστος των καθυστερήσεων πληρωμών. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς προς τα φαρμακεία από έξι μήνες ( ΟΠΑΔ) έως ένα έτος ( ΤΥΔΚΥ), Ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες, αν δεν πάρουν αντικαταβολή επιταγή πληρωτέα εντός 20 ημερών, δεν κατεβάζουν από τα φορτηγά τα φάρμακα που είναι συσκευασμένα σε παλέτες, ενώ το φαρμακείο εκτελεί-παραδίδει στον ασθενή , μέχρι τρία σκευάσματα ανά συνταγή .


4. Έξοδα αγοράς και αποθήκευσης επί πλέον ποσοτήτων για τα λεγόμενα “ελλειπτικά φάρμακα” .


Διαπιστώνεται λοιπόν ότι το κόστος τηρήσεως αποθέματος συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κόστους λειτουργίας του φαρμακείου, πράγμα που θα μπορούσε να μετριασθεί αν για τα γεννόσημα φάρμακα, εφαρμοζόταν η αναγραφή της δραστικής ουσίας των φαρμάκων στις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων που θα εκτελούνται στα φαρμακεία, όσο και στα νοσοκομεία όπου με την ευκαιρία να αναφέρω ότι για το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 47%!!! και κανείς δεν μιλά γιαυτό.(1)


Στο τέλος μετά την αφαίρεση των παραπάνω εξόδων μένει στο φαρμακοποιό ένα ποσοστό 10,80% ευρώ , που είναι η επιστημονική αμοιβή για την υπηρεσία που προσφέρει στο κοινό για το μικτό αγαθό (κοινωνικό-εμπορικό), στο οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η υπερωριακή αμοιβή των διανυκτερεύσεων-διημερεύσεων που τελικά με την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων τα οποία θα ρίξουν τις αξίες κατά 35% με αποτέλεσμα να μειώσουν τα καθαρά κέρδη του φαρμακείου έως και 50% . (2)


Μετά τα παραπάνω κατανοεί κανείς, γιατί δεν υπήρχε περιθώριο για άλλη απάντηση προς την υπουργό, από αυτή που δόθηκε εκ μέρους του προέδρου του Π.Φ.Σ. κ. Δημητρίου Βαγιωνά « ότι δεν συζητούμε μείωση ποσοστού κέρδους και ενδεχομένη επιμονή της Κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία πολέμου». (2)



· Ο Βασίλης Χολέβας είναι Φαρμακοποιός, τακτικός Αντιπ/πος του Φ.Σ.Λ. στον Π.Φ.Σ. και Πρόεδρος του Δ.Σ. Σο.Φ.ΛΑ.


( ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ)



(1) Δελτίο τύπου ΦΣΑ Νο.13/14/01/2010.


(2 ) www.pfs.gr σχετική ανάρτηση 15/01/2010.

΄Σκληρα μέτρα στο χωρο των φαρμάκων"

"Το Ασφαλιστικό είναι υπαρκτό πρόβλημα. Όσοι έλεγαν ότι το σύστημα αντέχει έως το 2030-2040 έλεγαν ψέμματα", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΒΕΤΟ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, κάνει λόγο για "οργιώδη συναλλαγή" στο χώρο των φαρμάκων και επισημαίνει πως, "αν δεν αλλάξουν τακτική οι εμπλεκόμενοι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη "πολύ σκληρών μέτρων". πηγή:athina984.gr

ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΩΣΑΙΚΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


Χαρακτηριστική αντίδραση νεογέννητου Εληηνόπουλου όταν πληροφορείται το ύψος του "δημοσίου χρέους" που κληρονομεί.

…….Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσιάζεται όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά σύμπτωμα ευρύτερης ευρωπαϊκής νόσου. Σε πρώτη γραμμή, προβάλλει η ομάδα που έχει πολιτογραφηθεί με τον όχι και τόσο κολακευτικό όρο PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία). Το σύνολο του εξωτερικού χρέους (κράτος και επιχειρήσεις) φτάνει περίπου το 158% του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Ισπανία, το 217% στην Πορτογαλία και το… 966% στην Ιρλανδία! Ακόμη χειρότερα, η ελληνική περίπτωση «είναι καρικατούρα αυτών που διαδραματίζονται στη Γαλλία και την Ιταλία», κατά τον ερευνητή του ινστιτούτου IFRI, Φιλίπ Ντεφάρζ. Φαίνεται ότι οι κέρβεροι της ΕΚΤ χτυπούν το σαμάρι για να πονέσει το γαϊδούρι: απειλούν την Ελλάδα με μύρια όσα δεινά για να αποτρέψουν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τις κυβερνήσεις πολύ μεγαλύτερων οικονομιών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).


…...Είναι όμως η νεοφιλελεύθερη θεραπεία - σοκ, κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας, μονόδρομος; Εδώ το πρώτο που οφείλει να επισημάνει κανείς είναι η διεθνιστική επιμονή του βρετανικού Economist να αναζητεί πηγή έμπνευσης στην παλιά αποικία της Γηραιάς Αλβιώνας. Χθες μας συνιστούσαν να μιμηθούμε την «Κέλτικη Τίγρη» του Ατλαντικού, υπόδειγμα «Νέας Οικονομίας» των υπηρεσιών. Σήμερα που η τίγρη πνέει τα λοίσθια, το υπόδειγμα είναι ο «Κέλτικος Δράκος», που καταβροχθίζει μισθούς και θέσεις εργασίας. Επί της ουσίας, ο νεοφιλελευθερισμός είναι οργανικό μέρος όχι της λύσης, αλλά του ίδιου του προβλήματος. Δύο πολιτικοί τόλμησαν να διακηρύξουν δημόσια ότι «τα ελλείμματα δεν έχουν καμία σημασία» κι αυτοί δεν ήταν η Παπαρήγα και ο Λαφαζάνης, αλλά... ο Ρέιγκαν και ο Τσέινι! Η δραστική μείωση της φορολογίας κεφαλαίου και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας συρρίκνωσαν τα δημόσια έσοδα, την ίδια ώρα που ο μιλιταρισμός οδηγούσε σε εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών, με αναπόφευκτη συνέπεια τη δημοσιονομική έκρηξη.



….. Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί, σε πλήρη αντίθεση με τις προτροπές του νεοφιλελευθερισμού, προχωρεί αυτές τις μέρες στο περίφημο «Μεγάλο Δάνειο», ύψους 35 δισ. ευρώ, για αναπτυξιακούς σκοπούς και συγκεκριμένα για τη στήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης και των τεχνολογιών αιχμής, που θα στηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο Σαρκοζί απομυθοποίησε πλήρως την ιδεολογική τρομοκρατία των «διεθνών οίκων αξιολόγησης», υπενθυμίζοντας ότι είναι οι ίδιοι οίκοι που έδιναν άριστα στη Lehman Brothers και στα τοξικά απόβλητα της Γουόλ Στριτ και έθεσε ζήτημα αλλαγής των ευρωπαϊκών κανόνων δανεισμού, ώστε να εξαλειφθεί η εξάρτηση από τους εν λόγω οίκους



«Η τελευταία ευκαιρία»


Σημαντικό τμήμα των ευρωπαϊκών και ιδιαίτερα των γαλλικών ελίτ προχωρεί σε ακόμη ριζοσπαστικότερες προτάσεις για εφαρμογή οικονομικού προστατευτισμού στην κλίμακα της Ευρώπης. Στο τελευταίο βιβλίο του, «Το τέλος της Δημοκρατίας», ο Εμανουέλ Τοντ θεωρεί ότι η επιβολή εμπορικού προστατευτισμού είναι όχι μόνο δυνατή (λόγω της βιομηχανικής υποδομής και της ισορροπίας στο εξωτερικό εμπόριο της Ενωσης), αλλά και «η τελευταία ευκαιρία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», πριν από τη μετατροπή της σε ολιγαρχία. Στο βιβλίο του «Ο νέος 21ος αιώνας», ο Ζακ Σαπίρ παρομοιάζει την παγκοσμιοποιημένη οικονομία με φορτηγό πλοίο, το οποίο κινδυνεύει να σπάσει από τις ταλαντώσεις που προκαλούν τα κύματα της κρίσης, αν δεν μοιράσει το φορτίο του σε ανεξάρτητα διαμερίσματα.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής ερευνών του CNRS κάνει λόγο («La crise de trop», Fayard, 2009) για πέρασμα από την παγκοσμιοποίηση στη «δια- περιφεροποίηση», δηλαδή τη διασύνδεση ανεξάρτητων, περιφερειακών ενώσεων και σημειώνει: «Μόνο πολύ φανατικοί ή πνευματικά ανάπηροι οπαδοί του αχαλίνωτου ανταγωνισμού φαντάζονται ότι η μόνη εναλλακτική λύση στην παγκοσμιοποίηση είναι η εθνική αυτάρκεια τύπου Αλβανίας». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι πρέπει «να διαλύσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σημερινή της μορφή για να φτιάξουμε μιαν άλλη»!

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙNΗ


ΑΚΟΥΛΟΥΘΕΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

FT: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

του Desmond Lachman*

Έχοντας περάσει την καριέρα μου παρακολουθώντας τις αναδυόμενες αγορές τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και στην Wall Street,έχω δει αρκετές συμφωνίες σταθερών ισοτιμιών να καταρρέουν.

Έχω επίσης παρακολουθήσει στενά τα στάδια τα οποία διανύουν οι χώρες, που ταλαιπωρούνται από σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αυτή η εμπειρία με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όπως ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή πριν από μία 10ετία έτσι και στην Ελλάδα πλησιάζουμε προς το τελικό σημείο.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι μετά από δύο ή τρία χρόνια και αφού έχουν σπαταληθεί αρκετά δημόσια κεφάλαια, η Ελλάδα θα πάψει να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Το πρώτο βήμα για την νομισματική κρίση συμβαίνει όταν μία χώρα, ωθούμενη από την τάση της να εισάγει οικονομική πολιτική,εφαρμόζει σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της, κάτι το οποίο δεν ταιριάζει με την οικονομία της.

Η Αργεντινή -αντιμέτωπη αρκετές φορές με την χρεοκοπία- το εφάρμοσε το 1991, όταν συνέδεσε άρρηκτα το πέσο με το δολάριο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να νικήσει τον υπέρ-πληθωρισμό.

Αφού δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ευρωζώνη το 1999, η Ελλάδα –η οποία για αρκετά χρόνια ήταν σπάταλη- κατόρθωσε να τα εκπληρώσει το 2001, χάρις στην δημιουργική λογιστική που εφάρμοσε. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από την Αργεντινή, η Ελλάδα εγκατέλειψε το νόμισμά της και υιοθέτησε το ευρώ.

Εισήλθε σε ένα κλαμπ στο οποίο η πιθανότητα κάποιο μέλος να το εγκαταλείψει δεν υπάρχει.

Το επόμενο στάδιο προς την κρίση είναι όταν μία χώρα εφαρμόζει πολιτικές που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες που έχει κλείσει.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν κάτι άγνωστο για την Αθήνα. Η είσοδος στην ευρωζώνη υποτίθεται ότι υποχρεώνει κάθε χώρα να είναι πιστή στις εντολές της Συνθήκης του Μάαστριχ, δηλαδή, να διατηρεί το έλλειμμά της χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος της χαμηλότερα από το 60% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της Ελλάδας έχει φθάσει στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της προβλέπεται ότι θα αγγίξει φέτος το 120% του ΑΕΠ.

Το διογκωμένο έλλειμμα, μαζί με τα υποχρεωτικά χαμηλά επιτόκια, δημιουργεί τις συνθήκες για το τέλος του παιχνιδιού.

Το πράττει όχι μόνο λόγω του ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας έχουν εισέλθει σε μία αβέβαιη πορεία, αλλά και μέσω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει ακόμη και την Αργεντινή, καθώς η ανταγωνιστικότητά της έχει υποχωρήσει κατά 30% σε σύγκριση με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται οι έντονες ανησυχίες των αγορών οι χώρες στρέφονται προς εξωτερική βοήθεια. Στην περίπτωση της Αργεντινής αυτό σήμαινε στροφή προς το ΔΝΤ (με τις ευλογίες των ΗΠΑ).

Για την Ελλάδα σημαίνει στροφή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όμως στην δεύτερη περίπτωση ο «σπόνσορας» δεν είναι τόσο πρόθυμος να προσφέρει άπλετη ρευστότητα, ενώ παράλληλα ζητά από την χώρα να εφαρμόσει σκληρές, εισαγόμενες, πολιτικές.

Στην περίπτωση της Αργεντινής η συνεχής στήριξη από το ΔΝΤ προσέφερε κάποια σωτηρία για ένα-δύο χρόνια και κατόπιν ξέσπασαν έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες, αποδεικνύοντας ότι το ΔΝΤ δεν είχε να ασχοληθεί με ένα απλό νομισματικό πρόβλημα, αλλά με μία περίπτωση πιθανής χρεοκοπίας.

Είναι πολύ δύσκολο να «δει» κάποιος την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα να έχει καλύτερο happy end. Κάθε προσπάθεια να υπάρξει μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που ορίζει το Μάαστριχ

θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση. Η προσπάθεια να υπάρξει στήριξη της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών θα οδηγήσει σε εφαρμογή σκληρών και μη αποδεκτών πολιτικών για αρκετά χρόνια.

Τα μηνύματα, δε, δεν είναι διόλου θετικά: οι ανακοινώσεις για λήψη μέτρων περιορισμού των δαπανών έχουν, ήδη, ξεσηκώσει διαμαρτυρίες. Επίσης δεν η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να προσφέρει χρηματοδότηση.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την Ελλάδα, ενώ ο κ. Jurgen Stark, στέλεχος της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι η περίπτωση διάσωσης της χώρας δεν είναι κάτι εφικτό.

Εάν υπάρχει κάτι που οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διδαχθούν από την Αργεντινή είναι ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το αναπόφευκτο.

Η χώρα έχει τόσο υψηλό χρέος που δύσκολα θα μπορέσει να το αναδιοργανώσει. Η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ευρωζώνη.

Βέβαια αυτό δεν είναι ένα τέλος που ταιριάζει στις «παραδοσιακές» Ελληνικές Τραγωδίες.

* Ο αρθρογράφος είναι στέλεχος του American Enterprise Institute.

euro2day.gr

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΕΝΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ


IKA


Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 23/12/2009


ΥΓΕΙΑΣ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Π60/34


ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ


Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ


Πληροφορίες: A.Βλάχος






ΘΕΜΑ: «Νέο έντυπο συγκεντρωτικής κατάστασης συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»




Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στα πλαίσια του έργου «Παροχή Υπηρεσιών σε Ανθρώπινο Δυναμικό και Μέσα για το Σχεδιασμό και την Οργάνωση Συστήματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» έχουν επανασχεδιαστεί τα έντυπα της συνταγής χορήγησης φαρμάκων, της συνταγής κλινικών καθώς και το έντυπο της συγκεντρωτικής κατάστασης συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Ο επανασχεδιασμός των εντύπων έγινε με γνώμονα την ταχύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συμβεβλημένων συνεργατών του Οργα-


νισμού (ιατρών,φαρμακείων) και προκειμένου να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη επεξεργασία μέσω σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής των περιεχομένων σε αυτά πληροφοριών. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε έτσι ώστε τα μέλη σας να προμηθευτούν εγκαίρως τα νέα έντυπα συγκεντρωτικής κατάστασης συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των οποίων η γραμμογράφηση και η μορφή θα είναι σύμφωνη με το συνημμένο υπόδειγμα και το οποίο θα χρησιμοποιούν από 1ης Μαρτίου 2010 και στο εξής, για την υποβολή χειρόγραφων καταστάσεων λογαριασμών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα μη μηχανογραφημένα φαρμακεία.


O


ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ



Θ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ:ΦΡΕΣΚΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ( 31/12/2009)

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΟΓΑ



΄Εγκυρες πληροφορίες αποκαλύπτουν οτι σε κτίριο της οδού Πειραιώς, λίγο πιο πάνω απο τον Π.Φ.Σ. προς την Πέτρου Ράλλη , έχει εγκατασταθεί το Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων ( ΚΕ συνταγών) Η επεξεργασία αρχίζει απο τον Ιανουάριο του 2010 όχι μόνο για συνταγές του ΙΚΑ αλλά και του ΟΓΑ, δηλαδή, του 70% των ασφαλισμένων. .Οι έντιμοι συνάδελφοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν για τα λαμόγια όμως το party is over. Το σύστημα θα συνδέση τη χειρόγραφη συνταγογράφηση, εκτέλεση και χρέωση, με αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία.


Η συγκεκριμένη ανάγκη υλοποιείται με:

Τη βελτίωση της ταχύτητας ολοκλήρωσης εκκαθάρισης των φαρμακευτικών δαπανών και της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των συμβεβλημένων φαρμακείων

Την ορθή εκτέλεση των συνταγών

Τη βελτίωση του ελέγχου της ποιότητας των φαρμακευτικών δαπανών των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικότερα το Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών) θα εχει τις εξής λειτουργίες:
Tη συγκέντρωση και καταχώρηση σε μηχανογραφικό σύστημα, μέσω ψηφιοποίησης με χρήση σαρωτών (scanners) υπερ-υψηλής ταχύτητας, των λογαριασμών (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και συνταγές) που υποβάλλονται από τα συνεργαζόμενα με το ΙΚΑ φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

Την ηλεκτρονική αποθήκευση των ψηφιοποιημένων εγγράφων (συνταγές, συγκεντρωτικές κ.ά.).

Την αυτοματοποιημένη, αναγνώριση των κουπονιών των φαρμάκων και των υπολοίπων στοιχείων του συνταγολογίου.

Tην καταχώρηση των υπολοίπων μη αυτόματα αναγνωρισθέντων σχετικών πεδίων της συνταγής.

Την ηλεκτρονική διεξαγωγή ελέγχων ορθότητας των συνταγών.

Εκτέλεση, αυτόματων και μη, αλγόριθμων αντιμετώπισης μη ορθών συνταγών.

Εκκαθάριση των συνταγών.

Την ηλεκτρονική αντιμετώπιση των μη ορθών συνταγών.

Tο μηχανογραφικό έλεγχο των δεδομένων και τη μηνιαία πληρωμή προκαταβολών και εκκαθαρίσεων στα φαρμακεία (μέσω του ΔΙΑΣ).

Tην ενημέρωση των φαρμακείων, των Υποκαταστημάτων και της Διοίκησης του ΙΚΑ για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

Τον υπολογισμό του ποσού ανάκτησης ανά φαρμακευτική εταιρεία και ΦΚΑ.

Tην ενημέρωση της Διοίκησης, μέσω συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης, για θέματα Φαρμακευτικής Δαπάνης και Κατανάλωσης.

Tην παρακολούθηση της συνταγογράφησης και την αποστολή Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συνταγογράφησης τόσο ατομικά σε κάθε συνταγογράφο ιατρό όσο και σε επίπεδο Μονάδας Υγείας, Νομού και Περιφέρειας.



Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ



Σήμερα το πρωί με πήρε στο τηλέφωνο ο συνάδελφος Βασίλης , μέλος του ΣΟΦΛΑ ζητώντας την εκτίμηση μου για το ποσοστό μείωσης των τιμων των φαρμάκων. Παραθέτω λοιπόν τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη των τριών συναρμοδίων υπουργών με θέμα «την πολιτική για το φάρμακο»:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ,
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


που έγινε την Πέμτη 19/11/2009 καθώς και δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ της επόμενης Κυριακής 22/11/2009 που κάνει ,μεταξύ των άλλων και σχετικές εκτιμήσεις για το ποσοστό μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Θα το βρήτε σε ανάρτηση του BLOG μου στις 26/11/2009.(κάνετε κλικ στις παλαιότερες αναρτήσεις , η αριστερά στο μήνα Νοέμβριο)



«πρώτο μέτρο, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, είναι η επαναφορά της λίστας φαρμάκων και ταυτόχρονα, η αναγκαία επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της.



Το δεύτερο μέτρο, αφορά στην υιοθέτηση μιας πολιτικής συνολικής επανατιμολόγησης, για το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανέρχονται περίπου στα 6.000, με τις τιμές να ανακοινώνονται στο πρώτο δελτίο του 2010.



Το τρίτο μέτρο, είναι η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% των πρωτοτύπων. Και αυτό έχει οδηγήσει σε μια πολύ υψηλή τιμή των αντιγράφων και σε πολύ μικρό ποσοστό διείσδυσης, το οποίο στη χώρα μας φθάνει μόνο στο 15%. Έτσι, αλλάζουμε το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων και υιοθετούμε και για τα αντίγραφα το πλαίσιο τιμολόγησης των πρωτοτύπων. Δηλαδή, τιμολόγηση βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Το τέταρτο μέτρο αφορά στα 89 ακριβά φάρμακα. Θα προχωρήσουμε, με εγκύκλιο, σε μείωση της τιμής, από 1/1/2010. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί με αγορανομική διάταξη, μετά από διάλογο που θα πραγματοποιηθεί και στη διάθεσή τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία


το πέμπτο μέτρο αφορά στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ», δηλαδή του Δ΄ Κ.Π.Σ. Προγραμματίζουμε μέσα από το «ΕΣΠΑ» μια ειδική δράση για να στηρίξουμε, ακριβώς, τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τόσο στα ασφαλιστικά μας Ταμεία, όσο και στο μηχανογραφικό εξοπλισμό στα φαρμακεία και τα ιατρεία. Σκοπός μας η άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης



Την 1η Μαΐου του 2010, ξεκινά ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης. Η διαδικασία αυτή, ο ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης, θα εξασφαλίζει στο 100% την έγκυρη στατιστική, ποιος συνταγογραφεί, τι ακριβώς φάρμακο και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συγκεκριμένη συνταγή. Από τη δράση αυτή, μόνο το ΙΚΑ προϋπολογίζει συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνω, 1η Μαΐου του 2010 ξεκινά η συγκεκριμένη δράση σε ολοκληρωμένο επίπεδο.

Στο πρόγραμμα αυτό, επειδή ο νόμος και οι σχετικές συμβάσεις το επιτρέπουν, με βούλησή του, εντάσσεται και ο ΟΓΑ. Συνεπώς, κυρίες και κύριοι, από την 1η Μαΐου του 2010, θα έχουμε το 70% περίπου των ασφαλισμένων, ενταγμένων σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης, που θα τους δίδεται όταν αυτό είναι αναγκαίο και άρα, το μεγάλο κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας θα μπορεί να ελέγχει τις δαπάνες του για τα φάρμακα, με σκοπό να τις εξορθολογίσει.











Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων


Νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επαναφέρει επικείμενη τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή.
Η νέα λίστα φαρμάκων (είχε καταργηθεί το 2006) στοχεύει κυρίως στον εξορθολογισμό στη διάθεση των φαρμάκων και στην καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης.
Τα κριτήρια ένταξης ενός φαρμάκου στη λίστα θα ορίσει ειδική επταμελής Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες υψηλού κύρους και ετέρους που προέρχονται από φορείς με ειδικό βάρος στο σύστημα ασφάλισης. Η λίστα θα αναθεωρείται και θα συμπληρώνεται κάθε χρόνο με κοινή υπουργική απόφαση.
Εγκρίνουν Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εγκρίνουν και θα εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα Ασφάλισης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα εγκρίνεται η χορήγηση φαρμάκου που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, ύστερα από αιτιολογημένη έκθεση του θεράποντος ιατρού και ειδικής Επιτροπής.
Αποσαφηνίζεται δε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία, φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς συμμετοχή τους στη δαπάνη, φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους, που έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση ή άδεια για έναρξη χορήγησης στο νοσοκομείο και παρακολούθηση από ειδικό ιατρό.
πηγή:ημερεσία 16/12/2009

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Γ.Σ. Π.Φ.Σ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ 1/2/2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η Γενική Συνέλευση στην συνεδρίαση της στις 12 Δεκεμβρίου 2009 , αποφάσισε την αναστολή από 1ης Φεβρουαρίου 2010 ,της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός του ΙΚΑ και του ΟΓΑ) που καθυστερούν την εξόφληση των συνταγών των Φαρμακείων.
Στο διάστημα αυτό καλούνται οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την κατάσταση που επικρατεί και να προετοιμάσουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις διαρκείας.
Παράλληλα θα πρέπει να προετοιμασθεί επικοινωνιακά το κλίμα για τις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου, ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία και τους φορείς.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , στο διάστημα που μεσολαβεί θα εντείνει τις παρεμβάσεις του και τις παραστάσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Για τον Π.Φ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜ.ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΔΗΜ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δημοσιεύτηκε: 14/12/2009

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των φαρμακευτικών υπηρεσιών στον χώρο της Ένωσης, εξετάζεται σοβαρά από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού και Υγείας της Ε.Ε. το ενδεχόμενο να προταθούν στο άμεσο μέλλον ρυθμίσεις που θα αφορούν το καθεστώς αδειοδότησης των Φαρμακείων ιδιοκτησίας Ανωνύμων Εταιριών της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σε πρώτη φάση, να αποστείλει αυστηρές συστάσεις προς τις Αρχές της χώρας αναφορικά με την απροθυμία τους να εναρμονίσουν το καθεστώς Αδειοδότησης των Φαρμακείων με το σκεπτικό των σχετικών με το θέμα αποφάσεων που έλαβε πρόσφατα το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και το οποίο πρακτικά προτείνει την απαγόρευση της ιδιοκτησίας και διαχείρισης Φαρμακείων από Ανώνυμες Εταιρίες.
Το βέβαιο είναι ότι οι πιέσεις από την πλευρά των Βρυξελλών προς αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν, εφόσον δεν προκύψει συμβιβαστική λύση στο θέμα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμπαρασύρει και τον τωρινό φαρμακευτικό προσανατολισμό κυβερνήσεων στις ελάχιστες αυτές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (3 στον αριθμό) οι οποίες έχουν εμφανίσει πρόθεση να διαφοροποιηθούν από την πάγια ευρωπαϊκή πεπατημένη στο θέμα για να μιμηθούν το υπό αμφισβήτηση αγγλοσαξονικό μοντέλο.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η μονομερής παρέκκλιση της Μεγάλης Βρετανίας από το ρυθμιστικό καθεστώς της Φαρμακευτικής Αγοράς που ισχύει στο σύνολο σχεδόν των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. (όπου τα Φαρμακεία υπόκεινται σε υγειονομικές ρυθμίσεις για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος) καθώς και οι ανησυχίες που εγείρονται από τις Υγειονομικές Αρχές των χωρών του συνόλου της Ένωσης αναφορικά με την ασφάλεια και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα και ευπαθή προϊόντα υγείας.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από μεγάλες πανευρωπαϊκές εταιρίες του χώρου που, αν και έχουν την έδρα τους εκτός Μεγάλης Βρετανίας, στον τομέα των Αλυσίδων Φαρμακείων έχουν πρακτικά περιοριστεί να δραστηριοποιούν Αλυσίδες Φαρμακείων σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα αυτή.
Οι μεγάλοι αυτοί επιχειρηματικοί κολοσσοί ανησυχούν πλέον ότι η ενδεχόμενη μετακύληση της ιδιοκτησίας των Φαρμακείων τους από τους ίδιους προς ανεξάρτητους πιστοποιημένους φαρμακοποιούς, η οποία συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό στους διαδρόμους των Βρυξελλών, θα θίξει την κερδοφορία τους εν μέσω κρίσης και θα τις απομονώσει στον τομέα αυτό ακόμα περισσότερο απ΄ ότι είναι σήμερα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα στελέχους μεγάλης εταιρίας του χώρου, ο θεσμός των Αλυσίδων Φαρμακείων δυστυχώς δείχνει πλέον να μοιάζει με «επιχειρηματική επιλογή μάταιων προσδοκιών», κάτι που σημαίνει ότι η νέα απειλή της νομοθετικής απαγόρευσής του πανευρωπαϊκά προσανατολίζει τις εταιρίες, οι οποίες σημειώνεται ότι ασκούν και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων στον τομέα της υγείας, προς την πλήρη αναθεώρηση των επιχειρηματικών πλάνων τους για το μέλλον και στη σταδιακή απαγκίστρωσή τους από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Σε ερώτηση για το αν προτίθενται οι ενδιαφερόμενες εταιρίες να επανέλθουν στο θέμα σε κάποια άλλη ευνοϊκότερη χρονική συγκυρία στο μέλλον, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες πλέον είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ποτέ τέτοια στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που δεν αφήνει πια περιθώρια για συνέχιση των όποιων επιχειρηματικών πλάνων προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση ίδρυσης Αλυσίδων Φαρμακείων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. πλην της Μεγάλης Βρετανίας έχει δώσει μέχρι σήμερα μηδαμινά αποτελέσματα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν, ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο της Φαρμακευτικής Αγοράς της Ηπείρου πρακτικά έθεσαν οριστικό τέλος στο θέμα.

(Σημ: Σε σύνολο 440.000 Φαρμακείων στο έδαφος της Ε.Ε., στην κυριότητα Ανωνύμων Εταιριών βρίσκονται μόνο 6.000 χιλιάδες (ποσοστό μικρότερο του 1,4% του συνόλου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών σε ποσοστό άνω του 90% στη Μεγάλη Βρετανία), και 2.000 σε άτυπο διαχειριστικό έλεγχο μεγάλων χονδρεμπορικών εταιριών (ποσοστό μικρότερο του 0,5% του συνόλου) (στ: PGEU)).>>

Πηγή: Ναυτεμπορική 30/11/2009 σελ 26

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εκτοξεύτηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων



ΒΗΜΑ Πέμτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Στην έλλειψη μηχανοργάνωσης και ελέγχου του Συστήματος Υγείας και όχι στις τιμές αποδίδουν την αύξηση οι ειδικο
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2009 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 5,09 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12,4% σε σχέση με πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην έλλειψη μηχανοργάνωσης και ελέγχου του Συστήματος Υγείας καθώς και σε κοινωνικοοικονομικούςδημογραφικούς παράγοντες και όχι στις τιμές των φαρμάκων. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Οπως αναφέρθηκε οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 2,43 δισ. ευρώ το 2004, 2,87 δισ. ευρώ το 2005, 3,51 δισ. ευρώ το 2006, 4,04 δισ. ευρώ το 2007 και 4,53 δισ. ευρώ το 2008. Οι φαρμακευτικές δαπάνες αποτελούν το 43,6% (2008) των συνολικών δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και παρουσιάζουν αύξηση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004. Τότε κάλυπταν το 33,5% των συνολικών δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα», αφού καλύπτει το 53,6% των συνολικών φαρμακευτικών δαπανών. Ακολουθούν ο ΟΓΑ με 28,7% και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με 7,4%. Την ίδια περίοδο οι συνολικές δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων παρέμειναν ποσοστιαία σχετικά σταθερές: το 2004 ήταν 22,8% και το 2008 ανήλθαν σε 23,6%. «Τον κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης διαδραματίζουν παράγοντεςόπως η έλλειψη μηχανοργάνωσης και ελέγχου στο Σύστημα Υγείαςκαθώς και κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντεςκαι όχι οι τιμές των φαρμάκων» συμπέραναν οι ειδικοί. Υπογράμμισαν ότι «υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων τέτοιων που θα επιτρέψουν εξοικονόμηση πόρων στο σύνολο του Συστήματος Υγείας». Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο η παγκόσμια αγορά φαρμάκου ανέρχεται σε 484 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιπροσωπεύει το 20% αυτής της αγοράς.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΕΧΗ Γ.Σ. ΤΟΥ Π.Φ.Σ. ΣΤΙΣ 12/12/2009


Η επαναφορά της λίστας και η μείωση της τιμής των 89 φαρμάκων « υψηλού κόστους » με νέα αγορανομική διάταξη από 1η Γενάρη .



Το πάγωμα τιμών σε όλα τα άλλα σκευάσματα μέχρι τέλη Φλεβάρη , για να γίνει επανακοστολόγηση τους , με στόχο την μείωση των τιμών , κατά 40% των αντιγράφων φαρμάκων και κατά 30% των πρωτοτύπων . (βλέπε "Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Δ.ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ 22Νοεμβρίου 2009)



Την αλλαγή της σχέσης συμμετοχής στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των αντιγράφων φαρμάκων που σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο η συμμετοχή τους να φθάσει στο 30% από το 15% που είναι σήμερα , με ποιο τρόπο άραγε;



Την εφαρμογή « της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» που η κυβέρνηση τοποθετεί στην 1η Μαΐου και που κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πως ακριβώς θα εφαρμοσθεί ;


α) η εφαρμογή της θα είναι σε πρώτη φάση , η σύνδεση της χειρόγραφης συνταγογράφησης , εκτέλεσης και χρέωσης , με τη αυτοματοποιημένη διαδικασία ;


β) με τον εξοπλισμό των ιατρείων με έναν υπολογιστή , ο οποίος θα περιέχει ειδικό λογισμικό , στον οποίο ο γιατρός θα βάζει όλα τα δεδομένα της συνταγής την οποία στη συνέχεια θα εκτυπώνει και θα την παραδίδει στον ασθενή για να προμηθευτεί τα φάρμακα του από το φαρμακείο της αρεσκείας του, που και αυτό θα είναι μηχανοργανωμένο , ενώ όλα τα δεδομένα αυτής θα καταχωρούνται αυτόματα σε ένα κεντρικό SERVER ;


γ) Θα προμηθεύσει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα τον κάθε ασφαλισμένο με μια ηλεκτρονική κάρτα πάνω στην οποία ο γιατρός θα περνάει την επίσκεψη αλλά και την συνταγή με την οποία κάρτα στη συνέχεια θα μπορεί να προμηθευθεί τα φάρμακα από το φαρμακείο , ενώ όλα θα είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου υγείας ; Κανείς δεν ξέρει .


Με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ.



Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω , το γαϊτανάκι των μέτρων το παίρνουν μερικές φαρμακευτικές εταιρίες που συγκαταλέγονται μέσα στις 15 πρώτες σε πωλήσεις που εξαγγέλλουν μείωση της πίστωσης που κάνουν στην αγορά κατά 30 μέρες , καθιστώντας την αγορά των φαρμάκων τους, σχεδόν τοις μετρητοίς ,την στιγμή κατά την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε στα φαρμακεία από το 30% έως το 60% του ετήσιου τζίρου τους.



Προσωπικά δεν αμφισβητώ το δικαίωμα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να εξαγγέλλει αλλά και να υλοποιεί την πολιτική της .



Ζητώ όμως η πολιτική αυτή να μην κατεδαφίζει έναν κλάδο μέσα σε μια νύχτα. Γιατί αυτό θα συμβεί αν απαξιωθούν τα αποθέματά μας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2010 κατά 35% .

{Ας σημειωθεί εδώ ότι λογω της πτωσης του τζιρου κατα 35% ,εξ αιτίας της μειώσεως των τιμών , θα αυξηθεί ο συντελεστής εξόδων του φαρμακείου ως ποσοστό επι των μικτών κερδών και έτσι,ως συνέπεια όλων των παραπάνω, αναμένεται τα καθαρά κέρδη να μειωθούν κατά 50%.}



Για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσουμε αυτά να πωληθούν μέχρι εξαντλήσεως με τις παλαιές τιμές. Προς αποφυγή οποιονδήποτε παρερμηνειών στα σκευάσματα με τις νέες τιμές να μπουν κουπόνια τυπωμένα σε φόντο ανοιχτό κίτρινο ή βεραμάν.



Δικαίωμα της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το ποσοστό των αντιγράφων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στις πλάτες του Ελληνικού φαρμακείου που θα είναι υποχρεωμένο να έχει στα ράφια του 14 κλοπιδογρέλες , 70 ατροβαστατίνες,80 ομεπραζόλες , 27 ρανιτιδίνες κ.λπ.,κ.λ.π. που ελεγμένες από τον ΕΟΦ ή τον European Medicine Agency ( EMEA) θα είναι της αυτής βιοισοδυναμίας.



Γιαυτό ζητώ τα αντίγραφα φάρμακα να συνταγοηραφούνται με το όνομα της δραστικής τους ουσίας ή αν αυτό δεν γίνεται, με την εμπορική τους ονομασία ο φαρμακοποιός όμως να μπορεί να δίνει όποιο άλλο αντίγραφο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία έχει αυτός στο ράφι του.


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΕΜΕΑ επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των πανδημικών εμβολίων



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) έχει επανεξετάσει επιπρόσθετα δεδομένα για τα κεντρικώς εγκεκριμένα πανδημικά εμβόλια Celvapan, Focetria και Pandemrix. Ο ΕΜΕΑ επιβεβαίωσε τη θετική σχέση οφέλους-κινδύνου στα πλαίσια της τρέχουσας πανδημίας γρίπης H1N1.
Τα δεδομένα για το Focetria και το Pandemrix υποδηλώνουν ότι μια δόση των εμβολίων αυτών είναι ικανή να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση η οποία να είναι επαρκής για προστασία έναντι της Η1Ν1 πανδημίας γρίπης σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Και για τα δύο εμβόλια, μία δόση μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών και σε παιδιά και εφήβους (από την ηλικία των 9 ετών για το Focetria, και από την ηλικία των 10 ετών για το Pandemrix). Το Pandemrix μπορεί επίσης να χορηγηθεί ως μια δόση και στους ηλικιωμένους. Για ορισμένες ομάδες όπως τα νεότερα παιδιά και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, παραμένει η σύσταση για χορήγηση δύο δόσεων, προκειμένου να είναι βέβαιο ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα αποκριθεί επαρκώς στον εμβολιασμό. Περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στους επόμενους μήνες. Τα δεδομένα για το Celvapan συνεχίζουν να εξετάζονται.
Ο ΕΜΕΑ επίσης συμπέρανε ότι το Focetria και το Pandemrix μπορούν να συν-χορηγηθούν με μη ανοσοενισχυμένα εμβόλια εποχικής γρίπης.
Ο ΕΜΕΑ, μαζί με τις εθνικές αρμόδιες αρχές, παρακολουθεί διαρκώς το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων της πανδημίας γρίπης Η1Ν1v. Στα πλαίσια της εκστρατείας εμβολιασμών που συνεχίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί επί του παρόντος. Έως σήμερα, οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί αφορούν κυρίως ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλος, αλλεργικές αντιδράσεις και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, οι οποίες επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο προφίλ ασφαλείας των τριών εμβολίων. Ένα πολύ μικρός αριθμός περιστατικών συνδρόμου Guillain-Barré και εμβρυικού θανάτου έχουν αναφερθεί σε ασθενείς που προηγουμένως εμβολιάσθηκαν με πανδημικό εμβόλιο. Ο ΕΜΕΑ βρίσκεται ακόμη στη φάση συλλογής όλων των σχετικών πληροφοριών και της αξιολόγησης των δεδομένων. Ωστόσο, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν τα περιστατικά αυτά με τα εμβόλια.
Ο ΕΜΕΑ θα συνεχίσει την αξιολόγηση όλων των πληροφοριών που θα γίνονται διαθέσιμες και θα προχωρήσει σε περεταίρω συστάσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Σημειώσεις: 1. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές παρακαλούμε να ανατρέξετε στις ενημερωμένες συνταγογραφικές πληροφορίες των Focetria και Pandemrix στα ελληνικά http://www.eof.gr/web/guest/newflu . Σημειώνεται ότι το εμβόλιο Celvapan δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα.2. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του ΕΜΕΑ σχετικά με την πανδημία γρίπης μπορούν να βρεθούν στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΜΕΑ για την πανδημία (H1N1) .3. Το παρόν δελτίο τύπου, όπως και άλλες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του ΕΜΕΑ μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα: http://www.emea.europa.eu/
ΠΗΓΗ http://www.eof.gr/

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Μέχρι τον Μάιο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση


Ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και λίστα στα νέα μέτρα της κυβέρνησης με στόχο να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ! Με μία ηλεκτρονική κάρτα σαν την κάρτα αναληψεων θα πηγαίνουμε στο γιατρό! Πάνω στην κάρτα ηλεκτρονικά θα περνάει και η επισκεψη αλλα και η...

συνταγογράφηση ενω όλα θα είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου υγείας!


Στη συνέχεια με την καρτα αυτή στο φαρμακείο θα μπορεί να γίνει η προμηθεια των φαρμάκων!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/11/2009

Με την εξαίρεση των επεμβατικών τεχνικών, η συνταγογράφηση είναι το πιό ισχυρό αλλά και πιό επικίνδυνο θεραπευτικό εργαλείο, στα χέρια των ιατρών. Η ορθή ή λανθασμένη χρήση του έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, αλλά επειδή η φαρμακευτική δαπάνη συνεχώς θα αυξάνεται, έχει σημαντικές συνέπειες και για την οικονομική επιβιωσιμότητα του συστήματος. Για τους λόγους αυτούς η διαχείριση της συνταγογράφησης έχει τεράστια σημασία για όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα υγείας.

Απάντηση σ’αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Κατ’ αυτήν, ο ιατρός εισάγει τα δεδομένα της συνταγής σε έναν υπολογιστή (επιτραπέζιο, φορητό, παλάμης κτλ) ο οποίος περιέχει ειδικό λογισμικό. Η συνταγή ελέγχεται από το λογισμικό σε σχέση με την συμβατότητα διάγνωσης και σκευασμάτων, τις τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σκευασμάτων αλλά και του ιστορικού του ασθενούς σε αλλεργίες ή άλλες παθήσεις όπως αυτές προκύπτουν από το ηλεκτρονικό αρχείο του, τη σωστή δοσολογία, τη συμμόρφωση στους κανόνες του ασφαλιστικού οργανισμού κτλ. Η συνταγή μετά είτε αποστέλλεται στο φαρμακείο της επιλογής του ασθενούς με e-mail ή με fax, είτε στο μεταβατικό στάδιο, εκτυπώνεται στο ιατρείο και παραδίδεται στον ασθενή. Κατά τρόπο αυτόματο επίσης ενημερώνεται το ηλεκτρονικό αρχείο του ασθενούς.

Με το χειρόγραφο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικός έλεγχος της συνταγής τη στιγμή της συνταγογράφησης. Έτσι, ένας ιατρός μπορεί να αναγράψει δύο σκευάσματα που έχουν γνωστή και τεκμηριωμένη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ή να αναγράψει σκεύασμα που αντενδείκνυται για μία άλλη πάθηση ή αλλεργία που έχει ο ασθενής. Η υπερ ή η υποδοσολόγηση για την ηλικία και το βάρος του ασθενούς είναι επίσης ένα θέμα. Όσο άρτιο και αν είναι το γνωστικό επίπεδο των ιατρών, τέτοια σφάλματα είναι υπαρκτά.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η συμμόρφωση των ασθενών. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο το 22% των συνταγών εκτελούνται από τους ασθενείς με βάση τις οδηγίες αναγραφής τους. Το 14% δεν εκτελεί τη συνταγή, το 13% την εκτελεί αλλά δεν χρησιμοποιεί τα φάρμακα, το 22% διακόπτει πρόωρα τη θεραπεία, ενώ το 29% μειώνει κατά την κρίση του τη δοσολογία. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε προφανή κατασπατάληση του πόρου της ιατρικής επίσκεψης, του κορεσμού του συστήματος υποδοχής (ουρές), κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και υποβάθμιση της αποδοτικότητας (και με όρους υγείας και με όρους οικονομίας) του συστήματος. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της συνταγογράφησης μέσα από την καταγραφή της στο ηλεκτρονικό αρχείο ασθενούς, μπορεί να βελτιώσει τη συμμόρφωση.

Άλλο θέμα, είναι η αποδοτικότητα της ιατρικής εργασίας. Στην πρωτοπόρο και εδώ Σουηδία όπου ήδη το 45% όλων των συνταγών διακινείται ηλεκτρονικά, έχει υπολογιστεί πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γλιτώνει 100 ώρες εργασίας ανά ιατρό ανά έτος, ενώ ακόμα πιό σημαντική είναι η διευκόλυνση της εργασίας των φαρμακοποιών που σήμερα κυριολεκτικά πνίγονται υπό το βάρος της διπλότυπης συνταγής. Από την πλευρά των πολιτών, στη Σουηδία το 95% αυτών που έλαβαν ηλεκτρονική συνταγή δηλώνει πως θέλει να την ξαναχρησιμοποιήσει (Increasing use of electronic prescriptions in Sweden, eGovernment News – 27 April 2005 – SwedeneServices for citizens).

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, ακόμη και η Πορτογαλία, έχουν λάβει ήδη τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και έχουν ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή του μέτρου.

Τώρα πια, τέσσερα χρόνια αργότερα, το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία και έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αυτό το μέτρο που είναι από μόνο του ικανό να εξοικονομήσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκρινόμενο δε με τη λίστα φαρμάκων, εκτιμώ ότι το δεύτερο θα έχει μόνο κόστος και όχι κέρδη. Αλλά, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να λάβουμε εσφαλμένες αποφάσεις, γιατί δεν θα χάσουμε μόνο χρόνο αλλά -κυρίως- μερικά δις ευρώ που θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε στο σύστημα υγείας κατά τρόπο παραγωγικό.

Θα ήθελα όμως να επικαιροποιήσω λίγο το θέμα γιατί η εισήγηση στο ΙΣΤΑΜΕ είχε θεωρητικό χαρακτήρα, ενώ τώρα επιβάλλεται να διευκρινιστούν κάποια πρακτικά ζητήματα. Πχ, τότε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσιαζόταν άμεσα συνδεδεμένη με το ηλεκτρονικό αρχείο ασθενούς. Αυτό είναι μεν σωστό, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό μέσα σε μια κυβερνητική θητεία, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να υλοποιηθεί σε ορίζοντα τετραετίας.

Εξηγούμαι: αν τη στιγμή της εκτύπωσης η συνταγή διαβιβαζόταν ηλεκτρονικά σε ένα κεντρικό υπολογιστικό αποθηκευτικό χώρο, και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες της συνταγής θα είναι οργανωμένες σε σχετικά πεδία, τότε ο τεράστιος όγκος των 100 εκατομμυρίων συνταγών περίπου ανά έτος, θα μπορούσε να αναλυθεί ανά οιοδήποτε πεδίο ή συνδυασμό πεδίων. ανά ιατρό ή ειδικότητα ιατρών, ανά φαρμακείο ή περιοχή, ανά διάγνωση ή σκεύασμα κοκΘα μπορούσαμε έτσι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή το κόστος ανά ασθενή ή ανά φύλο, ή ηλικιακό εύρος ασθενών,. Για πρώτη φορά θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν εξόφθαλμες καταχρήσεις που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν ομολογεί. Όπως πχ το γεγονός ότι σε μικρό δήμο του νομού μου, η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του ΟΓΑ είναι εξοφθάλμως αναντίστοιχη προς τον πληθυσμό και ουδείς ασχολείται, παρά το γεγονός ότι ο νομίατρος είναι πλήρως ενήμερος.

Αλλά θα ήθελα εδώ να καταθέσω και άλλη μια διάσταση των ωφελειών εκ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φορολογικές δηλώσεις των ιατρών είναι πολλάκις αναντίστοιχες με το πραγματικό εισόδημά τους. Η πλήρης, ψηφιακή καταγραφή των συνταγών παριστά το μόνο αντικειμενικό κριτήριο για τη φορολόγηση των ιατρών, διότι αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο παροχής υπηρεσιών υγείας . {παρατηρηση blogger: Οι επισκεψεις για συνταγογραφηση που επι βαρυνουν την δημοσια φαρμακευτικη δαπανη( ταμεια) παντα δηλωνονται ως εισοδημα απο τους γιατρους ,γιατι πρεπει να κοψουν παραστατικο για τις πληρωθουν}.

Το κυριότερο αντεπιχείρημα που έχω ακούσει από ιατρούς, είναι ότι υπάρχουν πολλοί ιατροί, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν το αντιμετωπίζω ως σοβαρό επιχείρημα για δύο λόγους: α) γιατί οι ιατροί είναι ιδιαίτερα επιδέξιοι στο χειρισμό μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας όπως υπερηχοτομογράφοι, ηλεκτρομυογράφοι, ενδοσκόπια κάθε είδους κτλ που έχουν πολύ υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στην εκμάθηση από τη χρήση ενός απλού προγράμματος Η/Υ και β) γιατί ακόμα κι αν υπάρχουν ψηφιακά αναλφάβητοι αλλά και ανεπίδεκτοι μάθησης ιατροί, ας προσλάβουν γραμματέα, να προσθέσουν και μερικές θέσεις εργασίας στην αγορά.

Τελευταίο αφήνω όχι το λιγότερο σημαντικό αλλά αντίθετα αυτό που θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών. Θα απαλλαγούν από τα συνταγολόγια και το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να επιδεικνύουν την κάρτα υγείας τους για να λάβουν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Βεβαίως, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει να καταστούν και οι πολίτες περισσότερο υπεύθυνοι. Πχ δεν καταλαβαίνω γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να καλύπτουν οποιαδήποτε ποσότητα φαρμάκου υπερβαίνει την ετήσια ανάγκη του ασθενούς με χρόνιο νόσημα σε φάρμακα, όπως αυτή θα προκύπτει από την καταγεγραμμένη στη συνταγή δοσολογία. Άρα, η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνει πιό απλή και πιό υπεύθυνη.

Κατά τη γνώμη μου, το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει μόνο θετικά σημεία και θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα διότι συνιστά αυτονόητο μέτρο εκσυγχρονισμού και περιστολής σπαταλών.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αναλαμβάνω την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες για την πρόοδο του ελληνικού λαού



Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Με εντολή των ψηφοφόρων της ΝΔ, αναλαμβάνω την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες για την πρόοδο του ελληνικού λαού και κυρίως για το δικαίωμα της ελπίδας, στα νέα παιδιά του τόπου μας.

Η πολιτική προοπτική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. να επιστρέψει σε νέες νίκες, οργανωτικά ανανεωμένη και ιδεολογικά κυρίαρχη.


Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες,

ο λαός μίλησε. Η βάση του κόμματος, ο ψηφοφόρος μίλησε. Η εντολή του είναι ηχηρή και αδιαμφισβήτητη.

Πριν ενάμιση μήνα, σε δύσκολες στιγμές σας μίλησα για ελπίδα και εσείς πήρατε το μήνυμα της ελπίδας και το μετατρέψατε σε μια μεγάλη πρωτοφανή, ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση.

Σας ζήτησα τα ρυάκια να γίνουν ποτάμι και εσείς δημιουργήσατε αληθινή λαοθάλασσα, που σάρωσε όλα όσα μας κράταγαν πίσω, μας πήγαιναν πίσω και μας πλήγωναν. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, με όλα τα προβλήματα, που είναι φυσικό να υπάρχουν σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο άνοιγμα στην βάση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και τώρα αρχίζει μια καινούργια εποχή για τη Δημοκρατία μας αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα φίλες και φίλοι, νικήσαμε όλοι. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Δεν ήμασταν άλλωστε αντίπαλοι όλο αυτό το διάστημα, το διακήρυξα τις δύσκολες ώρες της αντιπαράθεσης. Το επαναλαμβάνω και σήμερα που μίλησε ο λαός της παράταξης.

Δεν είμαστε αντίπαλοι από δω και μπρος.

Θα μιλήσω από αύριο με την Ντόρα, την οποίαν πραγματικά ευχαριστώ για το τηλεφώνημα της.

Θα μιλήσω και με τον Παναγιώτη, στον οποίο εύχομαι περαστικά, για την μικρή περιπέτεια της υγείας του.

Θα μιλήσω ασφαλώς και με τον Πρόεδρό μας τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο θα είμαστε μαζί σε όλα τα μεγάλα που έρχονται.

Θα είμαστε όλοι μαζί. Δε μας χωρίζει πλέον τίποτα, μας ενώνουν οι μεγάλες προκλήσεις για το αύριο. Το ίδιο ισχύει με όλα τα στελέχη. Δεν με νοιάζει τι ψήφισαν, δε με νοιάζει ποιον ή ποια στήριξαν, από απόψε θα είμαστε όλοι μαζί. Όσα ειπώθηκαν μέχρι σήμερα, τα έχω όλα ξεχάσει.

Αλλά από δω και μπρος θα περιφρουρήσω απόλυτα την ενότητα της βάσης. Η βάση, ας το γνωρίζουν όλοι, δε θα ανεχθεί οποιαδήποτε υπονόμευση της ενότητας.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου στάθηκαν, την οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου, που με στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Δ. Αβραμόπουλο, που ξεκίνησε το άνοιγμα στην βάση και αυτό του το χρωστάμε όλοι. Ένα τεράστιο ευχαριστώ και για τα στελέχη της παράταξης, τους συναδέλφους μου κυρίως, που στάθηκαν δίπλα μου.

Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες,

ήδη ανοίγει ο δρόμος για να πάμε σε Συνέδριο Θέσεων και Αρχών της ΝΔ μέσα στους επόμενους μήνες, όπου θα ολοκληρώσουμε το διάλογο και θα καταλήξουμε σε μεγάλες τομές για την αναγέννηση της παράταξής μας.

Ζητώ από όλους τους απλούς Νεοδημοκράτες αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που δε με ψήφισαν, να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας και της Νέας Δημοκρατίας.

Ζητώ απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες να έρθουν κοντά μας. Η δημοκρατική επανάσταση, που έχει ξεκινήσει αφορά και εκείνους. Έχει γίνει ήδη η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Τώρα πάμε για τη μεγαλύτερη ανατροπή.

Να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη, την πολύ μεγάλη, σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά παράταξη. Να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευση από αύριο και να διεκδικήσουμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, όχι για να αναλωθούμε σε στείρα διαχείριση, αλλά για να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, όπως της αξίζει.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Τώρα πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα.

Να κάνουμε τη ΝΔ την ελπίδα της Ελλάδας, ώστε να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα της ελπίδας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Τρόπος διάθεσης των αντιιίκών φαρμάκων TAMIFLU© (OSELTAMIVIR) της εταιρείας ROCHE HELLAS Α.Ε. και RELENZA® (ZANAMIVIR


Έχοντας υπόψη: 1.Το άρθρο 6. παρ.ΙΙ του Ν. 1316/83. όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 25 του N.3730/2008 2.την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νεας γρίπης 3.Την κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α) /83657/20064.Την Εισήγηση του Εθνικού, Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου (Συνεδρίαση 14/19-11-09)ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την χορήγηση των αντι-ιϊκών φαρμάκων TAMIFLU® (OSELTAMIVIR) και RELENZA® (ZANAMIVIR) με ιατρική συνταγή στην οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ασθενούς η ηλικία του και η πλήρης αιτιολογια της xορήγησης των φαρμάκων. Η συνταγή θα υπογράφεται με τα πλήρη στοιχεία του θεράποντος ιατρού και θα φυλάσσεται για δυο (2) χρόνια στα φαρμακεία όπου θα είναι διαθέσιμη ανά πασα σπγμή για έλεγχο από τα αρμόδια όργανα. Με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης παύει να ισχύει η απόφαση με αρ. πρωτ ΕΟΦ 58520/7-8-09.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ Με δύο κριτήρια θα μπαίνουν τα φάρμακα στη λίστα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεριδίου που κατέχουν τα αντίγραφα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με μοχλό τα φθηνά αντίγραφα φάρμακα- που είναι τα φθηνότερα στην αγορά και η τιμή των οποίων πρόκειται να μειωθεί επιπλέον κατά 40%- σκοπεύει η κυβέρνηση να περιορίσει την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο αυτές κατηγορίες πραγματοποιούν συνολικά το 70% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων, εξάλλου, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων χρόνων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τα κριτήρια για να ενταχθούν στη λίστα τα φάρμακα, πρωτότυπα και αντίγραφα, θα είναι δύο: βιοϊσοδυναμία ως (προς τις) δραστικές ουσίες που περιέχουν και η φθηνή τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεριδίου που κατέχουν τα αντίγραφα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά- σήμερα είναι 15% και στόχος είναι το μερίδιο τους να ανέλθει σε 30%-, προσπάθεια που μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξή τους στη λίστα.

Τα αντίγραφα φάρμακα
Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα αντίγραφα φάρμακα κερδίζουν κάθε χρόνο μερίδιο αγοράς, και ενώ το 2006 η αξία τους ήταν 9%, εφέτος έχει διαμορφωθεί στο 15%. Πάντως η ελληνική φαρμακευτική αγορά διατηρεί υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αφού οι 15 πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες κατέχουν το 66,4%, ενώ οι άλλες 348 εταιρείες το 33,6%, με τις πέντε πρώτες εταιρείες να καταλαμβάνουν το 35,9% της αγοράς. Πάντως οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης των τιμών των αντιγράφων, αφού το 45% του κόστους ενός φαρμάκου αφορά το «τμήμα πωλήσεων» και την «προώθησή» τους.

Αλλά και από την άλλη πλευρά ισχυρές μειώσεις- που θα κυμανθούν σε μέσα επίπεδα, κατά περίπου 30% - πρόκειται να δεχθούν και τα πρωτότυπα φάρμακα. Στη διάρκεια του 2009 οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες διέθεταν κυβερνητική «ασυλία» με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να απογειωθεί εφέτος σε 8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Και για αυτόν τον λόγο στα μέσα του χρόνου κυρίαρχοι κυβερνητικοί κύκλοι άλλαξαν άρον άρον το σύστημα τιμολόγησής τους, εισάγοντας τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο βεβαίως δεν σκοπεύει να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση.

Απώτερος στόχος, βεβαίως, είναι εντός του 2010 να εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν εντός του Δεκεμβρίου- ωστόσο πηγές της αγοράς έλεγαν ότι είναι δυνατή η εξοικονόμηση ακόμη και 2 δισ. ευρώ! Οι δύο βασικές ρυθμίσεις, λοιπόν, του υπουργείου Οικονομίας είναι, πρώτον, η γενική ανατιμολόγηση όλων των περίπου 6.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και, δεύτερον, η αποσύνδεση της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων από την τιμή των πρωτοτύπωνσήμερα η τιμή του αντιγράφου ισούται προς το 80% της τιμής του πρωτοτύπου- και η τιμολόγησή τους με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνται τα πρωτότυπα φάρμακα. Παραμένει, ωστόσο, ίδιος ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, δηλαδή η τιμή ενός πρωτοτύπου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι η σημερινή είναι μια εξαιρετική συγκυρία για να προχωρήσει η γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων και τούτο λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές τους στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αγορά της Βρετανίας, που ως πριν από έναν χρόνο ήταν ίσως η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, σήμερα είναι από τις πιο φθηνές, ίσως και η φθηνότερη από τις «15» σε αρκετές περιπτώσεις. Ετσι η γενική ανατιμολόγηση, με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας ότι μπορεί να προκαλέσει γενική μείωση των πρωτοτύπων φαρμάκων περίπου 30%. Προσπάθεια μείωσης τιμής
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο μεγαλύτερος αριθμός αντιγράφων φαρμάκων ανά δραστική ουσία, ωστόσο το μερίδιό τους παραμένει ακόμη χαμηλό, ενώ οι τιμές τους είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί και, φυσικά, οι τιμές τους από 80% που σήμερα αντιστοιχούν στην τιμή του πρωτοτύπου, να αντιστοιχούν στο περίπου 50%, δηλαδή η μείωσή τους θα κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Παράλληλα, η κυρία Κατσέλη έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ως τον Φεβρουάριο του 2010, διευκρινίζοντας ότι για 470 φαρμακευτικά σκευάσματα οι εταιρείες έχουν ζητήσει αύξηση τιμών, δηλαδή ως τότε
οι τιμές τους θα παραμείνουν «παγωμένες». Αφού γίνει η συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά- η προηγούμενη είχε γίνει το 1997-, οι νέες τιμές τους θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2010.