Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΓΡΙΠΗ- Α-Η1Ν1 «Δεν υπάρχει κανένας λόγος άρσης του συναγερμού»






«Δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού», διαμηνύει το επιδημιολογικό ινστιτούτο της Γερμανία «Ρόμπερτ Κοχ» με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν την νέα γρίπη να είναι υπό έλεγχο.

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου, δριμύτερου κύματος της νέας γρίπης προειδοποιεί η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Μάργκαρετ Τσαν. Η φαινομενική υποχώρηση της θνησιμότητας δεν σημαίνει ότι εξαντλείται το κύμα της νόσου, τόνισε η Μάργκαρετ Τσαν μιλώντας στους Financial Times. «Δεν θέλω να πω ότι θα ξεσπάσει τώρα μια πανδημία, αλλά εάν δεν προετοιμασθούμε σωστά, θα έχουμε αποτύχει, πρόσθεσε η επικεφαλής του Π.Ο.Υ.
Μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε ζώα
Τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται. Ο αριθμός τους έφτασε τα 1.000, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την αντιμετώπιση των επιδημιών αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποδεδειγμένα μολύνθηκαν με τον ιό Α-Η1Ν1 στην Ευρώπη υπερβαίνει τους 79. 244 εντοπίστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ. Στον Καναδά σημειώθηκε για πρώτη φορά τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε ζώα. Στο Μεξικό ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 22, ενώ πάνω από 560 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Οι Αρχές εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα περιοριστεί η επιδημία, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα επιδημιολογικά ινστιτούτα προειδοποιούν.
Εάν συγκρίνει κανείς τον αριθμό των κρουσμάτων της νέας γρίπης με τους αντίστοιχους του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) πριν από μερικά χρόνια, διαπιστώνει ότι η επιδημία προς το παρόν ελέγχεται. Σημαίνει αυτό ότι ο Α-Η1Ν1 δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο θέλουν ο Π.Ο.Υ. και τα επιδημιολογικά ινστιτούτα της Ευρώπης; Ασφαλώς όχι. Άλλωστε, ο Π.Ο.Υ. έσπευσε προχθές το βράδυ να διαψεύσει σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τον Έλεγχο των Επιδημιών (CDC), Νάνσι Κοξ, σύμφωνα με την οποία ο ιός της νέα γρίπης δεν είναι τόσο φονικός όσο η ισπανική γρίπη του 1918. Ο Γιοργκ Χάκερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» δήλωσε χθες: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος άρσης του συναγερμού. Δεν θα πρέπει ασφαλώς να δραματικοποιούμε την κατάσταση, αλλά θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο γεγονός ότι παρά τα ελαφρά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς στη Γερμανία, ο ιός είναι σε θέση να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Στα πρόθυρα πανδημίας

Το ενδεχόμενο πανδημίας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το γεγονός ότι πέρασε τα σύνορα και μεταδόθηκε αστραπιαία στις πέντε ηπείρους καταδεικνύει το βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης. Και όπως υπογράμμισε ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προειδοποίησης του Π.Ο.Υ: «Στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια πανδημία, καθώς διαπιστώνουμε ότι η νόσος συνεχίζει την εξάπλωσή της σε άλλες χώρες. Στην παρούσα φάση αναμένουμε ότι το επίπεδο συναγερμού θα αυξηθεί στο 6, αλλά από την άλλη ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό».

Πρόληψη και επαγρύπνηση, αλλά όχι πανικός είναι το ζητούμενο. Ακόμη και εάν ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μικρός, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η νόσος μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά και στο μέλλον. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία μετά το όγδοο κρούσμα, ο πρόεδρος του ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Γιοεγκ Χάκερ, επισήμανε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κρούσματα στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου. Προς το παρόν στο ινστιτούτο μας εξετάζουμε 20 ύποπτα κρούσματα που έχουν επισημανθεί στο εθνικό κέντρο αναφοράς».

Ο ιός της νέας γρίπης παραμένει επικίνδυνος, εκτιμούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι θα ήταν παραπλανητικό και ανεύθυνο να δρομολογηθεί η άρση του συναγερμού. Το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και αύξησης της επιθετικότητάς του είναι υπαρκτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: