Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης στην Ελλάδα



Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Ο νεαρός εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και μετέβη στο Σισμανόγλειο για τις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες ήταν θετικές. Σε έκτακτη συνέντευξή του ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ο δεύτερος έλεγχος του Ινστιτούτου Παστέρ επαλήθευσε το κρούσμα.Νωρίτερα, από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωνε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη δημόσια υγεία.Ο Υπουργός Υγείας επιστρέφει εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα."Ήπιο περιστατικό"Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν το πρωί στο Σισμανόγλειο όπως και αυτές που έγιναν αργά το απόγευμα στο Ινστιτούτου Παστέρ έδειξαν ότι ο νεαρός έχει μολυνθεί από το νέο ιό της γρίπης. Ο υφυπουργός ωστόσο χαρακτήρισε το περιστατικό "ήπιο" και τόνισε ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το σύνολο των πολιτών.Ο ίδιος ανέφερε στους λοιμωξιολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ότι το Σάββατο έλαβε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το ενημερωτικό έντυπο το οποίο διανέμεται προκειμένου να γνωρίζουν οι επιβάτες που έρχονται από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα το πώς θα ενεργούν αν οι ίδιοι παρουσιάσουν τα συμπτώματα της νέας γρίπης. Ο 19χρονος εκδήλωσε χθες τα συμπτώματα, σήμερα το πρωί επισκέφθηκε ως εξωτερικός ασθενής το Σισμανόγλειο και αφού επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από τη νέα γρίπη διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ίδιο νοσοκομείο. Θα νοσηλευθεί για 7 μέρες σε θάλαμο αρνητικής πίεσης προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Θα γίνει η λεγόμενη ιχνηλάτηση προκειμένου να εντοπιστούν όσοι τα τελευταία 24ωρα ήρθαν σε επαφή μαζί του για να τους χορηγηθούν αν αυτό κριθεί αναγκαίο αντιικά φάρμακαΔ. Αβραμόπουλος: "Ουδείς φόβος για τη δημόσια υγεία"Από τη Γενεύη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - πριν από την επίσημη ταυτοποίηση του περιστατικού από το δεύτερο έλεγχο που διεξήχθη στο ινστιτούτο Παστέρ- προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:«Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με το δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Ο υπουργός προσθέτει πως εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ και καταλήγει:
«Έτυχε αυτή πληροφορία, να μας δοθεί τη στιγμή που η Παγκόσμια Κοινότητα με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ εξετάζει το παγκόσμιας σημασίας αυτό ζήτημα.
Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και ουδείς απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: