Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται το εμβόλιο για την γρίπη Α

Η γρίπη Α και οι τρόποι περιορισμού της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 κυριαρχούν στην 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Ζητούμενο είναι η παρασκευή εμβολίου για να αποφευχθούν τα χειρότερα.







αγώνας δρόμου γιατη
παρασκευή εμβολίου


Στη Γενεύη συνεχίζονται οι εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την καταπολέμηση της γρίπης Α να επισκιάζει όλα τα άλλα ζητήματα που είχαν προγραμματίσει να συζητήσουν τα 193 κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού.
Από τη συνέλευση προκύπτουν μέχρι αυτή την ώρα δύο τινά: Πρώτον, ότι η παρασκευή εμβολίου κατά τη γρίπης Α θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου ανατρέποντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για παραγωγή μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Και δεύτερον ότι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν επιτέλους το πράσινο φως για την διάθεση αντιγριπικών σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου είτε σε χαμηλές τιμές, είτε δωρεάν.


74 οι νεκροί από το ιό Η1Ν1

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι 8.800 άνθρωποι σε 40 χώρες έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α, ενώ 74 έχουν χάσει αποδεδειγμένα τη ζωή τους. Τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην γενική συνέλευση ευελπιστούν ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών την Παρασκευή θα έχουν εκπονήσει κοινή στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η Γερμανίδα υπουργός Υγείας Ούλα Σμιτ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της από την ομάδα των 7 ισχυρότερων κρατών και του Μεξικού στο περιθώριο της συνέλευσης: «Δεν βρίσκομαι σε κατάσταση πανικού. Πιστεύω ωστόσο ότι πρέπει να δώσουμε βάρος στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εκείνων που προσβάλλονται από ιό, καθώς και στην μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο».

πειράματα με "κοκτέηλ" ιών σε
εργαστήριο


Συμβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες


Στην ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση στις 193 χώρες-μέλη τόνισε ότι η απάντηση στην κρίση θα πρέπει να είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη, ζητώντας από τις πλούσιες χώρες να διευκολύνουν στις φτωχιές χώρες του πλανήτη την πρόσβαση σε αντιγριπικά. Μέχρι αυτή την ώρα 30 φαρμακοβιομηχανίες δεσμεύθηκαν έναντι του γγ να βοηθήσουν τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου στην προσπάθειά τους να περιορίσουν όσο το δυνατόν τα κρούσματα.


Δεν μιλάμε -ακόμα- για πανδημία

Παρά την κρίσιμη κατάσταση στην αντιμετώπιση της γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προτίθεται να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού. Η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν τόνισε σε ομιλία της ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για πανδημία, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο: «Παραμένουμε στο επίπεδο 5. Ο ιός φαίνεται να μας δίνει περίοδο χάρητος, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν αυτή είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: