Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Χάος στην αγορά του φαρμάκου

Έντυπη Έκδοση

Κι ενώ βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών σε Αθήνα και Πειραιά, σε επιστολή που κοινοποίησε προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος επισημαίνει τις παρατηρούμενες στρεβλώσεις της φαρμακευτικής αγοράς, τρίτη μόλις ημέρα ισχύος της νέας αγορανομικής διάταξης και του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων.
Ελλείψεις προϊόντων, αδυναμία τιμολόγησης κρίσιμων προϊόντων για τη δημόσια υγεία (ινσουλίνες, εμβόλια, φάρμακα υψηλού κόστους κ.ά.), αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων για κάλυψη της ζήτησης των προϊόντων υψηλού κόστους και της κατ' οίκον συνεχιζόμενης θεραπείας, αδυναμία εκτέλεσης αυτών των συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού λόγω αποκλεισμού του χονδρεμπορίου από την «αλυσίδα διανομής», αδυναμία εφαρμογής από τη βιομηχανία της «χαριστικής», όπως τη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία, διάταξης για περιθώριο 16% στις ιδιωτικές κλινικές, κίνδυνος απομείωσης κεφαλαίου για φαρμακεία και φαρμακαποθήκες από τον περιορισμό διάθεσης παλαιών αποθεμάτων είναι οι δυσλειτουργίες που εντοπίζει η Ομοσπονδία.
Για φανερή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και μη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων κάνει λόγο η Ομοσπονδία, η οποία ζητεί με την επιστολή της άμεση κοινή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων συναρμόδιων υπουργείων και Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, βιομηχανίας, διανομέων, φαρμακοποιών και ιατρών. Τέτοιες συσκέψεις, τονίζει, γίνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και αποφασίζουν δεσμευτικές συμφωνίες, διετείς ή τριετείς, για όλους. «Μπορούν και πρέπει να εξευρεθούν λύσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Διαφορετικά πάμε σε αδιέξοδες καταστάσεις», κλείνει η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: