Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Τροποποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναλώσιμων υλικών για διαβήτη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση αναλώσιμων υλικών για διαβήτη».
Στα πλαίσια εξορθολογισμού του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της περιστολής των δαπανών υγείας, τροποποιείται η διαδικασία χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε διαβητικούς (σκαριφιστήρες, ταινίες μέτρησης σακχάρου) ως εξής.
Δεν θα απαιτείται πλέον στην εκδιδόμενη συνταγή να υπάρχει αντιδιαβητική αγωγή (δισκία ή ινσουλίνη) προκειμένου να χορηγηθούν τα αναφερόμενα αναλώσιμα υλικά. Απαιτείται όμως:
1. Να υπάρχει καταχωρημένη αντιδιαβητική αγωγή στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
2. Να επισυνάπτεται στη συνταγή από το θεράποντα ιατρό γνωμάτευση ότι ο ασφαλισμένος ακολουθεί αντιδιαβητική αγωγή και χρειάζεται το εν λόγω υλικό. Σε περίπτωση που η χορηγηθείσα ποσότητα υπερβαίνει την οριζόμενη από το υπ’αριθμ. Γ55/442/22-3-04 Γενικό Έγγραφο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να αναφέρεται η έγκριση του Διαβητολογικού Κέντρου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Προκειμένου να εξοφληθεί η συνταγή από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από τη σχετική ιατρική γνωμάτευση.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
1. Συνταγή στην οποία αναγράφονται και αντιδιαβητική αγωγή και αναλώσιμα διαβήτη δεν απαιτεί την επισύναψη γνωμάτευσης.
2. Συνταγή μόνο με αναλώσιμα διαβήτη απαιτεί επισύναψη γνωμάτευσης , ακόμη και αν κατατεθεί ταυτόχρονα με ξεχωριστή συνταγή με αντιδιαβητική αγωγή του ίδιου ασθενούς.
3. Η έγκριση, που απαιτείται από το Διαβητολογικό Κέντρο του ΙΚΑ σε περίπτωση συνταγογράφησης μεγαλύτερων των προβλεπόμενων από το έγγραφο του ΙΚΑ , είναι ευθύνη του ΙΚΑ και ΟΧΙ του ασθενούς ή του φαρμακοποιού που εκτελεί κανονικά τη συνταγή, χορηγώντας τις ακριβείς ποσότητες που αναγράφονται σ΄αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: