Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Πιέζουν αποσύροντας φάρμακα απο την αγορά οι ξένες εταιρείες

Αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες,  λόγω της νέας τιμολογιακής πολιτικής φαρμάκου που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Τον «χορό» των αποσύρσεων άνοιξε η εταιρεία «Novo Nordisk», ενώ, κατά πληροφορίες, θα ακολουθήσει και άλλη μεγάλη εταιρεία που διαθέτει κυρίως ογκολογικά φάρμακα.
Ειδικότερα, η προαναφερθείσα εταιρεία, με έγγραφό της την Τετάρτη 19 Μαΐου, γνωστοποίησε στον ιατρικό κόσμο ότι προχωρεί σε προσωρινή αναστολή της διάθεσης προϊόντων της που απευθύνονται κυρίως σε διαβητικούς ασθενείς, διότι η μείωση των τιμών της τάξης του 25% που επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας καθιστά ασύμφορη την κυκλοφορία τους στη χώρα μας.
 «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απαξίωση των προϊόντων μας, δεδομένου ότι οι τιμές μας στην Ελλάδα ήταν ήδη μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και έτσι η εταιρεία μας θα πρέπει πλέον να λειτουργεί με ζημία, γεγονός που δεν την καθιστά βιώσιμη», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της φαρμακευτικής εταιρείας. Μάλιστα, η εξέλιξη προοιωνίζεται αρνητική, καθώς η ανακοίνωση καταλήγει με την εκτίμηση πως το νέο δελτίο τιμών θα ανακληθεί επειδή «δεν υλοποιείται σύννομα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
 Ωστόσο, για την αποφυγή προβλημάτων στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν τα πολύτιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, η εταιρεία ενημερώνει πως θα διαθέτει κάποια από τα φάρμακά της στις νέες μειωμένες τιμές που ορίζονται από το νέο δελτίο τιμών. Ετσι, διαβεβαιώνει ενδεικτικά ότι θα διαθέτει ανθρώπινη ινσουλίνη ACTRAPID, PROTAPHANE και MIXTARD 30 σε φιαλίδια των 10 ml στις μειωμένες τιμές που ορίζονται από το νέο δελτίο τιμών.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: