Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ: Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι διαβητικοί τα ανάλωσιμα από τον Μάρτιο

 
Από την τσέπη τους θα καλούνται από 1η Μαρτίου να πληρώνουν την δαπάνη για την αγορά αναλωσίμων υλικών (ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.) οι πάσχοντες από διαβήτη, αφού σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου καθορίζονται νέοι κανόνες ως προς τον «τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού».

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους το κόστος αγοράς των αναλώσιμων υλικών στο φαρμακείο και στη συνέχεια να υποβάλλουν μια σειρά δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τους επιστρέφεται η δαπάνη σε ακαθάριστο προς το παρόν χρονικό πλαίσιο.

Δημήτρης Kαραγεωργίου: HYBRID WARFAR


Ένας ολόκληρος κόσμος γύρω μας καταρρέει και ένας καινούργιος αναφαίνεται. Ένας πόλεμος τεραστίων διαστάσεων είναι μπροστά μας  και φυσικά ένας από τους μαχητές είναι ‘τα φάρμακα’.

Αμφίρροπη η μάχη. Τεράστιο το πείσμα. Οι αντίπαλοι δεν έχουν τις τακτικές που περιγράφει ο Σουν-Τσου και ο Θουκυδίδης. Χρησιμοποιούν ασύμμετρες μεθόδους και πρωτόγνωρες υβριδικής προέλευσης στρατηγικές.



Εμείς όμως δεν βλέπουμε τίποτα, δεν έχουμε ακουστά τίποτα. Όλα αυτά που γράφονται και αναλύονται δεν μας αφορούν αφού δεν αναγνωρίζουν και δεν απαντούν στο μοναδικό ερώτημα , πότε θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Αν το ερώτημα αυτό δεν υπήρχε άραγε θα βλέπαμε όλο αυτό το σκηνικό μπροστά μας που μας περιλαμβάνει άριστα προδιαγεγραμμένους? Αν δηλαδή μας πλήρωνε κανονικά ο ΕΟΠΥΥ θα ζούσαμε? Θα επιβιώναμε και οι πιο ’ευέλικτοι’ θα μάζευαν εκ νέου τη συνταγογραφία?


  Το χειρότερο όμως είναι ότι και η συνδικαλιστική μας ηγεσία έχει παρασυρθεί και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Ευτυχώς όχι όλη η ηγεσία. Τουλάχιστον το σοβαρό της κομμάτι που δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των συνεδριάσεων με αστεία αφορμή προκειμένου να δείξει ότι ανακάλυψε τι εστί αντιπολίτευση εν μέσω κρίσης.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εξώδικο ΠΦΣ προς ΕΟΠΥΥ: «Πληρώστε άμεσα τον Οκτώβριο όπως η σύμβαση ορίζει!»

ح
Σε εξώδικο προς τον ΕΟΠYΥ, προχώρησε σήμερα ο ΠΦΣ, καθώς δεν έχει εξοφληθεί ακόμη ο μήνας Οκτώβριος, προς τους φαρμακοποιούς, παρά τη λήξη της συμβατικής υποχρέωσης του Οργανισμού για εξόφληση εντός 60 ημερών (από τις 10 Ιανουαρίου).

Ο Φαρμακευτικός Κλάδος επισημαίνει ότι η αποπληρωμή των οφειλομένων, αποτελεί δικαίωμα όλων των παρόχων Υγείας .

Σχετικά με την εξόφληση παλαιών και τρεχουσών οφειλών και το ποσοστό έκπτωσης , προς τους...



... παρόχους υγείας, τονίζεται πώς η εξόφληση μέρους των παλαιών χρεών των φαρμακοποιών, έγινε με νομοθετική ρύθμιση (ν. 4038/2012) που αφορούσε όλους τους παρόχους Υγείας. Ωστόσο, οι Φαρμακοποιοί ήταν οι μοναδικοί οι οποίοι τεχνικά ήταν έτοιμοι προς πληρωμή , διότι η όλη διαδικασία (υπογραφή δηλώσεων και αποδοχή έκπτωσης) είχε ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση είχε ήδη γίνει από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασία Συνταγών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι κανείς άλλος πάροχος δεν είχε ενδιαφερθεί να προετοιμάσει τεχνικά την διαδικασία πληρωμής του και να αποδεχθεί οποιαδήποτε έκπτωση.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί  αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους και να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Οι Φαρμακοποιοί αναμένουν από την Πολιτεία και τον ΕΟΠΥΥ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ακολουθεί το εξώδικο:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                               Αθήνα, 29/1/2013
ΝΠΔΔ
Αριθμ. Πρωτ. 195
ΠΡΟΣ
Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας
Όλους τους Φαρμακοποιούς

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ώρα 15.30μ.μ.
Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε στην τράπεζα , μετά από συνεχείς πιέσεις μας, την Α΄ δόση των οφειλομένων για τις συνταγές του μηνός Οκτωβρίου.
Αφορά ποσό 60 εκατ. (περίπου 25% του μηνός Οκτωβρίου) όπου θα υπολογιστούν κρατήσεις (ΤΣΑΥ κλπ.)
Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους μεν διανεμητικούς λογαριασμούς των Συλόγων αύριο το μεσημέρι, και σε όσους πληρώνονται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ, την Πέμπτη.
Παράλληλα εκδόθηκε το ΦΕΚ περί συγκρότησης του ΔΣ του ΟΠΑΔ το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη το μεσημέρι.
Ο ΟΠΑΔ  θα αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ  δύο ποσά   75 εκατ. έκαστο (ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν) την ερχόμενη Δευτέρα.
Για οτιδήποτε νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                                                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Δέμος: «Οδηγούν σε «λουκέτο» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLHouYA4nyQFHEM4e5FhHqa_DEqHGInYVFmmFqS9rysgl9qEBsLxkMxJAj1tyNr5a0jncWouysWVsJgdlc-FzLXmaGTWfqxL9m07vsZ3iuESFzpwIjdi5Eba8TEZzLPaAB0L2s7MOwAByh/s1600/pef.jpg

Άρθρο του προέδρου της Π.Ε.Φ. Κου Δέμου Δημήτρη στον Ελέυθερο Τύπο

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη σημείωνε συνεχή αύξηση. Στο διάστημα αυτό, τα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της ανιούσας πορείας της βρίσκονταν κάθε χρόνο στην ατζέντα των συζητήσεων και διατυπώνονταν από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με την ίδια επιμονή και αγωνία: μηχανογράφηση και έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, συγκράτηση της υποκατάστασης παλαιών φαρμάκων από νέα ακριβότερα, λίστα με τιμές αναφοράς και ασφαλιστική τιμή.

Μια απλή αναζήτηση στα αρχεία του υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να εμφανίσει την επανειλημμένη κατάθεση των προτάσεων αυτών από την ΠΕΦ, το σύλλογο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Ευρωπαϊκή Λύση. Δυστυχώς, κάθε φορά δοκιμάζαμε την ίδια απογοήτευση στη διαπίστωση ότι οι κυβερνώντες, αντί να τείνουν ευήκοα ώτα σε φωνές που κινούνταν στη λογική της διοικητικής καινοτομίας και ανανέωσης, προτιμούσαν να καταφεύγουν στην ίδια πάντα εύκολη λύση: τη μείωση της τιμής των γενοσήμων σε συνδυασμό με ευχολόγια για την αύξηση της χρήσης τους.

Τα τελευταία 20 χρόνια κανένα μέτρο δεν ελήφθη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκατάστασης των φθηνών από νεότερα ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα.
Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ το 1990 παρήγαγε και συσκεύαζε το 69% των προϊόντων της ελληνικής αγοράς, έφθασε να συρρικνωθεί στο 21%.


Λούκα Κατσέλη στο Βήμα της Κυριακής: Ας ψάξουμε για ισοδύναμα στον χώρο της Υγείας. Πηγή: PHARMA TEAM: Λούκα Κατσέλη στο Βήμα της Κυριακής: Ας ψάξουμε για ισοδύναμα στον χώρο της Υγείας.

 
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου αναζητώντας ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να καλυφθεί η δέσμευση για την εξεύρεση των πρόσθετων 11,5 δισ. ευρώ.
Η μείωση της αδικαιολόγητης δαπάνης στον χώρο της Υγείας και κυρίως στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Αρκεί να υπάρξουν ισχυρή πολιτική βούληση, σωστός σχεδιασμός και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση.


Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2011 από τη Βουλή, ο εξορθολογισμός της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 1,143 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξοικονόμησης, της τάξεως των 493 εκατ. ευρώ, είχε προγραμματιστεί για το 2012. Παρ' όλο που βρισκόμαστε στα μέσα του έτους, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι στον αέρα. Η κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις.
Η δραστική περιστολή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης

μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση, αν ελεγχθούν αποτελεσματικά οι τιμές προμήθειας των φαρμάκων, του αναλώσιμου υγειονομικού εξοπλισμού, του κόστους των ιατροφαρμακευτικών εξετάσεων και των υπηρεσιών ιατροφαρμακετπικής περίθαλψης παράλληλα με τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης και της καθολικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για πρώτη φορά το 2010 - ύστερα από 13 χρόνια! - διενεργήσαμε ανατιμολόγηση περίπου 5.000 φαρμάκων με βάση τον ν. 2340/2010 που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Η μεσοσταθμική μείωση κατά 20% της τιμής τους απέφερε από μόνη της εξοικονόμηση πάνω από 600 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για πρόσθετη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ το 2011.


Το νέο σύστημα προέβλεπε ανατιμολόγηση τρεις φορές τον χρόνο με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών-μελών της EE. Δημιουργήθηκε και αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτόν για πρώτη φορά Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων, μια ηλεκτρονική δηλαδή βάση δεδομένων τιμολόγησης φαρμάκων για το σύνολο των χωρών της ΕΣ που περιείχε τιμές, ονομασίες, συσκευασίες και δραστικές ουσίες.


Για πρώτη φορά, ένα αδιαφανές και διαβλητό σύστημα τιμολόγησης που είχε εκτοξεύσει την τιμή της φαρμακευτικής δαπάνης στα ύψη αντικαταστάθηκε από ένα αντικειμενικό, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα. Η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε με τη μεταφορά της τιμολόγησης των φαρμάκων από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Υγείας. Ηταν μια λανθασμένη από οικονομικής απόψεως απόφαση, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν έχουν κανένα κίνητρο ελαχιστοποίησης των δαπανών.


Επειδή, από την εμπειρία μου, κανένα υπουργείο δεν διαθέτει τον μηχανισμό, τη διοικητική και οργανωτική ικανότητα αλλά και την αξιοπιστία για την παροχή υπηρεσιών τιμολόγησης φαρμάκων, αναλωσίμων, διαγνωστικών εξετάσεων και άλλων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ουσιαστική τομή θα αποτελούσε η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού Τιμολόγησης Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Υπηρεσιών - κατά τα πρότυπα του αυστριακού Οργανισμού Oebig (http://www.goeg.at/en/ Reports-Services.html).


Ο Οργανισμός Τιμολόγησης Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Υπηρεσιών θα μπορούσε να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα σύμπραξης του ΕΟΠΥΥ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και της Ενωσης Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης και να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενος παρέχοντας, αντί αντιτίμου, υπηρεσίες προς εγχώριες και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά).


Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί να διασφαλίζει την οικονομική του βιωσιμότητα.
Ο έλεγχος και ο περιορισμός της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν προτεραιότητα. Τα μέτρα και οι πολιτικές είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Περιθώρια για καθυστερήσεις και χρονοτριβή δεν υπάρχουν.


Η κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη είναι πρώην υπουργός, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας.




Πηγή: PHARMA TEAM: Λούκα Κατσέλη στο Βήμα της Κυριακής: Ας ψάξουμε για ισοδύναμα στον χώρο της Υγείας. http://pharmateam.blogspot.com/2013/01/blog-post_27.html#ixzz2JCmmripG