Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Μετά το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, με το οποίο μειώνονται κατά 5% έως 10% οι τιμές στην πλειοψηφία των σκευασμάτων, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί και τη θετική λίστα φαρμάκων, το δεύτερο δραστικό μνημονιακό μέτρο, που θα οδηγήσει μεν σε εξοικονόμηση 210 εκατ ευρώ τον χρόνο αλλά αναμένεται να μετακυλίσει σημαντικό κόστος της θεραπείας στους ασφαλισμένους.
Η θετική λίστα θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αποζημίωση θα ορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς που θα ισχύει όμως όχι για το συγκεκριμένο κάθε φορά σκεύασμα όπως γίνεται τώρα, αλλά για την ευρεία θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το φάρμακο, πχ πραζόλες, στατίνες, σαρτάνες κοκ.
Αν η τιμή του φαρμάκου που πρέπει να πάρει ο ασθενής συμπίπτει με την τιμή αποζημίωσης, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του. Όταν η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής καθώς και το 50% της διαφοράς με τη λιανική –το άλλο 50% θα το πληρώνει το ταμείο του.
Στην πράξη αυτό θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους σε επιλογές φαρμάκων με κριτήριο το χαμηλό κόστος, δηλαδή θα επιλέγουν τα φάρμακα που αποζημιώνονται και όχι απαραίτητα τα φάρμακα που θα τους συστήσει ο γιατρός ή αυτά που πιθανόν λάμβαναν μέχρι τώρα, εφόσον σε αυτά αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, εκτιμά ότι το νέο σύστημα των ασφαλιστικών τιμών θα οδηγήσει σε μείωση των φαρμάκων γιατί θα πιεσθούν οι φαρμακοβιομηχανίες να κατεβάσουν από μόνες τους τις τιμές των προϊόντων τους ώστε αυτά να σημειώνουν τις πωλήσεις που είχαν. «Τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, αποζημιώνουν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι ό,τι κινείται και ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά» επισήμανε άλλωστε ο υπουργός πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή, επιμένοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα έχει θετική λίστα η οποία θα βάλει πραγματικά τάξη στο σύστημα
Το «καλάθι» της θεραπευτικής κατηγορίας και η τιμή του
Για την κάθε θεραπευτική κατηγορία που θα δημιουργηθεί θα υπάρχει ένα «καλάθι», στο οποίο θα μπαίνουν όλα τα φάρμακα που προορίζονται για τη συγκεκριμένη πάθηση, πχ γαστροπροστασία, χοληστερόλη, υπέρταση, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά της. Το κάθε «καλάθι» θα έχει τη δική του ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς. Το «καλάθι» με τις στατίνες, τα φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη, πχ θα περιέχει περίπου 250 σκευάσματα. Το καλάθι με τις πραζόλες επίσης κοκ, με όλες τις δραστικές ουσίες.
Η ασφαλιστική τιμή καθορίζεται από τον μέσο όρο της τιμής που προκύπτει από όλα τα φάρμακα -γενόσημα, με ή χωρίς προστασία πατέντας- της θεραπευτικής κατηγορία, σε συνάρτηση με τις πωλήσεις τους, την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, το ημερήσιο κόστος θεραπείας. Την κοστολόγηση κάθε «καλαθιού» την υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ο φορέας που υλοποιεί και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η τιμή αναφοράς, η λιανική τιμή, η τιμή αποζημίωσης και η συμμετοχή των ασθενών θα εμφανίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έτσι, ο γιατρός θα βλέπει τις διαφορές και θα μπορεί να ενημερώνει τον ασθενή για το ποσό της επιβάρυνσής του κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης της συνταγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου