Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ: Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι διαβητικοί τα ανάλωσιμα από τον Μάρτιο

 
Από την τσέπη τους θα καλούνται από 1η Μαρτίου να πληρώνουν την δαπάνη για την αγορά αναλωσίμων υλικών (ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.) οι πάσχοντες από διαβήτη, αφού σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου καθορίζονται νέοι κανόνες ως προς τον «τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού».

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους το κόστος αγοράς των αναλώσιμων υλικών στο φαρμακείο και στη συνέχεια να υποβάλλουν μια σειρά δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τους επιστρέφεται η δαπάνη σε ακαθάριστο προς το παρόν χρονικό πλαίσιο.


Έντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), δεδομένου ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους εντός 60 ημερών, τελικά οι προερχόμενοι από το ΙΚΑ περιμένουν έως και 90 ημέρες, του ΟΓΑ λαμβάνουν τα χρήματα τους με καθυστέρηση ενός έτους, ενώ ο ΟΠΑΔ καθυστερεί έως και δύο χρόνια. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει δε σταματήσει να αποζημιώνει τους πάσχοντες από διαβήτη για δαπάνες αγοράς αναλώσιμων υλικών. 

Σε επικοινωνία που είχαν τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα ώστε να μην ισχύει τελικά η εγκύκλιος και να βρεθεί άλλος πιο ευέλικτος τρόπος για την απόδοση της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.

Στην Ελλάδα σήμερα οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 – 800.000 (7% - 8%), ενώ περίπου το 3% - 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς, οι εννέα στους δέκα έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπολογίζονται περίπου σε 40.000. Πρόκειται για άτομα κυρίως κάτω των 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως «ύπουλη» ασθένεια, αφού ένας στους δύο ασθενείς έχει ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν τεθεί η διάγνωση. Μεταξύ των επιπλοκών του διαβήτη είναι η καρδιαγγειακή και νεφρική νόσος, η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός. Στην Ελλάδα το 8,5% – 17,5% των θανάτων αποδίδεται στην έλλειψη σωστού ελέγχου του διαβήτη.
Το κόστος τους διαβήτη
Η εφαρμογή της εγκυκλίου, αν τελικά γίνει ως έχει, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους πάσχοντες από διαβήτη, που επιβαρύνονται με 25% συμμετοχή στην αγορά των αναλώσιμων υλικών και 10% για την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία, στην περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, η συμμετοχή παραμένει μηδενική τόσο στην αγορά ινσουλίνης όσο και στη φαρμακευτική αγωγή.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας πάσχων από διαβήτη δαπανά μηνιαίως περίπου 130 ευρώ μόνο για την αγορά ταινιών μέτρησης σακχάρου, ενώ μια συσκευασία αντιδιαβητικών δισκίων μπορεί να κοστίζει από 5 έως και 60 ευρώ, ανάλογα με το σκεύασμα.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: