Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΑ 13/01/2010



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗ


Ν.Π.Δ.Δ.


Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ


ΤΗΛ. 210 5243186 , 210 5240146


ΦΑΞ. 210 5220721 – Email: grfsa@otenet.gr


ΠΛΗΡ. ΝΙΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


Αριθ. Πρωτ. Αθήνα 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010



Προς όλους


τους φαρμακοποιούς – μέλη του Φ.Σ.Α.



ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Την Δευτέρα 11-1-2010, η Υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη είχε συνάντηση στο Υπουργείο με το Προεδρείο του ΣΦΕΕ, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και με την ΠΕΦ.


Τα θέματα που έθιξε η Υπουργός, ήταν για τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον χώρο του Φαρμάκου και ειδικότερα την επανατιμολόγηση των φαρμάκων, την λίστα, την μηχανογράφηση ιατρείων – φαρμακείων – νοσοκομείων και την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.


Έθεσε επίσης προς συζήτηση θέμα μείωσης του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου αρχικά για τα 89 φάρμακα «υψηλού κόστους» και κατόπιν για διαφοροποίηση του ποσοστού κέρδους για τα γεννόσημα φάρμακα ή για κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους, μειούμενο όσο αυξάνεται η τιμή του φαρμάκου.


Στην συνάντηση αυτή ο ΣΦΕΕ πρότεινε για πρώτο μέτρο ελέγχου φαρμακευτικής δαπάνης, την εφαρμογή του συστήματος της «διπλής τιμής» για κάθε φάρμακο, δηλαδή να προβλέπεται στην λίστα άλλη τιμή για τα ασφαλιστικά ταμεία, και άλλη (ελεύθερη τιμή) για αυτά που πωλούνται ελεύθερα. Το Υπουργείο στην πρόταση αυτή δεν φάνηκε καταρχάς αρνητικό.


Για δεύτερο μέτρο ο ΣΦΕΕ πρότεινε να μην υπολογίζεται η τιμή του φαρμάκου βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών εκ των εικοσιπέντε χωρών, αλλά βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρωζώνης , δηλαδή των δεκαέξι χωρών της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Ευρώπης, συν Σλοβακία και Σλοβενία (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας). Αυτό παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ως «διάσταση απόψεων φαρμακοβιομηχάνων και Υπουργείου».


Για το τρίτο μέτρο ο ΣΦΕΕ υποστήριξε ότι το ποσοστό κέρδος του φαρμακείου δεν είναι 23,5% όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί αλλά πολύ μεγαλύτερο δηλαδή κοντά στο 35%!!!


Από την πλευρά του ΠΦΣ μετά την συνάντηση με την Υπουργό ανακοινώθηκε ότι ο κλάδος στις προτάσεις του ΣΦΕΕ, τόσο για την λίστα με την διπλή τιμή όσο και για την τιμολόγηση των φαρμάκων όπως την προτείνουν οι βιομήχανοι, είναι αντίθετος.


Ο ΦΣΑ δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση του ποσοστού κέρδους, ούτε με κατευθείαν μείωση ούτε με την μορφή κλιμακωτού ποσοστού.


Επίσης δεν συμφωνεί με τον τρόπο που παρουσιάζεται το πρόβλημα της αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών επιρρίπτοντας στα φάρμακα όλη την κακοδιαχείριση για την οποία εάν υφίσταται , καμία ευθύνη δεν φέρουν οι φαρμακοποιοί, και καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής επίθεσης από οπουδήποτε και αν προέρχεται.


Όλοι γνωρίζουμε ότι ενώ καταγγέλλεται από τον Υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο ότι το «ταμείο είναι μείον» και ότι «δεν υπάρχει σάλιο» δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να πουν στον κόσμο και σε εμάς τους ίδιους ποιοι κατάντησαν τα ταμεία σε αυτό το χάλι. Ούτε κανείς ευαισθητοποιείται, για να αποδοθεί στην δικαιοσύνη η ομάδα των ανθρώπων, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, η οποία ευθύνεται για την τραγική κατάσταση των ταμείων, και για την πιθανότητα οι ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς σύνταξη και οι φαρμακοποιοί χωρίς χρήματα.



Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Κωνσταντίνος Λουράντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: