Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Στα 260 δισ. δολάρια το ετήσιο κόστος από τις απάτες υγειονομικής περίθαλψης


Πάνω από 180 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από απάτες, αλλά και σφάλματα, στις υγειονομικές υπηρεσίες όλου του κόσμου, ποσόν ικανό να τετραπλασιάσει τους προϋπολογισμούς του ΠΟΥ και της UNICEF, επιτρέποντας τον έλεγχο της ελονοσίας στην Αφρική, σύμφωνα με ειδικούς.
Νέα μελέτη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της υγειονομικής απάτης (EHFCN) και του Κέντρου Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος (CCFS) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, διαπίστωσε ότι 5,59% των παγκόσμιων υγειονομικών δαπανών χάνεται λόγω απάτης ή σφαλμάτων.
«Κάθε ευρώ που χάνεται εξαιτίας διαφθοράς ή απάτης, σημαίνει ότι κάποιος, κάπου, δεν εξασφαλίζει την ιατρική περίθαλψη που θα έπρεπε. Τα θύματα του προβλήματος νοσούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ορισμένες φορές πεθαίνουν αναίτια. Μη γελιέστε: η υγειονομική απάτη είναι αληθινός φονιάς», είπε ο Πολ Βίνκε, πρόεδρος της EHFCN και συντάκτης της μελέτης.
Η έκθεση, που εξέτασε 33 υγειονομικές αρχές σε έξι χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία) εξάγει συνολικά συμπεράσματα, ενώ οι συντάκτες της επιμένουν ότι αν και αυτή δεν περιλαμβάνει στοιχεία από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα συμπεράσματά της ισχύουν για όλο τον πλανήτη. Η έκθεση διαπίστωσε πολλά είδη υγειονομικής απάτης, από φαρμακοποιούς που χωρίζουν τα συνταγογραφημένα φάρμακα σε μικρότερες συσκευασίες, μέχρι και φαρμακευτικές εταιρίες που συστήνουν καρτέλ ή ακόμη και ιατρούς που καταθέτουν ψευδείς γνωματεύσεις και ασφαλιστικές βεβαιώσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό σύστημα υγείας σπαταλά κάθε χρόνο μεταξύ 505 δισ. και 850 δισ. δολάρια, 22% από τα οποία διοχετεύονται σε ψευδείς ασφαλιστικές δαπάνες, «μίζες» σε ιατρούς για άχρηστες υπηρεσίες και άλλεες απάτες. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ για τις παγκόσμιες υγειονομικές δαπάνες κάνουν λόγο για συνολικό ποσόν της τάξης των 4,7 τρισ. δολαρίων για το 2009.
Ο επικεφαλής της CCFS Τζιμ Γκι τονίζει ότι η έκθεση αποδεικνύει ότι ο υπολογισμός της φύσης και του εύρους της υγειονομικής απάτης είναι εφικτός, επιτρέποντας την πάταξη του φαινομένου. «Ορισμένες υγειονομικές αρχές θα νιώσουν σοκ μόλις διαπιστώσουν πόσα χάνουν. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος αποτελεί, όμως, το πρώτο βήμα για την επίλυσή του», λέει ο κ. Γκι.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: