«Φάμπρικα» παράνομης συνταγογραφίας που λυμαίνεται τα ασφαλιστικά ταμεία έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια από γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Το κόλπο είναι απλό: Γιατροί εκδίδουν στο όνομα ασφαλισμένων εικονικές και πλαστές συνταγές δεκάδων εκατ. ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν τη δαπάνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στη συνέχεια, γιατροί και φαρμακοποιοί μοιράζονται τα «κέρδη». Τα κυκλώματα δεν διστάζουν, μάλιστα, να χορηγούν φάρμακα ακόμη και σε... πεθαμένους!
* Στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως η «Κ.Ε.» από έρευνα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς, ύστερα από σχετική καταγγελία του διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος, δείχνει σε μικρογραφία πώς λειτουργεί το σύστημα.
«Στο τέλος Απριλίου του 2009 υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι γίνονται μαζικές συνταγογραφήσεις από γιατρούς της ασφαλιστικής μας περιοχής, χωρίς παρουσία ή εξέταση των ασφαλισμένων» αναφέρει στο έγγραφο ο Ηλ. Μπλαβάκης, διευθυντής του ΙΚΑ Αξιούπολης.
«Δημιούργησα μια βάση δεδομένων ξεκινώντας από την καταχώριση συνταγών του Μαΐου 2009 των φαρμακείων με το μεγαλύτερο τζίρο και τα στοιχεία που άντλησα ήταν "φοβερά"», περιγράφει.
**Με μια πρώτη ματιά εντόπισε μεταξύ άλλων την κραυγαλέα περίπτωση ενός γιατρού του ΕΣΥ, που ζει σε χωριό του Κιλκίς, ο οποίος εξέδιδε «επί δύο χρόνια πλαστές, εικονικές και παράνομες συνταγές αξίας από 350 έως 700 ευρώ η καθεμία, μηνιαίως ανέρχονται σε 28.000 - 30.000 ευρώ, και οι συνταγές αυτές καταχωρούνται και πληρώνονται από το ΙΚΑ για λογαριασμό συγκεκριμένου φαρμακοποιού».
**Με ποιο τρόπο; «Εχει δημιουργήσει μια δεξαμενή με Α.Μ.Α. (Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου), από τους ασφαλισμένους που εξυπηρετεί και εκδίδει συνταγές με φαρμακευτική αγωγή διάφορη αυτής που τους χορηγείται», περιγράφει στη διοίκηση του ΙΚΑ και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η μεγάλη έκπληξη του διευθυντή του ΙΚΑ Αξιούπολης ήταν όταν ανακάλυψε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου χορηγούσαν φάρμακα το 2009 σε άτομα που είχαν αποβιώσει το 2005 και είχε καταβάλει το Ιδρυμα ακόμη και τα έξοδα κηδείας!
**Ο διευθυντής δημιούργησε κλιμάκιο ελέγχου και επισκέφθηκαν τις οικίες των ασφαλισμένων. Ξαφνιασμένοι οι ασφαλισμένοι του εδήλωσαν και μάλιστα εγγράφως ότι σπάνια επισκέπτονταν τον συγκεκριμένο γιατρό, έως καθόλου, αλλά και τα φάρμακά τους τα προμηθεύονται από άλλα φαρμακεία της περιοχής. Προέκυψε επίσης κι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Τα βιβλιάρια ασθενείας όλων των ασφαλισμένων δεν είχαν καμία εγγραφή φαρμακευτικής αγωγής.
**«Η ζημιά που υπέστη το Ιδρυμα επί δύο χρόνια εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 720.000 ευρώ» υποστηρίζει ο διευθυντής του ΙΚΑ. «Τα ίδια γεγονότα έχουν λάβει χώρα και στον ΟΓΑ, ο οποίος έχει ήδη επιβάλει σχετικά πρόστιμα» αναφέρει.
------
*Σε όλες τις συνταγές αναφέρεται ως διεύθυνση κατοικίας των ασφαλισμένων το Πολύκαστρο (χωρίς οδό και αριθμό), ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι διαμένουν σε χωριά. *Σε μερικές των περιπτώσεων ο ασφαλισμένος έχει ήδη αποβιώσει, ενώ συνεχίζεται η συνταγογράφηση στον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου. *Σε πολλές περιπτώσεις ο Α.Μ.Α. ανήκει σε διαφορετικό ασφαλισμένο απ' αυτόν που αναγράφεται στη συνταγή. * Σχεδόν σ' όλες τις συνταγές αναγράφεται η ένδειξη «αγωγή μηνός» και πολλοί από τους ασφαλισμένους επαναλαμβάνονται κάθε μήνα.
Σ. ΦΡΕΜ. ε=ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17-1-2010
Το έργο το έχουμε ξαναδεί στο κοντινό παρελθόν και στη Λάρισα. Στο σκαμνί οδηγούνται όμως μόνο γιατροί , κυρίως αγροτικοί - νεαροί ειδικευόμενοι. και φαρμακοποιοί , όχι αδίκως αλλά και εδώ ο ενορχηστρωτής διαφεύγει. Ας δουν εκεί στο Κιλκίς ποιά φάρμακα συνραγογραφούνται στη «φάμπρικα» ; ποιανής εταιρίας ; ποιος «αντιπροσωπεύει » την εταιρία στην περιοχή; Ερευνήθηκε ο ρόλος ενός τέτοιου προσώπου στην όλη υπόθεση;
Σημείωση blogger
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου