Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Εισαγγελέας για το φαρμακο-κύκλωμα

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάνν. Σακελλάκου, προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για τα non papers-φωτιά με βάση τα οποία καταγγέλλεται, και μάλιστα με ονοματεπώνυμα, εκτεταμένη λειτουργία μηχανισμού προώθησης συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, ο οποίος δεν αποκλείεται να είχε στηθεί εντός του υπουργείου Υγείας, με τη συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών.
Συγκεκριμένα:
- Επειτα από παραγγελία της αρμόδιας υπουργού στον Γενικό Επιθεωρητή Υγείας κ. Σαμπατακάκη για άμεση και πλήρη διερεύνηση του θέματος, ανατέθηκε σε τρεις επιθεωρητές-φαρμακοποιούς η κατεπείγουσα εξέταση της υπόθεσης με εντολή να κατατεθεί έγγραφη αναφορά εντός διαστήματος δέκα ημερών.
- Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάν. Σακελλάκος, ανέθεσε στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παρασκευά Αδάμη, την άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το μείζον αυτό θέμα, προκειμένου έπειτα από αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και διασταύρωση στοιχείων να διαπιστωθεί εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.
Πέραν του δημοσιεύματος της «Ε» στα χέρια του κ. Σακελλάκου είναι ήδη η σχετική καταγγελία του προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών -ΣΕΑ, Δημ. Γεωργακόπουλου, την οποία είχε αποστείλει στο εισαγγελικό γραφείο με φαξ το περασμένο Σάββατο. Οπως μάλιστα υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος κοινοποίησε παράλληλα την καταγγελία του και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα επίμαχα non papers που τιτλοφορούνται «reports» και τίθενται υπόψη συγκεκριμένου προσώπου, ο οποίος έπειτα από έρευνα της «Ε» προκύπτει ότι είναι μέτοχος... φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κυκλοφορεί συγκεκριμένα σκευάσματα, που φαίνεται να προωθούνται από το κύκλωμα, πετάχτηκαν στις 30/12/2009 στα... σκουπίδια από τις καθαρίστριες του υπ. Υγείας.
Από το περιεχόμενό τους αποκαλύπτεται, όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, «ότι εντός του υπουργείου είχε στηθεί μηχανισμός πώλησης και προώθησης φαρμάκων», καθώς «υπάρχουν δεκάδες ονόματα και τηλέφωνα διοικητών, καθηγητών Ιατρικής, ιατρών, γραμματέων, νοσοκομειακών φαρμακοποιών, ραντεβού και ώρες συνάντησης, γνωρίζουν μάλιστα και σε ποιο κόμμα είναι ο ιατρός που προσεγγίζουν π.χ. είναι ΠΑΣΟΚ και ΑΕΚ! Γνωρίζουν (σ.σ. οι συντάκτες των reports) ότι ο πρόεδρος επιτροπής φαρμάκων είναι άνθρωπος του διοικητή του νοσοκομείου, αυτό γινόταν σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με Report 10 και 31 έως τον 5/09, μπορεί όμως αυτό να γίνεται και σήμερα για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων που σας στέλνω και είναι όλα όπως τα βρήκα, διότι μέχρι σήμερα αυτό κυκλοφορούσε ως φήμη τώρα υπάρχουν τα ντοκουμέντα και όταν μάλιστα με εντολή του λαού μας ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει τέλος στη διαφθορά, να μια μεγάλη ευκαιρία για να τσακίσουμε το κύκλωμα (της καλής κοινωνίας) αυτό». *
Τα... ραπόρτα ελάμβανε συνέταιρος φαρμακευτικής εταιρείας
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ, ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ
Συνέταιρος φαρμακευτικής εταιρείας που εμπορεύεται σκευάσματα, για την προώθηση των οποίων φαίνεται να κόπτονται οι συντάκτες της ατζέντας-φωτιά που αποκάλυψε η «Ε», φέρεται να είναι ο άνθρωπος στον οποίο αποστέλλονται τα reports με τις λεπτομερείς πληροφορίες για φαρμακοποιούς που... δεν συνεργάζονται, αλλά και διοικητές νοσοκομείων οι οποίοι προσεγγίζονταν για την προώθηση των φαρμάκων.
Στα επίμαχα non papers αναφέρονται τουλάχιστον πέντε φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας, για τα οποία, σύμφωνα με τα σημειώματα, το κύκλωμα προώθησης εμφανίζεται να έχει λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση για το πώς διακινούνταν σε φαρμακεία μέσα σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά και σε κλινικές, ώστε στη συνέχεια να προσεγγίζει τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα φρόντιζαν (με το αζημίωτο;) για την ευρύτερη κατανάλωσή τους.
Ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας ενημερωνόταν εκτενώς με τα reports για δεκάδες ραντεβού, τα οποία κλείνονταν από διάφορα πρόσωπα (αναφέρονται με τα μικρά τους ονόματα δύο γυναίκες, ένας άντρας, αλλά και συνεργάτες με κωδικούς αριθμούς) με υπεύθυνους κλινικών και νοσοκομείων που διαθέτουν φαρμακεία, αλλά και για συστάσεις οι οποίες γίνονταν ώστε να προωθηθούν τα φάρμακα.
Το ύφος και το περιεχόμενο αυτών των reports αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δράσης ενός μηχανισμού εντός του υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως να αποκλείεται να είναι στοιχεία ερεύνης για την αποκάλυψη του κυκλώματος που -έτσι ή αλλιώς- εμφανίζεται να έχει εκτεταμένη δράση, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο της περασμένης χρονιάς, όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες των αποκαλυπτικών σημειωμάτων.
Αν βέβαια ισχύει η δεύτερη εκδοχή, το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί αυτά τα στοιχεία-φωτιά δεν αξιοποιήθηκαν από αρμόδια ελεγκτική Αρχή, αλλά πήραν τον δρόμο του... κάδου των σκουπιδιών του υπ. Υγείας, καθώς εκεί υποστηρίζει ότι τα εντόπισε ο καταγγέλλων, κ. Γεωργακόπουλος.
Την απάντηση καλούνται να δώσουν τόσο οι επιθεωρητές που ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπόθεση όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος που σχηματίζει δικογραφία.
ΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: