Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΙΚΑ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Από τη Φαρμακευτική Διεύθυνση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων απεστάλη διευκρινιστική Εγκύκλιος σχετικά με την αναγραφή του δοσολογικού σχήματος στις συνταγές.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
στο άρθρο 72, παρ. 1 του Νόμου 3918/2011 αναγράφεται ότι: «Η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει
το όριο των τριάντα ημερών θεραπείας που προβλέπεται στο ν. 3457/2006 βάσει του δοσολογικού σχήματος που αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου, το οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλλαγίων» και διευκρινίζεται ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου ισχύουν για πέραν του ενός εμβαλλάγια.
Ως εκ τούτου δεν θα περικόπτεται η αξία του φαρμάκου στις συνταγές στις οποίες η αναγραφή ενός εμβαλλαγίου δεν συνοδεύεται από την
αναγραφή του αντίστοιχου δοσολογικού σχήματος, ενώ σε περίπτωση αναγραφής δύο και πλέον εμβαλλαγίων η μη αναγραφή του δοσολογικού σχήματος αποτελεί λόγοπερικοπής της αξίας του φαρμάκου.
Διευκρινίζουμε ότι σε συνταγές που περιέχουν δύο εμβαλλάγια χωρίς να αναγράφεται δοσολογικό σχήμα δεν θα γίνονται περικοπές μέχρι και το τέλος Απριλίου 2011.

ΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ LIFESTYLE ΑΠΟ ΙΚΑ ΠΛΗΝ ΠΕΝΤΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΦΣΑ 
Το ΙΚΑ μας απέστειλε το υπ.αριθ. Γ55/838/21-3-2011 έγγραφό του, το οποίο αφορά τα φάρμακα lifestyle τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο, πλήν των φαρμάκων  DAFLON, VENORUTON, MIRENA, ACOMPLIA , XENICAL , τα οποία εξαιρούνται της απαγόρευσης και αποζημιώνονται με την προσκόμιση γνωμάτευσης που θα αναφέρει ένδειξη που ορίζεται ως εξής :

·         ACOMPLIA & XENICAL :    χορηγείται  σε περίπτωση που υπάρχει γνωμάτευση που αναφέρει σχετικούς παράγοντες κινδύνου

·         MIRENA  :  συνταγογραφείται με τις εγκεκριμένες ενδείξεις α) προστασία από υπερπλασία του ενδομήτριου κατά τη διάρκεια θεραπείας οιστρογονικς υποκατάστασης β)Ιδιοπαθής μηνορραγία

·         VENORUTON : χορηγείται με την εγκεκριμένη νδειξη  συμπτωματική θεραπεία Ι και ΙΙ βαθμού αιμορροΐδων

·         DAFLON : χορηγείται με την εγκεκριμένη νδειξη αιμορροϊδικ κρση

Στον κατάλογο αυτό, περιλαμβάνονται και φάρμακα τα οποία είναι πλέον ΜΗΣΥΦΑ ή οι άδειες τους έχουν ανακληθεί.
Το ΙΚΑ σε απάντηση σχετικού εγγράφου μας, μας ενημέρωσε επιπλέον ότι θα επικαιροποιεί τον κατάλογο αυτό όταν ο ΕΟΦ , ο οποίος έχει και την σχετική ευθύνη, διαφοροποιεί ή προσθέτει μετά από αίτηση των φαρμακευτικών εταιρειών τις εγκεκριμένες ενδείξεις των φαρμάκων αυτών. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: