Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Προσφυγή για τα ανοιχτά φαρμακεία το Σάββατο


Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν 12 φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η άρνηση του υπουργού Υγείας να εκδώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο 3918/2011 απόφαση που να καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.







Στην  προσφυγή τους οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι ο Ν. 3918/2011 προβλέπει ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης και ότι οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, η υπουργική αυτή απόφαση (που θα καθόριζε τις προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων) θα έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2011. Δεν εκδόθηκε όμως ποτέ και αντί αυτής εκδόθηκε εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας (με ημερομηνία 1.4.2011) με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των φαρμακείων κατά τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης. Ακόμη, με την ίδια εγκύκλιο τέθηκε σε ισχύ το παλιό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
Τώρα, οι φαρμακοποιοί ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει την παράλειψη του υπουργού Υγείας να εκδώσει την υπουργική απόφαση, υποστηρίζοντας μεταξύ των άλλων ότι ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να αναστείλει την ισχύ νομοθετικής διάταξης, όπως είναι αυτή του άρθρου 36 του Ν. 3918/2011 που προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης.
Κάνουν ακόμη λόγοι για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου  καθώς ο νόμος 3918/2011 προσαρμόζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικά στο κεφάλαιο αυτό που αναφέρεται στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, στον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Πηγή: www.protothema.gr

Άποψη του blogger : Θεωρώ ότι είναι δικαιωμάτους να προσφύγουν αλλά θεωρώ ότι ειναι και υποχρέωση των συλλόγων στους οποίους ανήκουν να διαπιστώνουν την συνεχή παρουσία τους στα φαρμακεία τους καθ΄όλη τη διάρκεια του ωραρίου της λειτουργίας τους ως ο νόμος ορίζει.
Επί της νομικής πλευράς  ,χωρίς να είμαι νομικός, νομίζω ότι  για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων ,υπάρχει απόφαση του Ε.Δ. που δεν δικαιώνει φαρμακοποιό με φαρμακείο στη Ρώμη της Ιταλίας σε ανάλογή προσφυγή. Τώρα όσον αφορά τα περί ελεύθερου ανταγωνισμού καιελεύθερης παροχής υπηρεσιών , επειδή απαιτείται η αυτοπρόσωπη διευθυνση αρα και παρουσία του φαρμακοποιού καθ όλη τη διάρκεια της παροχής των υπηρεσιών αυτών ο φαρμακοποιός πρέπει να αποδείξη ότι είναι και βιονικός.

1 σχόλιο:

independent είπε...

Στις 2007, το ιταλικό Δικαστήριο της Ρώμης (περιοχή Λατίου) Tribunale amministrativo regionale per il Lazio απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα προσφυγής εναντίον του ρυθμισμένου ωραρίου των Φαρμακείων,
και αυτό οδήγησε στην απόφαση C-393/08 (1-6-2010), που απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε το ρυθμισμένο ωράριο των Φαρμακείων, έτσι όπως ρυθμίζεται από τις τοπικές αρχές του κάθε Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. Γειά σου συνάδελφε Βασίλη, με την ευκαιρία, και Χρόνια Πολλά. Γιάννης Δαγρές