Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

PGEU: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΠΑΤΑΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ

Το θέμα των διασυνοριακών ιατρικών υπηρεσιών και η κάλυψή τους από εθνικά συστήματα υγείας είναι εξαιρετικά σύνθετο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες είναι η συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ε. Ε.

Κατόπιν της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2008, και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Ιανουαρίου του 2011 εξέδωσε Οδηγία σε σχέση με τη διασυνοριακή ιατρική περίθαλψη που επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή σε άλλη χώρα της Ε. Ε. και να αποζημιώνονται στη χώρα τους, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης, αναγνώρισαν ως υποχρεωτικές τις συνταγές από ένα άλλο κράτος-μέλος της Ε. Ε. Η Οδηγία θέτει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων και κατευθύνσεων με σκοπό τη διευκόλυνση αυτής της αναγνώρισης συμπεριλαμβανομένης και μιας πρότασης για την ανάπτυξη μιας ανεξάντλητης λίστας στοιχείων, με σκοπό να περιληφθεί στη διασυνοριακή συνταγογράφηση.

Η PGEU πραγματοποίησε μια μελέτη, από το 2008 έως το 2009, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό υπόδειγμα συνταγής, που θα μπορούσε να διευκολύνει την αναγνώριση της διασυνοριακής συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο αυτό, μελετήθηκε το σύστημα συνταγογράφησης σε διαφορετικά κράτη-μέλη. Για κάθε χώρα ελήφθησαν υπόψη 5 παράμετροι: η νομική βάση της συνταγής, υποδείγματα συνταγών, γενικές προϋποθέσεις και στοιχεία συνταγών, η ηλεκτρονική συνταγή, και η αναγνώριση της ευρωπαϊκής συνταγής, καθώς και ο ρόλος του φαρμακοποιού σε σχέση με τη συνταγή.
Με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής αναγνώρισης των διασυνοριακών συνταγών, και κυρίως τη διασφάλιση της συνέχισης της διασυνοριακής φροντίδας και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας του ασθενή (ειδικά για την πρόληψη λαθών στη χορήγηση φαρμάκων), κρίθηκε απαραίτητη η διασφάλιση ότι όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά πιστοποίησης μιας συνταγής και τα ουσιώδη στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη.

Δεδομένων των διαφορών στα υποδείγματα των εθνικών συνταγών και των διαφορετικών πρακτικών συνταγογράφησης, υποστηρίζουμε ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού για την αναγνώριση των διασυνοριακών συνταγών είναι ένας πολύ σύνθετος στόχος και απαιτεί εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων φαρμακοποιών και συνταγογράφων.


Καθώς πολλά στοιχεία της συνταγής απαιτούν ένα αποτελεσματικό και έξυπνο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης, ο παραπάνω στόχος είναι εξαιρετικά σύνθετος και δαπανηρός.

Βάση των ευρημάτων της μελέτης της PGEU, συμπεραίνεται ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός επιλεχθεί με σκοπό τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των διασυνοριακών συνταγών θα πρέπει να έχει τη μορφή του υποδείγματος ευρωπαϊκής συνταγής, που υπάρχει στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: