Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στην εντατική τα νοσοκομεία - «Ψαλίδι» 1,3 δισ. στα φάρμακα



Της Ελένης Πετροπούλου
Νέο «ψαλίδι» στη φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών έρχεται το 2012! Το μνημόνιο θέτει «σε κίνδυνο την παροχή πολλών σημαντικών φαρμάκων για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας και ζητά την αναθεώρησή του.

Όπως εξηγεί, μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε «κόψιμο» σημαντικών φαρμάκων. Την ίδια στιγμή, νοσοκομεία «κλείνουν» λόγω έλλειψης προσωπικού! Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Ρόδου, όπου η διοίκηση αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στο νοσοκομείο από 1ης Ιανουαρίου για τα τακτικά περιστατικά και χειρουργεία, «μέχρι την έλευση του απαραίτητου προσωπικού». Αλλά και στο νοσοκομείο Πατησίων, με πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2674-9/11/11) μειώνονται οι οργανικές κλίνες από 100 σε 80 ενώ λόγω λήξεως της θητείας όλων των επικουρικών γιατρών του, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να εφημερεύσει με ασφάλεια από το τέλος Ιανουαρίου. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί εξαιτίας των ελλείψεων σε βασικά καθημερινά αναλώσιμα υλικά.
Φάρμακο
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ υποστήριξε ότι ο στόχος της τρόικας για μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στα 2,2 δισ. ευρώ και υπολογίζεται μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ, θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.

Όπως δήλωσε, «ο περιορισμός του όγκου της κατανάλωσης φαρμάκων, ο έλεγχος της σύνθεσης της κατανάλωσης με την ενίσχυση των γενοσήμων και η καταπολέμηση της παρανομίας είναι τα μέτρα που θα πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα μέτρα (τιμές και rebate), για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ που αποτελεί εφικτό και ρεαλιστικό στόχο για το 2012, σε αντίθεση με το στόχο που βάζει η τρόικα».
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, ο στόχος του 1% του ΑΕΠ που τίθεται για ορισμένες άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν μπορεί να υιοθετηθεί στην Ελλάδα: α) γιατί στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε εξαιρετικά μικρή ιδία συμμετοχή των ασφαλισμένων (μεσοσταθμικά 9%), β) δεν διαθέτουμε ακόμα συστήματα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του όγκου και της σύνθεσης της κατανάλωσης και γ) το ΑΕΠ στην Ελλάδα λόγω παραοικονομίας είναι 250 - 270 δισ. ευρώ και όχι 220.
πηγη: ημερεσια on line

Δεν υπάρχουν σχόλια: