Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ο φαρμακοποιός ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας  της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

       Φαίνεται ότι ο κ. Λοβέρδος έχει σκοπό την καταστροφή του μικρομεσαίου φαρμακοποιού. Αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά με την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και της εκτός ενδείξεων συνταγογραφίας, αντί να προωθήσει την πραγματική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καταφεύγει στην εύκολη λύση της αφαιμάξεως των φαρμακοποιών. Η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κέρδους των φαρμακείων , ύστερα από μειώσεις πάνω από 35%  την τελευταία χρονιά, θα οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα πολλούς μικρομεσαίους, ιδίως νέους, φαρμακοποιούς και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών στην ύπαιθρο και τις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.24/12/11

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε χτες το πρωί -22/12/11-στα γραφεία του κόμματος με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 800 φαρμακεία κινδυνεύουν με λουκέτο, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κλάδο τους ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ. Ενημέρωσαν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι από την 1ή Ιανουαρίου αναστέλλουν την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, ότι πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου προς τα φαρμακεία και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη.     22/12/11





ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ



Συνάδελφοι
Βρισκόμαστε στο ποιο κρίσιμο σημείο όσον αφορά την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των άνωθεν αυτής εντολοδόχων της Τρόϊκας και  εγχώριων επιχειρηματικών κύκλων. Με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο επιχειρηματικής άλωσης του φαρμακείου και αμφισβήτησης της επιστημονικής υπόστασης των Φαρμακοποιών.
Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να αμφισβητηθεί το θεσμικό πλαίσιο ύπαρξης και λειτουργίας των φαρμακείων σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνική ασφάλιση και με τον Φαρμακοποιό να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Αυτός ο ρόλος, με την εξέλιξη της καταναλωτικής κοινωνίας, διεύρυνε τις επιστημονικές και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε ότι είχε σχέση με προβλήματα υγείας, περιποίησης και ομορφιάς, για αυτό τον λόγο βρέθηκε  στο στόχαστρο πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σε όλη την Ε.Ε έχουν σαν στόχο την ελαχιστοποίηση ή και την εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης και των κοινωνικών παροχών στο χώρο της υγείας.
Η Κυβέρνηση με τις μέχρι τώρα κινήσεις της έχει δείξει ότι επιδιώκει την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας φαρμακείων σε όλη την χώρα, με στόχο την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και με αυτήν την δικαιολογία να επιτρέψει την εγκαθίδρυση πολυεθνικών απρόσωπων αλυσίδων στον χώρο της υγείας.
Η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων δεν έχει προηγούμενο με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις φαρμακαποθήκες οι οποίες με την σειρά τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εταιρειών.
Η οικονομική αυτή ασφυξία δημιούργησε την μεγαλύτερη επισφάλεια έναντι των τραπεζών, όλων δηλ. φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.
Τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, με αποφάσεις της Γ.Σ των αντιπροσώπων του ΠΦΣ και των Προέδρων των τοπικών Συλλόγων, αποφάσισαν την οριστική διακοπή της επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους από 1-1-12 εάν στο μεσοδιάστημα δεν παρθούν οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων για αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τα φαρμακεία ποσών.  Στο τελευταίο Δ.Σ επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα όλων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ζητά την ενεργοποίηση όλων των Συλλόγων με τα διοικητικά τους συμβούλια να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη  την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Η ανησυχία και παράλληλα η αποφασιστικότητα των οργάνων πηγάζει από τα παρακάτω:
1) Γίνεται προσπάθεια να μαζευτούν τα ποσά για την πρώτη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ, στις 10-15\1\12, χωρίς αυτό ακόμη να είναι εφικτό και κανείς ακόμα να μην δεσμεύεται εγγράφως.
2) Ακόμα και αν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι σε θέση ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ, ότι θα συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, την στιγμή που τα ενοποιημένα ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το επόμενο διάστημα.
3) Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για αποπληρωμή πακέτο όλων των οφειλόμενων ποσών του 2011, για να μην περάσουν αυτά τα χρέη στις πλάτες του ΕΟΠΥΥ, και υπονομευτεί εξ’ αρχής η βιωσιμότητά του. Η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από πρόταση έκπτωσης 5% από τα φαρμακεία και τα ποσά θα καταβληθούν μέχρι τις 15 Φλεβάρη. Το Δ.Σ δεν την αποδέχεται ως έχει.
4) Επιμένουν στις εξαγγελίες  που έχουν κάνει για τα γάλατα και το 0.4%, παρά τις αποφάσεις Ελληνικών και Ευρωπαϊκών δικαστηρίων  και του δικαιώματος αποταμίευσης, χωρίς αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο την τιμή του φαρμάκου. Οι δύο αυτές υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
5) Το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργήθηκε στις φαρμακαποθήκες και στους ΣΥΦΑ προκαλεί μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και αρνητικές αξιολογήσεις από τις τράπεζες για την δανειοληπτική τους δυνατότητα.
6) Με την σειρά τους οι εταιρείες μειώνουν τον χρόνο της πιστωτικής τους πολιτικής επιδεινώνοντας όλα τα οικονομικά μεγέθη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αυξάνοντας τις ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων.
7) Αποφασίστηκε περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των υψηλού κόστους φαρμάκων από 18% στο 16% επί της λιανικής τιμής. Με την ίδια αγορανομική διάταξη έχουμε την 5ημείωση τιμών της τάξης του 5-6% και χωρίς ουσιαστικά την δυνατότητα, σε εύλογο χρονικό διάστημα, μείωσης του στοκ.
8) Η αβεβαιότητα για πληρωμές υπάρχει και για τα μικρότερα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΥΔΕ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΤΑΠΟΤΕ, ΔΕΗ.
9) Η επιμονή του Υπουργού Υγείας, με άνωθεν εντολές, για την μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους από το 20%(μεσοσταθμικά επί της λιανικής), στο 15% και με την ένοχη σιωπή των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική απόφαση εξόντωσης του μικρομεσαίου φαρμακείου. Αυτό το φαρμακείο που στηρίζει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων, στην περιφέρεια και στα απομακρυσμένα νησιά.   

Σε μια τέτοια κατάσταση δεν χωράνε δισταγμοί και υπαναχωρήσεις. Παίζεται το μέλλον των φαρμακείων μας και των οικογενειών μας. Η αποφασιστικότητα των συνδικαλιστικών οργάνων δεν αρκεί από μόνη της αν δεν συνοδεύεται και από την συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Το όποιο μικροσυμφέρον  μπροστά στην λαίλαπα των οικονομικών μέτρων δεν δικαιολογεί την υπαναχώρηση κανενός από τις διακηρυγμένες αποφάσεις του ΠΦΣ και των Συλλόγων. Η επιχείρηση διάσπασης του κλάδου με το ωράριο έπεσε στο κενό, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν χωράνε δισταγμοί και υπαναχωρήσεις. Παίζεται το μέλλον των φαρμακείων μας και των οικογενειών μας.
Προσοχή στην υπερχρέωση, είναι η «λύση» – παγίδα, από την οποία σήμερα πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να βγει αλώβητος.  
Αν δεν υπάρξουν έγγραφες εγγυήσεις για την εξόφληση των χρεών, τότε η αναστολή πίστωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μονόδρομος και δεδομένη, ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του.

Αγαθόπουλος Δημήτριος Πρόεδρος ΦΣ ΚΙΛΚΙΣ και μέλος του Δ.Σ του ΠΦΣ.   24/12/11
  




                                                                                    Βόλος 24 Δεκεμβρίου  2011
 Ο Φαρμακοποιός ξανά  στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο εύκολος στόχος.
Συνάδελφοι τούτες τις δύσκολες   ώρες που περνά ο τόπος  μας, νιώθουμε ότι το <αύριο> είναι κάτι που δεν φαίνεται ότι θα έλθει. Λόγια όπως  «Αν κάποιος δεν συμμορφωθεί θα φάει μία φλατ μείωση όλος ο τομέας και οι φαρμακοποιοί. Όποιος θέλει μάχη και να βγει στους δρόμους είναι ευπρόσδεκτοι οι εχθροί», που τις προάλλες τόνισε ο κ. Λοβερδος , για εμάς ή οι αναφορές του κ. πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για ακόμα περισσότερη μείωση στο εισόδημα μας  ,δείχνουν τον δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Δεν είχαμε καταλάβει τόσο καιρό ότι εμείς είμαστε η …
μεγάλη  αιτία  για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας .Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συμβιβασμού με το υπουργείο υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η χρεοκοπία των φαρμακείων σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι δεδομένη αν συνεχίσουμε έτσι. Η κρίση θα παρασύρει και τις φαρμακαποθήκες και τότε οι εταιρείες θα είναι κυρίαρχες με όρους υποδούλωσης.. Η ρευστότητα που έρεε στο σύστημα έχει εξανεμιστεί, η εμπορική πίστη  καταρρέει, συμπαρασύροντας και τις εμπλεκόμενες εταιρίες, και η απαίτηση πληρωμής «τοις μετρητοίς»  έρχεται στο προσκήνιο.. Κάποιες φαρμακοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αποσυρθούν από την αγορά και ζητούν για όποιες συναλλαγές πραγματοποιούν άμεση εξόφληση, ενώ άλλες δεν  χορηγούν πλέον πίστωση και θα ζητούν άμεση εξόφληση τιμολογίων. Ήδη, οι Φαρμακοβιομηχανίες έχουν μειώσει τόσο τις ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν στην αγορά όσο και τον χρόνο πίστωσης προς το χονδρεμπόριο και τις Φαρμακαποθήκες, ο οποίος κατά μέσο όρο έχει περιοριστεί, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στις 20 μόνο ημέρες. Σε συνδυασμό με την αδυναμία επέκτασης του τραπεζικού δανεισμού τους, έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό του στοκ, άρα και σε εμπορική περιθωριοποίηση. Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιέσουν και τη λιανική, δηλαδή το κανάλι των φαρμακείων, το οποίο μέχρι πρότινος απολάμβανε εκπτώσεις επί του τζίρου και έως και 3μηνη πίστωση από το χονδρεμπόριο. Όλα τα παραπάνω δίνουν τον τόνο των εξελίξεων σε μια αγορά που ψάχνει νέες ισορροπίες, έχοντας ωστόσο απέναντί της ασφαλισμένους ασθενείς, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα είναι επίσης «κουρεμένο».Ο κλάδος μας  περνά σε μια νέα εποχή που ενώ στην κορυφή {της πυραμίδας των φαρμακευτικών δαπανών },  γίνονται μάχες και συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων, καταλήγει στο τέλος να την ..πληρώνουν με τεράστιες απώλειες τα μικρά  κυρίως  ατομικά φαρμακεία μας .
Άραγε θα πρέπει να μείνουμε θεατές όλων αυτών ή να δώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο , μια απάντηση , ηχηρή , δυναμική , συλλογική και στο τέλος ικανή να ακουστεί παντού.?  Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας .Ο καιρός έφτασε , το 2012 είναι σε λίγο πραγματικότητα και μας περιμένει. Καλή Χρονιά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε όλους μας .
Κώστας Ματσιόλης. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Μαγνησίας    



Νέα σκληρή αντιπαράθεση υπ. Υγείας - φαρμακοποιών
Βενιζέλος Β.
            ΑΥΓΗ  Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/12/2011
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σκληρό "μπρα ντε φερ" μεταξύ του υπουργού Υγείας και των φαρμακοποιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.
Η δήλωση του υπουργού Υγείας έρχεται μία μόλις ημέρα μετά από την ανακοίνωση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Η χρονική συγκυρία της δήλωσης του Αν. Λοβέρδου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών δεν φαίνεται ως ιδιαίτερα επιτακτική εκ μέρους της τρόικας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο υπουργός Υγείας προτίθεται να πιέσει μέχρις εσχάτων τους φαρμακοποιούς προκειμένου οι τελευταίοι να μην προχωρήσουν τελικά στην αναστολή της πίστωσης.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
Σε δηλώσεις του στην "Α", ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θοδ. Αμπατζόγλου τονίζει ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Ο ίδιος ανεβάζει τους τόνους, αλλά δεν εμφανίζεται να κλιμακώνει περαιτέρω την αντιπαράθεση του κλάδου με το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ζητούν να έχουν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη προκειμένου να λάβουν σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των 400 εκατ. ευρώ τα οποία οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον κλάδο.
Σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με τα περί μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει τα εξής: "Αποδείχτηκε ότι το σχέδιο Λοβέρδου είναι η πλήρης εξόντωση του φαρμακείου της γειτονιάς. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας καταστρέψει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι αποκλειστική του ευθύνη".
Από την πλευρά του, ο Γ. Παπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, δηλώνει στην "Α" ότι "ο υπουργός Υγείας ευνοεί για άλλη μία φορά σκανδαλωδώς τους φαρμακοβιομηχάνους εις βάρος των φαρμακοποιών".
Είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση πολύ σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μερών και τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να συμπληρώσουν την αναστολή της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με απεργία, και μάλιστα διαρκείας, αρχής γενομένης επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2012.







Δεν υπάρχουν σχόλια: