Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΤ: Απεριόριστα δάνεια στις τράπεζες μέχρι και τρία χρόνια


ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ 

(ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ)
Σε μια πρωτοφανή κίνηση που όμως ανέμεναν οι αγορές και οι οικονομολόγοι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση απεριόριστων δανείων προς τις εμπορικές ευρωπαϊκές τράπεζες, διάρκειας 3 ετών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Έως σήμερα, η ΕΚΤ παρείχε απεριόριστη πίστωση στις τράπεζες με διάρκεια έως ένα έτος, κατά το πλείστον. Η επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων έχει στόχο να παράσχει τη διαβεβαίωση στις αγορές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση εν μέσω των αυξημένων εντάσεων που έχει δημιουργήσει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι εμπορικές τράπεζες θα ζητούσαν συνολικά από την ΕΚΤ περί τα 300 δισ. ευρώ (η ίδια η ΕΚΤ ανέβαζε το ποσό στα 450 δισ. ευρώ), τελικά οι τράπεζες αιτήθηκαν συνολικό ποσό που έφτασε στα 489 δισ. ευρώ. Συνολικά, 523 τράπεζες ζήτησαν τα νέα τριετή δάνεια.

Όταν είχε ανακοινωθεί το σχέδιο της ΕΚΤ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε πει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων αυτών για αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Πάντως, οι οικονομολόγοι δεν εμφανίζονται σίγουροι για τον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων αυτών από τις τράπεζες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση των ισολογισμών, ιδιαίτερα μετά τη μείωση των συμπληρωματικών εγγυήσεων από την ΕΚΤ, γεγονός που βοηθάει τις ασθενέστερες τράπεζες να αιτηθούν των συγκεκριμένων δανείων.

Πολλοί ελπίζουν ότι τα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΚΤ θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επωφεληθούν από κρατικά ομόλογα που έχουν αρκετά μεγαλύτερη απόδοση, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.
ΠΗΓΗ: SKAI.GR
ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: