Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


Στην ανάρτηση της 15 Δεκεμβρίου ανέπτυξα το ζήτημα της ρευστότητας που ταλανίζει την αγορά του φαρμάκου( φαρμακαποθήκες και φαρμακεία). Έως τώρα είχε επιτευχθεί  μία ισορροπία  που είχε εξασφαλισθεί στην αγορά από το χρόνο πίστωση των εταιριών  προς της φαρμακαποθήκες και αυτές με τη σειρά τους προσέθεταν πολύ μεγαλύτερο χρόνο πίστωσης (απ΄ότι παίρναν από τις εταιρίες) χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τα ίδια κεφάλαια τους καθώς και με κεφάλαια που παίρναν με  δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα.
Η ισορροπία αυτή κινδυνεύει να μπατάρει τόσο από το μάζεμα των πλαφόν δανεισμού από τις τράπεζες , από την απομείωση του stock των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τις συνεχείς μειώσεις τιμών,που ροκανίζουν την ρευστότητα τους, όσο και από τη αβεβαιότητα για τον χρόνο πληρωμής του ΕΟΠΥΥ (δεν δεσμεύεται εγγράφως  ο κ. Βουδούρης για τακτές ημερομηνίες πληρωμής ,όπως έκανε το ΙΚΑ αλλά και ο ΟΓΑ μέχρι τώρα).Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τις 14 παραπάνω μέρες που θα πληρώνει παραπίσω ο ΕΟΠΥΥ σε σχέσει με το ΙΚΑ, όπως προκύπτει από τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι φωστήρες του Π.Φ.Σ. και αυτές οι 14 μέρες απαιτούν παραπάνω ρευστότητα( κεφάλαια) για να εξυπηρετηθούν.
Τελευταία προέκυψε και η πρόθεση του υπουργού να δοθεί η δυνατότητα να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Ο υπουργός Κουτρομάνης καθώς και άλλοι φέρονται να εξέφρασαν αντιρρήσεις με το σκεπτικό ότι αυτό θα αύξανε σημαντικά και την φαρμακευτική δαπάνη. Απαντώντας κύκλοι του υπουργού υγείας στις επιφυλάξεις αυτές δήλωσαν ότι, αυτό θα αντισταθμισθεί με εκπτώσεις που θα ζητηθούν από τη φαρμακοβιομηχανία. ( ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ : ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΎΟΝ % ΚΕΡΔΟΥΣ)


Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι " Οι εκπτώσεις που θα ζητηθούν ιδιαιτέρως στα φάρμακα θα αγγίξουν ακόμη και το 40%, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Στην περίπτωση αυτή βέβαια είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί το λεγόμενο rebate, η έκπτωση δηλαδή που ζητείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες( που δεν καταβλήθηκε ποτέ) με βάση τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Στην περίπτωση βέβαια που οι επιχειρήσεις δεν δεχθούν τόσο μεγάλη πτώση τιμών στα φάρμακά τους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει ότι θα στραφεί αυτομάτως στην αγορά των αντιγράφων-γενόσημων σκευασμάτων που είναι φθηνότερα."
Θέλω μαζί τώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας, στο ότι αν επιτευχθεί η μείωση των χοντρικών τιμών  κατά 40% και δεν δοθεί η δυνατότητα εξαντλήσεως των stock φαρμακαποθηκών και φαρμακείων με τις ισχύουσες παλαιές τιμές αυτό θα σημάνει ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ  ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ φαρμακείων και φαρμακαποθηκών μια και οι δυσκολίες που θα προκύψουν και θα έχουν σχέσει με την ρευστότητα θα είναι ανυπέρβλητες. Γιαυτό από αυτό εδώ το blog καλώ όλους τους συνδικαλιστές Π.Φ.Σ  και ΟΣΦΕ που έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τα πρόσωπα που παίρνουν τις αποφάσεις ότι: αν αλλάξουν τις τιμές  μέσα σε μία νύχτα κατά -40%  (και δεν δοθεί χρόνος για εξάντληση του stock ) να ετοιμάσουν τα σάβανα για την κηδεία των επιχειρήσεων διακίνησης του φαρμάκου. Εκείνο που είναι σίγουρο ότι, οι απασχολούμενοι στον τομέα αυτό σίγουρα δεν θα θελήσουν ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΉΣΟΥΝ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: