Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΙΣ 11/3/2010


ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ 89 ΦΑΡΜΑΚΑ!...
* ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ (13/03/2009)
http://vasilischolevas.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

Είναι πανάκριβα και πωλούνται με καπέλο στην αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Χορός εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί με τα 89 πανάκριβα νοσοκομειακά φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα στην αγορά, με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Απόφαση που επιτρέπει τη διάθεσή τους και από τα φαρμακεία διογκώνει τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον κατά 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα δύο ετών τα Ταμεία ζημιώθηκαν με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ένα μόνο σκεύασμα, καθώς τα φαρμακεία βάζουν καπέλο 30% στην τιμή. Έτσι, ενώ για παράδειγμα, ένα αντικαρκινικό φάρμακο έχει χονδρική τιμή 5.176 ευρώ, από τα φαρμακεία πωλείται προς 7.254 ευρώ- δηλαδή, 2.078 ευρώ ακριβότερα.

Το αποτέλεσμα; Ιδιωτικό φαρμακείο, που λειτουργεί απέναντι από κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, έκανε μέσα σε έναν μήνα 107.000

ευρώ τζίρο μόνο από των πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που νοσοκομειακοί και φαρμακευτικοί φορείς χαρακτηρίζουν τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης «δωράκι» προς κάποιους από τους 10.000 φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση στην πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, γεγονός που οδηγεί στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για «φαγοπότι» από το οποίο κερδισμένοι βγαίνουν γιατροί και φαρμακοποιοί και χαμένα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι ενδεικτικό πως οι πωλήσεις ενός νοσοκομειακού φαρμάκου (ενέσιμο αιματολογικό φάρμακο) αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 530%. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρεώθηκαν για καθένα από τα σκευάσματα αυτά 1.500 ευρώ. Κι όμως, το όφελος για τα ταμεία θα ήταν 833.000 ευρώ, εάν τα ίδια φάρμακα χορηγούνταν από τα νοσοκομειακά φαρμακεία- η τιμή τους εκεί δεν ξεπερνά τα 1.120 ευρώ.

Συνταγογραφήσεις μαϊμού

Περιστατικά συνταγογράφησης μαϊμού καταγράφονται άλλωστε και στα δημόσια νοσοκομεία. Την Τρίτη η διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η κ. Αλίκη Τσακάλου, ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση παραγγελίας φαρμάκου 35.000 ευρώ για ασθενή που φερόταν ως καρκινοπαθής, παρ΄ ότι η ιστοχημική εξέταση βγήκε αρνητική!

Το θέμα ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως νέα τροπολογία επιτρέπει μεν και στα ιδιωτικά φαρμακεία να διακινούν αυτά τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να τους τα προμηθεύουν στις ίδιες τιμές με εκείνες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μετριαστεί η «χασούρα» των ταμείων κατά 50%. Οι αντιδράσεις ωστόσο από την πλευρά των εταιρειών έχουν βάλει φρένο στην εφαρμογή της.

Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί το περιθώριο κέρδους των ιδιωτών φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πληρώνουν τα Ταμεία τα φάρμακα αυτά κατά 30% ακριβότερα απ΄ ό,τι θα πλήρωναν στα νοσοκομεία.

Μπήκαν στον χορό ιδιώτες φαρμακοποιοί

ΤΟ 1992 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η χορήγηση κάποιων φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το σκεπτικό ήταν να διευκολυνθούν βαριά πάσχοντες- κυρίως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς- που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία (για παράδειγμα κάτοικοι ακριτικών ή άγονων περιοχών), έτσι ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν τη θεραπεία τους κατ΄ οίκον κάτω από προϋποθέσεις.

Όμως, η λίστα αριθμούσε μόλις 17 σκευάσματα. Από τότε έως το 2006, όταν άνοιξε ο δρόμος να μπουν στον χορό ιδιώτες φαρμακοποιοί με τον νόμο περί «Μεταρρύθμισης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης», ο κατάλογος διευρύνθηκε και σήμερα έχουν φθάσει τα 89.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλλε την εφαρμογή τής διάταξης από εξάμηνο σε εξάμηνο, αλλά υπέγραψε μια ασαφή εγκύκλιο που επέτρεπε και στα φαρμακεία να εκτελούν συνταγές με λιανική τιμή.

Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Ο ΟΓΑ είδε τη φαρμακευτική κατανάλωση να επιβαρύνεται σημαντικά από τα 89 φάρμακα. Το ΙΚΑ εξέδωσε στις 21/1/2009 εγκύκλιο που επέτρεπε τη χορήγηση αυτών των 89 φαρμάκων μόνο από τα κρατικά νοσοκομεία, ενώ όσοι παρακολουθούνται από ιδιωτικές κλινικές παραπέμπονται στην κεντρική αποθήκη του ΙΚΑ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τον αριθμό των νοσοκομειακών φαρμάκων που πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: