Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ&
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Πληροφοριες : Καμπολίτου Κ.
Τηλ. 2103640870
           
                                                                        Αρ. Πρωτ. Δ15 1032274 εξ 2010


ΘΕΜΑ : Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και απόδοσης Φ.Π.Α. από φαρμακοποιούς , με βάση τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν από 15 Μαρτίου 2010.

           
            Σε σχέση με το ερώτημα που μας θέσατε, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα :

            Aπό την 15.3.2010 επιβάλλονται οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α. στις συναλλαγές.
                   Στην εγκύκλιο ΠΟΛ1018/6-3-2010 αναφέρεται ότι «……όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των φαρμάκων, βάση των Δελτίων Τιμών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας  περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. με τους παλαιούς  συντελεστές Φ.Π.Α. , γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές  μέχρι την αναθεώρηση των τιμών αυτών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.
……………..
« Για την διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων του ν. 1809/88 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

   Όσον αφορά τις αποδείξεις που θα εκδίδουν τα φαρμακεία με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής, θα πρέπει οι τιμές των αγαθών να πληκτρολογούνται σε δύο διαφορετικά τμήματα – κατηγορίες , τα οποία θα είναι συνδεδεμένα στον ίδιο συντελεστή Φ.Π.Α. (10%). 
Στο ένα εκ των δύο τμημάτων θα πληκτρολογούνται τα φάρμακα των οποίων οι τιμές πώλησης περιλαμβάνουν Φ.Π.Α με τους παλαιούς συντελεστές (9%).
Στο άλλο τμήμα – κατηγορία θα πληκτρολογούνται όλα τα άλλα είδη που θα πρέπει να τιμολογούνται κανονικά με συντελεστή Φ.Π.Α. (10%)
Μέχρι να εκδοθούν νέα δελτία τιμών , η εγγραφή στα τηρούμενα βιβλία του εσόδου και του ΦΠΑ θα γίνεται αφού επανυπολογισθούν τα δεδομένα που αναγράφονται στα δελτία ημερήσιας κίνησης «Ζ» και «Χ» Ο υπολογισμός του ΦΠΑ για τα φάρμακα που διατίθενται μέσω λίστας με τον παλιό συντελεστή ΦΠΑ στο 9% (πρώτο τμήμα) θα γίνεται εξωλογιστικά και τα ποσά θα λαμβάνονται  από το ιδιαίτερο τμήμα του Δελτίου Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» και «Χ».
Η ανωτέρω διαδικασία για τον υπολογισμό του πραγματικού αναλογούντος ΦΠΑ , θα ακολουθείται και για τις περιπτώσεις Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών Αυξημένων Δυνατοτήτων με δυνατότητα σύνδεσης με Η/Υ , οι αποδείξεις των οποίων για τα φάρμακα της πρώτης περίπτωσης (ΦΠΑ 9%) θα εκδίδονται χειροκίνητα από την φορολογική ταμειακή μηχανή και όχι από τον Η/Υ.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΑΪΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: