Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Αλλάζει πάλι ο τρόπος τιμολόγησης στα φάρμακα Θα υπολογίζεται με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ |  ΤΟ ΒΗΜΑ: Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Εκτύπωση
Μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κι αφού δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αποφάσισε τελικώς να επανεισαγάγει την τροπολογία με την οποία αλλάζει εκ νέου ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος τρόπος θα προβλέπει τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι στις χώρες της ευρωζώνης στην παρούσα φάση προστίθενται η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία, δεδομένου ότι θεωρείται ότι έχουν αξιόπιστα στοιχεία. Παράλληλα θα προβλέπεται συνεχής ανατιμολόγηση των φαρμάκων υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές στις κάθε φορά φθηνότερες χώρες αλλάζουν και στον αριθμό των χωρών που λαμβάνονται υπόψη θα προστίθεται κάθε χώρα η οποία αξιολογείται ως αξιόπιστη στο συγκεκριμένο θέμα. Αποφασιστικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση θα παίξει το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων που έχει δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Ολα αυτά συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη την οποία είχε η κυρία Κατσέλη με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ (γραμματείς και εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων έργου της Υγείας και Οικονομίας) την περασμένη Τρίτη. Και ως εκ τούτου μετά την εξέλιξη αυτή έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν προ ημερών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η νέα τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά το ΕΣΠΑ και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από το 2000 ως το 2010 η δαπάνη για φάρμακα έχει τετραπλασιαστεί, αφού από 2,43 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον στα 10,593 δισ. ευρώ, και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 1998 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,5%, το 2010 θα είναι 4,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: