Σάββατο 6 Μαρτίου 2010



Σε ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε χθες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να «ξεσπούν» κατά των μέτρων της κυβέρνησης και να θέτουν «βέτο» κατά της διάταξης που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μπροστά στο αμετακίνητο «μπλοκ» που «έστησαν» Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Νάσος Αλευράς, Ευάγγελος Παπαχρήστου, Δημήτρης Κουσελάς και Χρήστος Αηδόνης και εμφανώς ενοχλημένη, αναγκάστηκε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 18 για να μην καταψηφιστεί και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η ανταρσία των πράσινων βουλευτών εκτυλίχθηκε σε δύο επίπεδα. Το ένα εντός της αίθουσας και των ανοιχτών μικροφώνων και το δεύτερο στους διαδρόμους, με τους βουλευτές και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να προειδοποιούν την υπουργό Οικονομίας Λούκα Καστέλη ότι «δεν θα μας ρίξεις εσείς με αυτή τη διάταξη»........




ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ




Αρθρο 18



Τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων
1. Οι διατάξεις των περιπτώσεων γ και δ της παρ.5 του άρθρου 17 του Ν.Δ.96/1973 (Α' 172), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:
«γ) Με τη λήξη της ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας πρωτοτύπου φαρμάκου και την έγκριση τιμής φαρμάκου όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής, μειώνεται η τιμή του πρωτοτύπου κατά είκοσι τοις εκατό (20%). Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής(generics) καθορίζονται στο ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου φαρμακευτικού προϊόντος μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
δ) Για την επαλήθευση της τιμής κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, που παρασκευάζεται ή συσκευάζεται ή εισάγεται στη χώρα, ερευνώνται οι τιμές πώλησης του στα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης (δηλαδή των χωρών της Ε.Ε. που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το Ευρώ), όπου κυκλοφορεί το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν. Ειδικότερα, για την ανωτέρω επαλήθευση λαμβάνεται υπόψη η χονδρική τιμή πώλησης (προς φαρμακεία) του φαρμακευτικού προϊόντος, η οποία προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντιστοίχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη της Ευρωζώνης.»
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του Ν.3408/2005 (Α' 272) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να παρέχουν στην αρμόδια υπηρεσία στοιχεία και πληροφορίες, που ζητούνται από την αρμόδια Υπηρεσία για τον καθορισμό της αρχικής τιμής κάθε φαρμακευτικού προϊόντος και την αναπροσαρμογή της τιμής ήδη κυκλοφορούντος φαρμακευτικού προϊόντος, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Όσοι αποκρύπτουν ή παρέχουν ανακριβή ή αναληθή στοιχεία και πληροφορίες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο της διαφοράς μεταξύ της τιμής που προκύπτει από τα στοιχεία που υποβάλλει η φαρμακευτική εταιρεία και της τιμής που επαληθεύεται από την υπηρεσία, επί την πωληθείσα ποσότητα του φαρμακευτικού προϊόντος και για όσο διάστημα εφαρμόστηκε η εγκριθείσα τιμή.
Η επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, δεν επηρεάζει την αξίωση των ασφαλιστικών ταμείων για την αποκατάσταση της ζημίας που υφίστανται από την ανωτέρω διαφορά τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζονται η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιβολή και είσπραξη του προστίμου, κατά την παράγραφο αυτή, το οποίο αποτελεί έσοδο του Δημοσίου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.»
3. Με αγορανομικές διατάξεις καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων.




ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΙΣ 19/11/2009


Τα μέτρα που ανακοίνωσαν έχουν ως ακολούθως:

▅ «Πάγωμα» της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα οποία έχει ζητηθεί αύξηση.

▅ Επανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανέρχονται περίπου σε 6.000. Οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν στο πρώτο δελτίο τιμών του 2010.

▅ Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Για τα αντίγραφα θα υιοθετηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των πρωτοτύπων. Δηλαδή θα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των 26 κρατώνμελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% των πρωτότυπων φαρμάκων.

▅ Μείωση της τιμής 89 ακριβών φαρμάκων από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί με αγορανομική διάταξη, ύστερα από διάλογο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

▅ Αμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, στα φαρμακεία και στα ιατρεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: