Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΨΗΦΙΣΤΙΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 14 (ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ)ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ.

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.






ΨHΦIΣTHKE χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ (2007-13), στο οποίο εντάχθηκε ως ξεχωριστή διάταξη η ρύθμιση για τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε «τομή» τη διάταξη για τα φάρμακα, λέγοντας ότι με τις αλλαγές που επέρχονται περιορίζεται δραστικά η φαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, έκανε δεκτή πρόταση του ΛΑΟΣ να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση κατάθεσης «πόθεν έσχες» οι υπάλληλοι της Γ.Γ. Εμπορίου, από την οποία καθορίζονται οι τιμές των φαρμάκων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί «ύποπτα» φαινόμενα.
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, έκανε λόγο για μεγάλη τομή στο φάρμακο η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα στα πρωτότυπα φάρμακα και η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμα στα γενόσημα, όπως προκύπτει από το παρατηρητήριο τιμών» ανέφερε η υπουργός, σημειώνοντας ότι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια ήταν απόρροια τόσο της αύξησης των τιμών όσο και της υπερ-συνταγογράφησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: