Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ: "ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΙΠΟΙΟΙ ΣΤΗ Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΕΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ"


Ο ρόλος των φαρμακοποιών στην ΕΕ και η συμβολή τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας αποτέλεσαν το θέμα ειδικής κοινοβουλευτικής ακρόασης που διοργάνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην παρέμβαση του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαργαρίτης Σχοινάς, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ακρόαση, τόνισε την αξία του ευρωπαϊκού μοντέλου οργάνωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού που επιτρέπει τη συνεκτική παροχή υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην περιφέρεια και σε μικρές κοινότητες.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπερασπίστηκε τους νόμους των κρατών μελών της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού), που αποτρέπουν την άναρχη και απορυθμισμένη εγκατάσταση φαρμακοποιών, που θα έβλαπτε, τόσο την εδαφική κάλυψη, όσο και τις ποιοτικές προδιαγραφές του επαγγέλματος, ως βασικού παρόχου υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΚ, Yves Bots, στη σχετική υπόθεση Κομισιόν κατά Ιταλίας, δικαιώνει πανηγυρικά αυτές τις πολιτικές στοχεύσεις.

"Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ηλικιωμένους σε μικρά χωριά να παραγγέλνουν τα φάρμακα τους από το Ιντερνέτ. Χρειαζόμαστε τα φαρμακεία στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών υγείας και τα χρειαζόμαστε παντού. Οι φαρμακοποιοί στη σημερινή ΕΕ είναι επαγγελματίες της υγείας, όχι έμποροι προϊόντων" κατέληξε ο κος Σχοινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: