Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ





Μπλοκ» στα γενόσημα Οι φαρμακοβιομηχανίες «εμποδίζουν τη χρήση φθηνών φαρμάκων στην ΕΕ»
November 29, 2008 by admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ότι εμποδίζουν ή καθυστερούν τη διάθεση γενόσημων φαρμάκων (φαρμάκων «φασόν», με ουσίες για τις οποίες έχουν λήξει οι πατέντες) και αυξάνουν έτσι το κόστος για τα ταμεία και τις υπηρεσίες υγείας.
«Είναι ακόμα νωρίς αλλά η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ξεκινήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες εναντίον εταιρειών, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού» προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρος.Η Επιτροπή εκτιμά ότι το επιπλέον κόστος για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες Υγείας ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ το διάστημα 2000-2007.
Πρόσχημα νομιμότητας
Η τακτική που συχνά ακολουθούν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για να εμποδίσουν τα γενόσημα είναι να κατοχυρώνουν τα προϊόντα τους με πολλαπλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με το BBC, έχει αναφερθεί περίπτωση στην οποία είχαν εκδοθεί 1.400 πατέντες για ένα και μόνο φάρμακο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων, που επιθυμούν να διεθέσουν φαρμακευτικές ουσίες για τις οποίες έχει λήξει η περίοδος αποκλειστικής εμπορικής εκμετάλλευσης, αντιμετωπίζουν ένα νομικό κυκεώνα για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν άδεια κυκλοφορίας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συλλόγων υποστηρίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου εφαρμόζουν «απόλυτα νόμιμες πρακτικές» προκειμένου να προστατεύσουν τις τεράστιες επενδύσεις τους για Έρευνα και Ανάπτυξη.
Η Ομποσπονδία επισημαίνει ότι οι φαρμακοβιομηχανές διαθέτουν για R&D το 17% του κύκλου εργασιών τους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ευρώπη.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο γραφειοκρατικός γόρδιος δεσμός που δημιουργούν οι φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να κρύβει και παρατυπίες -το 2005, η AstraZeneca αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 60 εκατ. ευρώ, επειδή προσπάθησε να αποκλείσει από την αγορά φθηνά σκευάσματα για το έλκος και την καούρα που ανταγωνίζονταν το δικό της χάπι Losec.
Οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται τώρα να δεχτούν πιέσεις και στις ΗΠΑ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να περιορίσει τα κόστη στο χώρο της Υγείας.
Newsroom ΔΟΛ


Από το blog katagelies.net/wordpress/

Δεν υπάρχουν σχόλια: