Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ






Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η επιδημία γρίπης στο Μεξικό κυρίως, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από ένα επικίνδυνο στέλεχος του ιού των χοίρων.

Στο Μεξικό, σχολεία και μουσεία έχουν κλείσει, οι δημόσιες εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί, στους δρόμους των πόλεων οι πολίτες κυκλοφορούν με μάσκες και στα νοσοκομεία επικρατεί το αδιαχώρητο, για τους προληπτικούς εμβολιασμούς.

Πρόκεται για μία εν δυνάμει πανδημία -προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 68 ανθρώπους στο Μεξικό, ηλικίας από 25 έως 45 ετών. Περισσότερα από 1.000 είναι τα ύποπτα κρούσματα στη χώρα.

Η επιδημία πέρασε και τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 8 άνθρωποι στο Τέξας και την Καλιφόρνια προσβλήθηκαν από το ίδιο στέλεχος της γρίπης των χοίρων, οι οποίοι ωστόσο έχουν αναρρώσει. Σε καραντίνα βρίσκεται κι ένα σχολείο στη Νέα Υόρκη, όπου 75 μαθητές έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης.

Την ανησυχία επιτείνει και το γεγονός ότι η επιδημία έπιασε εξ απήνης τις μεξικανικές αρχές. Με τη νόσο να μεταδίδεται ακόμη και μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν έλθει σε επαφή, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι ούτε το εμβόλιο κατά της γρίπης θα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της επιδημίας.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, η Γαλλία και η Ισπανία καλούν τους υπηκόους τους που βρίσκονται ή πρόκειται να μεταβούν στο Μεξικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ ειδικοί έλεγχοι γίνονται ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, στις πτήσεις από το Μεξικό.

Συναγερμός σήμανε και στην Αθήνα, όπου εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.

Οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν ότι το στέλεχος του ιού που παρατηρείται από το 1973 σε χοίρους στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, είναι διαφορετικό από εκείνο του Μεξικού και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Η τελευταία πανδημία ήταν το 1968, όταν η "Γρίπη του Χονγκ Κονγκ" αποδεκάτισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.


Καλό είναι νά αναφέρθουμε και στα αντιικα φάρμακα


Δεν υπάρχουν σχόλια: