Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Συνταγή» για συστεγάσεις φαρμακείων ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ . ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΦΣΑ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 -3 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΖΙΡΟ (1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ) ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ – ΔΙΚΑΙΩΣ- ΣΥΓΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΠΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

copy-paste από e-mail που μου έστειλε το μέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

«EΘΝΟΣ» 30/12

 
«Ναι» στις συστεγάσεις φαρμακείων, χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, είπε χθες ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχτηκε σχετική πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), θεωρώντας ότι δίνεται έτσι δυνατότητα εισόδου νέων φαρμακοποιών στο επάγγελμα, χωρίς να ανοίγουν νέα φαρμακεία.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι όσο περισσότερα φαρμακεία ανοίγουν τόσο αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη.
Η συστέγαση μπορεί να αφορά δύο έως πέντε φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα διαθέτουν όλοι άδεια λειτουργίας φαρμακείου. Το ποσοστό ιδιοκτησίας επί του φαρμακείου θα καθορίζεται από τους ίδιους (με εμπορικούς όρους), ενώ στην περίπτωση αποχώρησης ενός, η άδεια θα επιστρέφεται στην αρχή που την εκδίδει.;;;;;;;
Το θέμα θα ρυθμιστεί με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έπειτα από τις 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια έως τις 8 Φεβρουαρίου.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις για το επάγγελμα του φαρμακοποιού, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» στον διάλογο υπουργείου - φαρμακοποιών.
Δύο νέα θέματαΚατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς συλλόγους, ο υπουργός Υγείας έθεσε δύο νέα θέματα: τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αποκλειστικά από τα φαρμακεία και την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείου.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα λειτουργίας το Σάββατο, καθώς και η κλιμακούμενη επιστροφή στα Ταμεία ποσού ανάλογα με τον τζίρο ( rebate) κάθε φαρμακείου προς αυτά.
Για τα πληθυσμιακά κριτήρια δημιουργίας φαρμακείου, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι μπορούν να διαμορφωθούν ως εξής: από 1.500 κάτοικοι που απαιτούνται σήμερα για την ίδρυση νέου φαρμακείου, να περιοριστούν στους 1.000 ή τους 1.300. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν το μέτρο θα αφορά το σύνολο της χώρας ή τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι.
ΑλλαγήΑπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρότεινε την εξής αλλαγή: για την ίδρυση του πρώτου φαρμακείου να απαιτείται πληθυσμός 1.500 κατοίκων. Για το δεύτερο (απαιτείται σήμερα πληθυσμός 1.500 + 1.501 = 3.001) να απαιτούνται 2.250 (1.500 + 750) και για το τρίτο 3.250 (1.500 + 750 + 1.000).
Η διοίκηση του ΠΦΣ συγκάλεσε για τη Δευτέρα τη γενική συνέλευση των 165 εκλεκτόρων της, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα θέματα που έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας και να σταθμίσει τη στάση του κλάδου.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι ζητούν με την πρότασή τους οι φαρμακοποιοί
Έγγραφη πρόταση για τις συστεγάσεις φαρμακείων παρέδωσε χθες στον υπουργό Υγείας το προεδρείο του ΠΦΣ. Στην πρόταση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Αν σε ένα φαρμακείο συστεγάζονται δύο ή τρεις φαρμακοποιοί, οι οποίοι βάσει του ισχύοντος νόμου θεωρούνται ως μεμονωμένος λειτουργούντα φαρμακεία στην ίδια στέγη, οι συντελεστές υποδιπλασιάζονται ή υποτριπλασιάζονται αντιστοίχως.
Κατ' εξαίρεση των περί πληθυσμιακών διατάξεων, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα περισσοτέρων του ενός υπό ίδρυση φαρμακείων, με τη χορήγηση αδειών ιδρύσεως φαρμακείων, ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να συστεγαστούν στα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος, συντάσσοντας συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης ομόρρυθμης εταιρείας, στην οποία ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%.
Κατά τη λύση της συστέγασης, οι μεν άδειες ίδρυσης φαρμακείου που χορηγήθηκαν κατ΄ εξαίρεση των πληθυσμιακών κριτηρίων, αν υφίστανται κενές θέσεις, καλύπτονται. Εφόσον είναι υπεράριθμες, ανακαλούνται αυτοδικαίως. Για τις αρχικές άδειες ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται άδεια συνέχισης λειτουργίας τους ή νέα άδεια, αν μεταφερθούν σε άλλη θέση.
Στην περίπτωση που ο αρχικός αδειούχος φαρμακοποιός παραιτείται, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, μπορεί να μεταβιβάσει την άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του στον συστεγασθέντα φαρμακοποιό.
Τα συστεγαζόμενα φαρμακεία θεωρούνται ως μία φαρμακευτική μονάδα και υποχρεούνται σε μία διημέρευση και διανυκτέρευση. Οι φαρμακοποιοί των συστεγασθέντων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση των συστεγασμένων φαρμακείων τους.
Για τη λειτουργία του Σαββάτου, ο ΠΦΣ προτείνει να παραμένουν ανοικτά από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, σε ποσοστό από 0% έως 25% του συνολικού αριθμού των λειτουργούντων φαρμακείων κάθε φαρμακευτικού συλλόγου. Το ποσοστό αυτό θα ορίζεται με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.
Η διοίκηση του Συλλόγου επισημαίνει ότι η Οδηγία 123/2006 εξαιρεί ρητά τις φαρμακευτικές υπηρεσίες από την ανάγκη απελευθέρωσης υπηρεσιών, αναφέροντας ότι δεν εμπίπτουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Επιπλέον -σημειώνει- δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του φαρμακείου, ορίζοντας τα φαρμακεία ως χώρους παροχής Υγείας και όχι ως απλά εμπορικά καταστήματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ  
dkarag@pegasus.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: