Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

v2.imerisia.gr Μπλόκο Κομισιόν σε νέα φαρμακεία


''Οχι» στο άνοιγμα νέων φαρμακείων στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν εκτιμώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες αντιπροσωπία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με στελέχη της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, με αντικείμενο το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες, αφού υποστήριξαν το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακευτικών υπηρεσιών, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το μεγάλο, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., αριθμό φαρμακείων που λειτουργούν στην Ελλάδα (12.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα) όταν συγκριτικά, στην Ιταλία λειτουργούν 17.000 φαρμακεία.
Καταγραφή
Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι κατέγραψαν, χωρίς όμως να σχολιάσουν επί της ουσίας, τις απόψεις των Ελλήνων φαρμακοποιών για τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο και κυρίως για την ελαχιστοποίηση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών καθώς και για το ωράριο των φαρμακείων. Εν τω μεταξύ, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, το Σάββατο καθώς και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, θέτει προς τους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας στο διάλογο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, προσθέτοντας πως εκκρεμούν τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. Όπως είπε, ο ίδιος ζήτησε και ανέλαβε το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζήτησα ο ίδιος να αναλάβω μια «καυτή πατάτα». Είμαι αποφασισμένος να το λύσω». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «θα έχω ένταση, το ξέρω, αλλά όχι ένταση που θα δυσκολεύει τη χώρα».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=9018115

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: