Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΠΗ Νέα ταλαιπωρία των συνταξιούχων ΙΚΑ


• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες κατοίκων της Ν. Σμύρνης στο τοπικό ΙΚΑ
• Μόνο 8 θέσεις γιατρών αφορούν στο ΙΚΑ Λάρισας εκ των οποίων 4 παθολόγοι
Νέα ταλαιπωρία στους συνταξιούχους του ΙΚΑ έρχεται να προκαλέσει πρόσφα τη εγκύκλιος του Ιδρύματος σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Με την εγκύκλιο δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όπως συνέβαινε μέχρι
προχθές μεταξύ άλλων και στα ΚΑΠΗ,με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να υποχρεώνονται να καταφύγουν στα ιατρεία του ΙΚΑ, όπου το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων.
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν μέσω των ΚΑΠΗ τουΔήμου Λαρισαίων. Ειδικότερα στην πλειοψηφία των ΚΑΠΗ, ο γιατρός κατά την εβδομαδιαία του επίσκεψη συνταγογραφούσε φάρμακα σε ασφαλισμένους όλων των ταμείων ενώ με τη νέα εγκύκλιο, δυνατότητα συνταγογράφησης έχει μόνο ο γιατρός του ΙΚΑ. Ετσι από την ερχόμενη Δευτέραοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα πρέπει να απευθύνονται στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, αφού μόνο σε ένα δημοτικό ΚΑΠΗ απασχολείται γιατρός του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήδη συνταξιούχοι – μέλη του ΚΑΠΗ Νέας Πολιτείας ζητούν τη μη εφαρμογή της εγκυκλίου και η συνταγογράφηση να γίνεται για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και όχι μόνο για αυτούς του ΟΓΑ και του Δημοσίου.
ΓΙΑΤΡΟΙ
Η εξέλιξη θα προκαλέσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων που θα πρέπει πλέον να μετακινούνται στην κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ,μόνο και μόνο για να γράψουν τα φάρμακά τους ενώ θα σημάνει παράλληλα και την πρόσθετη επιβάρυνση του έργου των γιατρών του ΙΚΑ Λάρισας και κυρίως των ελάχιστων παθολόγων που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ασφαλισμένων του νομού. Οι ελλείψεις γιατρών είναι γνωστές από καιρό ενώ παρά τις αυξημένες ανάγκες,στην προκήρυξη του ΙΚΑ προβλέπεται η κάλυψη μόνο 8 θέσεων. Ειδικότερα για το ΙΚΑΛάρισας προβλέπεται η πρόσληψη γιατρών των εξής ειδικοτήτων: Ακτινολόγος 1 θέση,μικροβιολόγος 1, γυναικολόγος 1, παθολόγος ή γενικής ιατρικής 4 και χειρούργος 1 ενώ στο παράρτημα Ελασσόνας προβλέπεται η πρόσληψη ενός παθολόγου ή γενικής ιατρικής καιενός παιδιάτρου.
Σήμερα το ΙΚΑ Λάρισας διαθέτει 11 ιατρούS  παθολόγους ενώ από την τοπική διοίκηση έχει ζητηθεί η κάλυψη άλλων 10 θέσεων για να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκεςτων100.000ασφαλισμένων του νομού και με δεδομένο ότι σε ένα οικογενειακό γιατρό ο μέγιστος αριθμός ασφαλισμένων δεν θα πρέπεινα ξεπερνά τους 2.500. Τις ελλείψεις γιατρών σημειώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου γιατρών ΙΚΑ Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνοντας ότι «σε Καρδίτσα και Τρίκαλα προ-
κηρύσσονται 15 περίπου θέσεις και άλλες 24 στο Βόλο, όταν στο μεγαλύτερο νομό, της Λά-
ρισας προκηρύσσονται μόνο 8 θέσεις» καταλήγει ο κ. Κόκκαλης σημειώνοντας την ανάγκη
παρέμβασης των κυβερνητικών βουλευτών.

Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στη Ν. Σμύρνη

Eν τω μεταξύ, τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες της εγκυκλίου, βιώνουν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, αφού αφενός οι ελλείψεις ιατρών από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ν. Σμύρνης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ πλέον μετά και την σχετική εγκύκλιο δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς.
Χθες το πρωί, κάτοικοι της Ν.Σμύρνης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το
υποκατάστημα του ΙΚΑ Ν. Σμύρνης,ενώ σε σχετικό υπόμνημα που συνέταξαν και το οποίο απευθύνεται στο διευθυντή υγειονομικών υπηρεσιών
του ΙΚΑ Λάρισας κ. Γ. Νικοβιώτη, αναφέρονται τα εξής:
«Ολοι εμείς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ της Ν. Σμύρνης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο προαύλιο των ιατρείων της συνοικίας μας για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας και την αγανάκτησή μας για την κατά-σταση που επικρατεί με την έλλειψη γιατρών.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι πριν με-ρικά χρόνια, εδώ στα ιατρεία του ΙΚΑ υπήρχαν
δυο παθολόγοι, δυο καρδιολόγοι, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος. Με την πάροδο
του χρόνου όμως αυτά συρρικνώθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα, παρά τις μεγάλες ανάγκες, να υπάρχει, για λίγες ώρες μόνο το μεσημέρι, ένας καρδιόλογος. Ιδιαίτερα τώρα που ο γιατρός του ΚΑΠΗ και της συνοικίας αρνείται να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, το πρόβλημα έχει μεγιστοποιηθεί.
Ζητάμε να δώσετε λύση. Θέλουμε γιατρούς.
Η Ν. Σμύρνη είναι μια μεγάλη συνοικία, απομακρυσμένη από την υπόλοιπη πόλη και έχει ανάγκη τα δικά της ιατρεία. Διαφορετικά σαςενημερώνουμε ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: