Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36

ΥΠΕΒΑΛΛΑ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36
Το άρθρο αυτό πρέπει να απάντα στο ερώτημα τι φαρμακείο θέλουμε;
Θέλουμε να δώσουμε τα φαρμακεία σε μη φαρμακοποιούς ;( π.χ. μεταξύ άλλων, σε κεφαλαιούχους επιχειρηματίες  , φαρμακευτικές εταιρίες, super markets κλπ) ή να αναθέσουμε την εκμετάλλευση της διανομής των φαρμάκων στους φαρμακοποιούς που κατά τη παραδοχή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου έτσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα της υπηρεσίας αυτής, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εάν θέλουμε το δεύτερο , όπως άλλωστε διακηρύσσει ο κ. υπουργός τότε φρονούμε ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 36 πρέπει να έχει την παρακάτω διατύπωση :
 Άρθρο 36- Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας φαρμακείων
1. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και
λειτουργίας φαρμακείου  υπόκειται στον περιορισμό  των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.
Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα,  απολαμβάνοντας  πραγματικής επαγγελματικής ανεξαρτησίας  όντας ιδιοκτήτες ή  συνιδιοκτήτες  φαρμακείου ,  αποκλειστικά  με άλλα φυσικά  πρόσωπα, που έχουν πτυχίο  φαρμακοποιού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος,για λόγους προστασίας της δημοσίας υγείας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΑΡ. 4.
ΆΡΘΡΟ 36 παρ. 4.
Δεν μπορεί να ισχύει ισοπεδωτικά σε κάθε πόλη η ακτίνα των 200 μ.
Καθώς επίσης πρέπει να ληφθεί πρόνοια να μην ανοίξουμε ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ δημιουργίας νέων αδειών φαρμακείων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρόταση Σε πόλη μέχρι 5000 κατοίκους 50 μέτρα .Από 5000 έως 10.000 60 μ. από 10.000 έως 30.000 κατοίκους 70 μέτρα από 30.000 έως 80.000 κατ. 80 μ. από 80.000 έως 150.000 100 μέτρα από 150- 300.000 150 μ. και από 300.000 και πάνω 200 μέτρα. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.
Τα φαρμακεία που ιδρύονται με τις διατάξεις της παρούσης παραγράφου και για μία 20ετία δεν δύνανται να προσλάβουν ομόρρυθμο εταίρο με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου . Τα φαρμακεία αυτά δύνανται να συστήσουν Ο.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις  περί συστεγάσεως ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡ.6.
Άρθρο 36 παρ.6
Κατά τη γνώμη μου η διατύπωση της παραγράφου αυτής, πρέπει να έχει ως σκοπό τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης φαρμακοποιών σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία ανοικτά στο κοινό. Ακόμη δε την εξασφάλιση στο νέο φαρμακοποιό ότι θα τύχει «άδεια συνεχίσεως της λειτουργίας του φαρμακείου» μετά την αποχώρηση του παλαιού αδειούχου φαρμακοποιού.
Εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή στη διατύπωση της παραγράφου αυτής κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα μιας για ανεξέλεγκτης φάμπρικας  δημιουργίας «νέων» αδειών φαρμακείου που κάποιοι μπορούν να κερδοσκοπούν πάνω στην ανάγκη αυτή ,ίσως ακόμη και άλλων ευρωπαίων φαρμακοποιών που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα αυτή στις χώρες τους από την εκεί ισχύουσα νομοθεσία για την άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας ενός φαρμακείου. Προσοχή ο θάνατος είναι κοινή μοίρα των ανθρώπων.
ΝΕΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ παρ 6.
Στα ήδη λειτουργούντα φαρμακεία επιτρέπεται η σύσταση ομόρρυθμου εταιρίας μόνο  με ένα  φυσικό πρόσωπο που έχει τα προσόντα της περιπτώσεως β της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου το οποίο δύναται να έχει μέχρι  το 49% των εταιρικών μεριδίων. Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο αποχωρίσει  ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του και στον παραμένοντα φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Ο παραιτούμενος φαρμακοποιός από την παραπάνω εταιρία δύναται να τύχει άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου συμφώνα με τις προϋποθέσεις της περιπτώσεως α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των ομόρρυθμων εταίρων στον παραμένοντα περιέρχεται το 51% των μετοχικών μεριδίων ενώ για τους κληρονόμους  του θανόντος  φαρμακοποιού ισχύουν  οι διατάξεις περι κληρονομικών φαρμακείων.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: