Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 222/3/2009 ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΑΝ ΚΑΡΑΜΕΛΛΕΣ

Μοιράζουν τα αντιβιοτικά σαν καραμέλες Φαρμακεία στις ΗΠΑ τα προσφέρουν δωρεάν για να προσελκύσουν πελάτες
The New York Times
Μια παράδοξη τακτική έχουν υιοθετήσει φαρμακεία στις ΗΠΑ: προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές προσφέρουν δωρεάν αντιβιοτικά! Ωστόσο, οι αρμόδιοι για τη Δημόσια Υγεία τονίζουν ότι με τη πρακτική αυτή, αφενός στέλνεται ένα λάθος μήνυμα και αφετέρου εγκυμονεί ο κίνδυνος περαιτέρω ενίσχυσης της αντοχής των μικροοργανισμών απέναντι στα φάρμακα.
Προσφάτως, μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων (CDC) των ΗΠΑ, απέστειλαν επιστολές προκειμένου οι φαρμακοποιοί να συμβουλεύουν τους πελάτες τους για υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών. Αυτή τη στιγμή, αρκετά φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων καταστημάτων Giant Food Stores, Stop & Shop, Wegmans Food Markets, Publix, Meijer και ShopRite, προσφέρουν δωρεάν αντιβιοτικά σε πελάτες τους, οι οποίοι πηγαίνουν στα φαρμακεία για να εκτελέσουν συνταγές φαρμάκων από τον γιατρό τους.
Σ.Σ.( {Παρενέργειες από την απελευθέρωση της αγοράς του φαρμάκου}
«Δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε τις εταιρείες να προσφέρουν φάρμακα χαμηλού κόστους στους πελάτες τους», είπε ο δρ Lauri Hicks, ιατρικός διευθυντής των CDC «Get Smart Program», το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών. «Εάν ένας ασθενής φρονεί ότι πρέπει να λάβει ένα αντιβιοτικό εύκολα ή δωρεάν, τότε ας αυξήσει την πίεσή του στους παρόχους υγειονομικής φροντίδας, ώστε να το συνταγογραφήσουν», συμπλήρωσε με διπλωματικό τρόπο.
Την εποχή της γρίπης
Τα γενερικά αντιβιοτικά που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα «δωρεάν προγράμματα» αποτελούν σχετικώς μικρό έξοδο συγκριτικά με τα άλλα φάρμακα, κι αυτό επειδή συνήθως χρησιμοποιούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν επαναχορηγούνται. Τα φαρμακεία έχουν υιοθετήσει προγράμματα για να προωθήσουν την... αφοσίωση του πελάτη και να ανταγωνίζονται για την πελατεία από σημαντικούς λιανοπωλητές όπως η Wal-Mart. Toν περασμένο χρόνο τα Κέντρα CDC έστειλαν επίσης επιστολές σε κύριους λιανοπωλητές, οι οποίοι προωθούσαν προγράμματα χαμηλού κόστους, ενθαρρύνοντάς τους ώστε να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα. Αλλά η υπηρεσία αναφέρει ότι ορισμένα από τα φαρμακεία που παρέχουν δωρεάν αντιβιοτικά «συνδύασαν» τις προσφορές τους με την εποχή των κρυολογημάτων και της γρίπης, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους πελάτες.
Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι ιογενείς παθήσεις και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, λένε οι γιατροί. «Οι περισσότερες μολύνσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου κρυολογημάτων και γρίπης οφείλονται σε ιούς και όχι σε βακτήρια, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά», τόνισε ο δρ Neil Foshman, πρόεδρος της αντιμικροβιακής ομάδας της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών -Μολυσματικών Νόσων και ειδικός για τις λοιμώδεις παθήσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. «Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ενθαρρύνουμε τη χρήση αντιβιοτικών».
Οι μεγάλες εταιρείες
Ο δρ Jamie Miller, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Giant Food ανέφερε ότι η εταιρεία άφησε «εκτός» τις αναφορές στο κρυολόγημα και τη γρίπη από την καμπάνια των πωλήσεών της και ανασκόπησε τις ανησυχίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων. «Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς ότι θα συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά προς το συμφέρον των ασθενών», συνόψισε ο δρ Miller.
H Jeanne Colleluori, εκπρόσωπος των Wegmans Food Markets, ανέφερε ότι η εταιρεία τον Φεβρουάριο δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα σε εγκυκλίους και σε ηλεκτρονικά μηνύματα προς τους καταναλωτές πληροφορίες ως προς την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τις κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές για τον βήχα και το κρυολόγημα. Η κ. Colleluori ανέφερε ότι η Wegmans θα συνεχίσει τις δωρεάν παροχές αντιβιοτικών έως την προγραμματισμένη ημερομηνία της 30ής Απριλίου, αλλά σχεδιάζει να διανείμει στα φαρμακεία και το ενημερωτικό υλικό των Κέντρων Ελέγχου.
«Η δωρεάν χορήγηση αντιβιοτικών κατά κάποιο τρόπο υπονοεί ότι θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιούμε ελεύθερα», τονίζει η δρ Anne Gershon, ειδικός για τις λοιμώδεις παθήσεις και πρόεδρος της εταιρείας λοιμωδών νόσων. «Η προσφορά δωρεάν αντιβιοτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερχρήση φαρμάκων. Είναι ανάγκη να ελέγχεται η χρήση των αντιβιοτικών πολύ προσεκτικά, καθώς όλο και περισσότερα βακτήρια γίνονται ολοένα ανθεκτικότερα στα αντιβιοτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: