Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Π.Δ 121/08

ΘΕΜΑ: Παρέχονται διευκρινήσεις για την ορθή εφαρμογή διατάξεων του π.δ 121/08

Με αφορμή παραπάνω, που διατυπώνονται στην υπηρεσία μας απο φαρμακοποιούς, σύμφωνα με τα οποία, ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί περικόπτουν εκτελεσθείσες συνταγές φαρμάκων, επειδή δεν αναγράφεται επι της συνταγής η <<δοσολογία>> των χορηγουμένων φαρμάκων, κρίνεται σκόπιμο να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Ως γνωστό, ο θεράπων γιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μια μονάδα (εμβαλάγιο) ιδιοσκευάσματος και μέχρι 2 εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο(άρθρο 2 παρ. θ). Στην περίπτωση δε που αναγράφονται περισσότερα των 2 εμβολόγιο, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του δοσολογικού σχήματος, προκειμένου να αιτιολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα.
Οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών κατα των έλεγχο των συνταγών δεν θα πρέπει να περικόπτουν τις συνταγές, που περιέχουν μέχρι 2 εμβαλάγια, επειδή δεν αναγράφεται επί της συνταγής το δοσολογικό σχήμα, θεωρώντας οτι δεν είναι ορθά συμπληρωμένη η συνταγή. Σε συνταγές όμως, που περιέχουν περισσότερα απο 2 εμβαλάγια και είναι απολύτως απαραίτητη η αιτιολόγηση αναγραφής μεγαλύτερης ποσότητας, η μη αναγραφή της δοσολογίας αποτελεί λόγο μη εξόφλησης της συνταγής.
Πάντως, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών για την πίστη εφαρμογή των διατάξεων περί φαρμακευτικής νομοθεσίας, του π.δ/τος 121/08 και των καταστατικών διατάξεων κατα τον έλεγχο των συνταγών και όταν γίνεται περικοπή μη εξόφληση συνταγών να παρέχονται οι απαιτούμενες διευκρινήσεις στους φαρμακοποιούς.



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜ.ΜΑΜΜΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: