Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ/ ΤΥΔΚΥ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Π.Φ.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ. (ΙΣΧΥΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ).

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Στην Αθήνα σήμερα την 4-2-2009 οι ……………………………………………………………… παραπάνω συμβαλλόμενοι:
Α. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΟΡ­ΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ο.Π.Α.Δ.» που εδρεύει στην Αθήνα (Μακεδονίας 8) και εκπροσωπείται νόμιμα στην υπογρα­φή της παρούσης από τον Διονύσιο Χιόνη του Παύλου. Δυνά­μει της υπ’ αριθμ. Γ.Π. ……………………………… Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονο­μικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Νόμου 2768/99 του Π.Δ. 52/01 του άρθρου 41 του Ν 3329/05 του Ν 3655/08 και της υπ’ αριθμ. 4/3/2009 απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Δ.
Β. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛ­ΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» που χάριν συντομίας θα αποκαλεί­ται «Π.Φ.Σ.», εδρεύει στην Αθήνα Πειραιώς 134 και Αγαθημέρου και εκπρο­σωπείται νόμιμα στην υπογραφή της παρούσας από τον Πρόεδρο Δημήτριο Βαγιωνά του Κων/νου και ο οποίος ενεργεί με αυτήν την ιδιότητα και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 42 και 60 του Ν 3601/28 και την από 4-3-2009 απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. συμφώνησαν και συναπεδέχθησαν την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης προμήθειας φαρμάκων με τους παρακάτω όρους:
1. Η σύμβαση συνάπτεται προς όφελος των ασφαλισμένων του Ο.Π.Α.Δ. συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων του ΤΥΔΚΥ και αφο­ρά όλα τα φαρμακεία, που νόμιμα λειτουργούν στην περιφέρεια κάθε Φαρμα­κευτικού Συλλόγου της Χώρας και θα διέπεται από τη Φαρμακευτική Δεοντο­λογία, τη Φαρμακευτική Νομοθεσία και το Άρθρο 41 του Ν. 3329/05 όπως ισχύει.
2. Όλοι οι φαρμακοποιοί – μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων, που διατηρούν σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο, είναι υποχρεωμένοι, για το διάστημα που ισχύει η παρούσα σύμβαση, να χορηγούν όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα και ιδιοσκευάσματα, τα οποία αναγράφονται στις προσκομιζόμενες από τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και του ΤΥΔΚΥ συνταγές και μόνο στις εργάσιμες ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες έχουν κατά νόμο ανοικτά τα φαρ­μακεία, συμμορφούμενοι με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.
Για την εκτέλεση των συνταγών θα προσκομίζεται υποχρεωτικά το βιβλιάριο υγειονομικης περίθαλψης του ασφαλισμένου.
3. Οι φαρμακοποιοί, που δεν επιθυμούν να εκτελούν συνταγές των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ πρέπει να δηλώσουν αυτό εγγράφως και αιτιολογη­μένα στον περιφερειακό τους Φαρμακευτικό Σύλλογο, μέσα σε ένα (1) μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσης σύμβασης ή από την έναρξη της λει­τουργίας του φαρμακείου. Ο δε Σύλλογος κρίνει αιτιολογημένα, εάν οι λόγοι μη αποδοχής είναι πλήρως δικαιολογημένοι, οπότε σε καταφατική περίπτωση διαβιβάζει αυτή στον Ο.Π.Α.Δ. Οι φαρμακοποιοί αυτοί και ο Ο.Π.Α.Δ. δεν έχουν το δικαίωμα υπογραφής ατομικής σύμβασης όσο είναι σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση. Τυχόν εκτέλεση συνταγών από τους φαρμακοποιούς, που έχουν δηλώσει άρνηση εκτέλεσης, δεν θα αναγνωρίζεται από τον Ο.Π.Α.Δ. και δεν θα αποζημιώνεται η αξία τους ενώ οι παραβάτες θα παρα­πέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του οικείου Συλλόγου.
4. Υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών, έχει ο φαρμακοποιός μόνο όταν το αναγραφόμενο σ’ αυτές είδος (φάρμακο κ.τ.λ.) έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και περιλαμβάνεται στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Αγορανομικά Δελτία) ή είναι φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ή πρόκειται περί φαρμάκων εισαγο­μένων από το ΙΦΕΤ. Δεν αναγνωρίζεται από τον Ο.Π.Α.Δ. δαπάνη για τη χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
5. Η εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων του Ο.Π.Α.Δ., συμπε­ριλαμβανομένου και του τομέα Τ.Υ.ΔΚ.Υ., θεωρείται λιανική πώληση προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και τα αναγραφόμενα σ’ αυτές φάρ­μακα και ιδιοσκευάσματα, θα χορηγούνται σύμφωνα με την αναγραφόμενη στην επίσημη Κρατική Διατίμηση (Αγορανομικά Δελτία) λιανική τιμή, χωρίς καμία έκπτωση υπέρ τρίτων (άρθρο 1 ν. 1132/81).
6. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο από διάφορα πρόσωπα, από ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας υπόδειξη στους ασφαλισμένους να κατευθύνονται σε ορισμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Συνυπεύθυνοι στην περίπτωση αυτή είναι και οι φαρμακοποιοί, που συμπράτ­τουν στην πράξη αυτή.
7. Η ποσότητα των φαρμάκων θα αναγράφεται αριθμητικώς και ολογράφως στις συνταγές από τους ιατρούς, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις διατάξεις που ισχύουν, και οι οποίοι ιατροί θα είναι αποκλειστικά υπεύθυ­νοι για την ποσότητα των αναγραφομένων στις συνταγές φαρμάκων. Σε πε­ρίπτωση, που δεν αναγράφεται ποσότητα ο φαρμακοποιός εκτελεί μόνο μία (1) μονάδα. Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου παραδίδουν τα αντίστοιχα φάρμακα, που αναγράφονται στις συνταγές, εισπράττοντας αμέσως το αντίτι­μο της συμμετοχής τους. Το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται ενυπόγραφα με ευθύνη του θεράποντος γιατρού ο οποίος την καθορίζει σύμφωνα με την ανα­γραφόμενη με ευκρίνεια διάγνωση και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας. Σε περίπτωση, που ο ιατρός δεν αναγράφει επί της συνταγής ποσοστό συμμετοχής, τότε ο φαρμακοποιός εισπράττει το ανώτατο κάθε φορά ποσοστό συμμετοχής, που ισχύει επί της αξίας του φαρμάκου. Επειδή το ποσοστό συμμετοχής επί της συνταγής από τον συνταγογράφο ιατρό δεσμεύει κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας δεν βαραίνει τον φαρμακοποιό αλ­λά καταλογίζεται στον συνταγογράφο ιατρό. Επίσης, επί των συνταγών, στέ­λεχος και απόκομμα, πρέπει να συμπληρώνονται από τον φαρμακοποιό οι στήλες στις οποίες εμφανίζεται η ποσότητα των χορηγούμενων φαρμάκων, η αξία και η συμμετοχή των ασφαλισμένων και να επικολλούνται στην πίσω όψη του αποκόμματος οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων. Πάνω στη συνταγή (στέλεχος και απόκομμα), που εκτελεί, ο φαρμακοποιός πρέπει να γράφει τον κωδικό του (Α.Μ. ΤΣΑΥ) και την ημερομηνία εκτέλεσης, με σφραγίδα και υπογραφή του. Ο φαρμακοποιός απαγορεύεται να εκτελεί συνταγή, όταν αυτή φέρει διορθώσεις ή ξέσματα, εκτός αν φέρει επιβεβαιωτική υπογραφή και σφραγίδα γιατρού ή ελεγκτών, όπου χρειάζεται, ή όταν η κυκλοφορία του φαρμάκου απαγορεύεται ρητά. Απαγορεύονται επίσης να εκτελούνται συντα­γές, όταν δεν φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα ιατρού.
8. Απαγορεύεται αυστηρά η αντικατάσταση των φαρμάκων, που ανα­γράφονται στη συνταγή, με άλλα φάρμακα, έστω και της ίδιας σύστασης, με άλλα είδη και η εξαργύρωση της συνταγής. Οι παραβάτες του όρου αυτού διώκονται πειθαρχικώς από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ./τος 340/1993 «Κώδικας της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας» (ΦΕΚ Α΄ 145/1993) και επιβάλλονται από το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ , οι προβλεπόμενες από το άρθρο 41 του Ν. 3329/05 διοικητικές κυρώσεις.
9. Ο φαρμακοποιός, που εκτελεί τη συνταγή, είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση ή μη των όρων και τις προϋποθέσεις της έκδοσης της από το θεράποντα ιατρό. Στην προκειμένη περίπτωση, ρητά συνομολογείται ότι τα στοιχεία, που είναι υποχρεωμένος, να ελέγχει ο φαρμακοποιός προτού εκτελέ­σει τη συνταγή, είναι:
● α) Όλα τα αναγραφόμενα επί της συνταγής στοιχεία όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 2 του αρ. 4 του Π.Δ. 121/08.
ΑΜ ΤΣΑΥ, σφραγίδα και υπογραφή γιατρού.
● Στοιχεία ασφαλισμένου.
● Σφραγίδα Νοσοκομείου ή Κλινικής, όταν η συνταγή έχει εκδοθεί από αυτά.
● Θεώρηση όπου αυτή απαιτείται.
β) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων, που απαιτούν ειδική διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατά­ξεις. Τυχόν εκτέλεση συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατά­ξεις της νομοθεσίας καθώς και η εκτέλεση συνταγής που δεν είναι θεωρημένη όπου αυτό απαιτείται στερεί από το φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της.
10. Η εκτέλεση της συνταγής από τα φαρμακεία και η παραλαβή του φαρμάκου από τον ασφαλισμένο ή τον απεσταλμένο αυτού βεβαιούται με την υπογραφή επί της συνταγής, τόσο αυτού που την παραλαμβάνει, όσο και του φαρμακοποιού που την εκτελεί. Στην περίπτωση, που ο παραλήπτης είναι αγράμματος, θα σημειώνεται υποχρεωτικά επί της συνταγής από το φαρμα­κοποιό, που θα την εκτελέσει, ο χαρακτηρισμός «αγράμματος» και κάτω από αυτό θα αναγράφεται ευανάγνωστα ολόκληρο το ονοματεπώνυμο του αγράμ­ματου παραλήπτη, η διεύθυνσή του και τηλέφωνο (αν υπάρχει), με ακρίβεια.

Διαβάστε την συνέχεια στο παρακάτω αρχείο.
Αρχείο 1: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.docΔημοσιεύτηκε: 17/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: