Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Σ.Σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και η ρύθμιση χρεών των Δημοσίων νοσοκομείων.

Το κράτος μας βρίσκεται σε δινη θέση. Βέβαια όσν αφορά τα χρέη των νοσοκομεία είναι μια αμαρτία που έρχεται από πολύ παλαιά και δεν βλέπω να έχει τελειωμό. Με έναν Οργανισμό (ΟΠΑΔ) αυτού του κράτους υπογράψαμε Σ.Σύμβαση .Το μόνο πλεονέκτημα που προκύπτει από αυτή ότι θα μπορούμε συλλογικά και όχι μεμονομένα να την καταγγείλουμε. Το αντισυμβαλλόμενο μέρος -ΟΠΑΔ- είναι αφερέγγειο ως προς την εξώφληση των υποχρεωσεών του προς τούς φαρμακοποιούς. Αλλά ακόμη ας δούμε τι προβλέπει η σύμβαση για την πληρωμή των υποχρεώσεων αυτών. Η εξόφληση των λογαριασμών από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ θα γίνεται σύμ­φωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Τα έξοδα εμβασμάτων εντολών εξοφλήσεως και λοιπά έξοδα θα βαρύνουν τον φαρμακοποιό.!!!!!




Δεν φθάνει η έκπτωση που γίνεται ατο δημόσιο, που προκύπτει από την καθυστέρηση εξωφλήσεωςτων εντολών φαρμακευτικής περίθαλψης΄τόκοι κ.λ.π, ο φαρμακοιποιός θα επιβαρύνεται και με τα όλα τα έξοδα εξοφλήσεως των εντολών !!!???

Ρύθμιση αμφιβόλου νομιμότητας
«Αμφιβόλου νομιμότητας» χαρακτήρισαν, μιλώντας στην «Κ», κύκλοι της Ε.Ε. την εγκύκλιο που απέστειλε η ελληνική πολιτεία αυτή την εβδομάδα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Νομικοί κύκλοι της Ε.Ε. χαρακτήριζαν τη ρύθμιση «αντίθετη σε σωρεία διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» και μάλιστα σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής, επισημαίνοντας ότι προμηθευτές ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) ανοίγουν πλέον «πιστώσεις δύο ή τριών μηνών αντί του εξαμήνου, σε συνεταίρους τους στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το Δημόσιο θα βρεθεί σε αδυναμία να τους εξοφλήσει».
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι ήδη είχε απευθυνθεί προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη στην ελληνική κυβέρνηση το 2005, για το νόμο 3301/2004 της προηγούμενης ρύθμισης σχετικά με τα χρέη των νοσοκομείων, που καλούσε τους δικαιούχους να παραιτηθούν και από τόκους υπερημερίας – σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νέα ρύθμιση ζητεί από τους προμηθευτές να παραιτηθούν των τόκων υπερημερίας, δηλαδή επαναλαμβάνει ό,τι είχε συμβεί το 2005.
Τους επιβαρύνει
«Η επιτροπή τότε ανέφερε ότι οι διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές αφορούν στην πραγματικότητα μια κατάσταση όπου ένας οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία θεσπίζει το δικαίωμα –για τον πιστωτή– είσπραξης νομίμου τόκου καθώς επίσης και όλων των δαπανών είσπραξης. Οι διατάξεις της ρύθμισης περιορίζονται στην παροχή προς τους πιστωτές μιας λύσης, η οποία εν μέρει μόνο σέβεται τα υφιστάμενα δικαιώματά τους, ενώ τους υποχρεώνει να παραιτηθούν άλλων δικαιωμάτων».
Η προτεινόμενη ρύθμιση, που έχει συνταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες από σύμβουλο του υπουργού Υγείας, επιβαρύνει τους προμηθευτές με το κόστος εξόφλησής τους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ ουσιαστικά υιοθετεί άρνηση του κράτους να καταβάλει τόκους υπερημερίας. Κι ενώ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια κάποια δημόσια νοσοκομεία κατέβαλαν τέτοιους τόκους για καθυστερήσεις πληρωμών των προμηθευτών, τώρα τα νοσοκομεία που αρνούνταν να εφαρμόσουν το νόμο μοιάζουν να επιβραβεύονται από τη ρύθμιση...
Παλαιό το «νέο»
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η δεύτερη χρονικά φάση της «ρύθμισης» αφορά όχι μόνο τα έτη 2007 και 2008 αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2009, απόδειξη ότι το «νέο σύστημα προμηθειών» είναι... απλώς το παλαιό και ότι οι διάφορες διαβεβαιώσεις για άμεση πληρωμή και διαφανείς προμήθειες από την 1η Ιανουαρίου 2009 δίνονται απλά για επικοινωνιακούς λόγους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πριν από την πληρωμή της πρώτης φάσης, ώς το μέσον του 2007, θα υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ νοσοκομείων και προμηθευτών για το ύψος των τιμολογίων, τα οποία θα εξοφληθούν, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το κράτος δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των οφειλών των νοσοκομείων (έστω και αν αρκετά νοσοκομεία το γνωρίζουν). Η διαδικασία που ορίζεται στην εγκύκλιο δείχνει ότι το κράτος θα κερδίσει μερικούς ακόμα μήνες σε αυτό το «παζάρι».
Μόλις την περασμένη Πέμπτη το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων χαρακτήρισε παράνομη την πρακτική των νοσοκομείων να ορίζουν πρόσθετες προδιαγραφές στους «ελάχιστους διαγωνισμούς» που διενεργούν τα ελληνικά νοσοκομεία. Η εταιρεία Johnson & Johnson, που κυρίως θίγεται από αυτή την απόφαση, επισήμανε με επιστολή της στον γράφοντα ότι οι πρόσθετες προδιαγραφές («λείο», «ισχυρό», «απαλό») δεν αφορούν την ίδια αλλά και «αρκετά ανταγωνιστικά προϊόντα» και πάντως ότι δεν έχει ανάμειξη σε σύνταξη «φωτογραφικών προδιαγραφών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: