Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΜΥΛΛΕΡΟΥ 1 & ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ
ΤΗΛ. 210 5240146
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 991
ΑΘΗΝΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009


Προς
Γεν.Γραμματέα Υπουργείου Απασχόλησης
& Κοινωνικής Προστασίας
κ.Μαμωνά

ΚΟΙΝ/ΣΗ : Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
κ.Πετραλιά


Κύριε Γενικέ,

Με το υπ.αριθ. Φ.42000/οικ. 5551/525/4-3-2009 έγγραφό σας, δώσατε παράταση εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους μέχρι την 1-4-2009, επικαλούμενος «την πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών».
Οι πραγματικοί λόγοι όμως που ώθησαν τα δύο συναρμόδια Υπουργεία , δηλαδή το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, να μεταθέσουν την εν λόγω απόφαση, δεν είναι η πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών, αλλά «η λήψη πρόσθετων μέτρων και ο καθορισμός τυχόν αναγκαίων ειδικότερων όρων και διαδικασιών».
Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε από τα αλλεπάληλα έγγραφα και τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει, η Υπουργική Απόφαση δεν δύναται να εφαρμοστεί ως έχει σε καμία περίπτωση και σε καμία χρονική στιγμή. Άρα, δεν υφίστανται λόγοι ενημέρωσης των εμπλεκομένων μερών, αλλά, αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης.
Εκτός όμως των ανωτέρω, η αναβολή της Απόφασης αυτής από μεν το Υπουργείο σας δίνεται με ημερομηνία λήξης την 1-4-2009 από δε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την 1-5-2009!!!! Είναι δυνατόν να εκδίδεται από δύο συναρμόδια Υπουργεία διαφορετική ημερομηνία έναρξης ισχύος μιας οποιασδήποτε απόφασης;
Ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από τις διαφορετικές ερμηνείες που δίδονται εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων, για το τι τελικά ισχύει και το τι πρόκειται να ισχύσει από 1-4-2009 ή 1-5-2009. Γινόμαστε αποδέκτες όλοι οι φαρμακοποιοί μεγάλης αγανάκτησης και έντονης δυσφορίας των ασφαλισμένων, οι οποίοι προσπαθούν , χωρίς αποτέλεσμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να βρούν τα φάρμακά τους. Παρά τις εντολές του Υπουργείου Υγείας να υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων αυτών στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία ενόψει της λήξης της παράτασης σε κάποια από τις ανωτέρω ημερομηνίες, δεν προμηθεύονται φάρμακα και δεν τοποθετούν το «στερείται» στις συνταγές στις οποίες αναγράφονται φάρμακα που δεν έχουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να στερούνται νοσοκομειακών φαρμάκων.
Για όλα τα ανωτέρω παρακαλούμε όπως ορίσετε άμεση συνάντηση μαζί μας, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο πρόκειται να μεγιστοποιηθεί μετά την 1-4-2009.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: