Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Δικτυακός Τόπος της ΟΣΦΕ > Υγεία > Ανοιχτή Επιστολή Ο.Σ.Φ.Ε. προς τους Βουλευτές 28.02.2012 Ανοιχτή Επιστολή Ο.Σ.Φ.Ε. προς τους Βουλευτές 28.02.2012




Προς: Αξιότιμους κκ. Βουλευτές,
Αθήνα, 28.02.2012

Αρ. Πρωτ.: 4680






Αξιότιμοι,

Με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας επιχειρείται μια ευθύγραμμη – και πάλι – λογιστική προσέγγιση στον περιορισμό των δαπανών Υγείας…
Και ενώ ο στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών Υγείας πάλι περιορίζεται στην φαρμακευτική και μόνον Δαπάνη! Και πάλι με οριζόντιες λογικές! Τιμές, Χονδρεμπόριο και Φαρμακείο οι …. υπεύθυνοι!  Ότι ανήκει σε Ελληνικά κεφάλαια και χέρια!
Δεν σας ενδιαφέρουν τα φορολογικά έσοδα;
Δεν σας ενδιαφέρουν οι ασφαλιστικές εισφορές;
Να καταστραφεί η πραγματική Οικονομία;

Η Φαρμακευτική Δαπάνη διαμορφώνεται ως
  • Όγκος (τεμάχια) Χ μέση τιμή = Δαπάνη
-       Γιατί δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για περιορισμό του όγκου;
-       Γιατί δεν εφαρμόζει την κοινόχρηστη ονομασία ή το δικαίωμα αντικατάστασης, που όλοι οι δανειστές μας εφαρμόζουν στις Χώρες τους;
-       Γιατί ο κ. Υπουργός το παραπέμπει στις «Ελληνικές καλένδες» με … Υπουργικές Αποφάσεις;
-       Γιατί δεν παίρνει το οποιοδήποτε μέτρο αντιμετώπισης του φαινομένου της «υποκατάστασης»;
-       Γιατί συμβάλει με τα άρθρα του στην εξαφάνιση των φθηνών καταξιωμένων σκευασμάτων;
-       Γιατί με το άρθρο 21, για τα περιθώρια χονδρεμπορίου, παραπέμπει σε Υπουργικές αποφάσεις και την αυθαίρετη απόφαση του όποιου Υπουργού χωρίς διάλογο και τεκμηρίωση, την ύπαρξη ενός ολόκληρου κλάδου, που διασφαλίζει την ομαλή διανομή απ΄ άκρου εις άκρον της Χώρας μας όλων των φαρμακευτικών προϊόντων; (Συν. 1)
-       Γιατί δεν εξαιρούνται τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, που ΔΕΝ βαρύνουν την Δημόσια Δαπάνη;  
-       Ποιος νοσηρός εγκέφαλος οδηγεί στον αφελληνισμό ελληνικής παραγωγής, Διανομής και Φυσικής Διανομής (φαρμακείο);

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Ζητάμε σταθερούς όρους παιχνιδιού.
Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλους αυτοσχεδιασμούς του κ. Υπουργού και των συμβούλων του.

Ζητάμε την συμπαράστασή Σας!


Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Αντιπρόεδρος


Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Γαλανόπουλος
Σταύρος Μπελώνης
Αθανάσιος Καρούτας

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ




ΠΡΟΣ

Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
της Χώρας


Συνάδελφοι,


            Ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 29/2/2012 όπως σας έχουμε ενημερώσει ο εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου που αφορά θέματα φαρμάκου.
Σε μια έκρηξη αυταρχισμού ο Υπουργός Λοβέρδος «διαμαρτυρήθηκε» για τα … παρασιτικά συμφέροντα που δήθεν τον υπονομεύουν και σε μια ανάλογη έκρηξη αναξιοπιστίας πήρε πίσω ό,τι είχε υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει στο νόμο.

            Συγκεκριμένα:

-        Επιβάλλει την χορήγηση του φθηνότερου αντιγράφου στους ασφαλισμένους των ταμείων,
-        Αυξάνει το rebate και συγχρόνως μειώνει το αποδυναμωμένο ποσοστό κέρδους κατά 2,5% στην χονδρική.
-        Εκβιάζει με κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ακόμη και όταν η κινητοποίηση αφορά άλλα ταμεία τα οποία συστηματικά δεν πληρώνουν.
-        Δεν αποδέχτηκε τις βελτιωτικές προτάσεις μας αν και ισχυριζόταν ότι έχουμε δίκιο.

Η πολιτική Λοβέρδου διαλύει του κοινωνικό κράτος, καταστρέφει τη δημόσια υγεία και στρέφεται ευθέως κατά των ασφαλισμένων και των φαρμακοποιών.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ρόλο μας και την αποστολή μας

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την επιβίωση των φαρμακείων μας

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, τα φαρμακεία και τους ασφαλισμένους


Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συγκαλέσουν την Δευτέρα 5/3/2012 Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την κήρυξη Πανελλαδικών κινητοποιήσεων (θα έχει προηγηθεί έκτακτο ΔΣ του ΠΦΣ).
Τέλος καλούμε τους Συλλόγους να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους της περιοχής τους.

Τα φαρμακεία θα επιβιώσουν παρά τα σχέδια Λοβέρδου.

Είναι ώρα μάχης.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                                                                                    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στις αλλαγές


Split στα δύο... στο σημερινό δίκτυο των φαρμακείων, το οποίο πανελλαδικά αγγίζει τις 12.000 ανεξάρτητα σημεία, προβλέπουν ότι θα επιφέρουν οι νέες πολιτικές για την αγορά φαρμάκου, οι συνδικαλιστικοί φορείς των φαρμακοποιών.
Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας, και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εκτός από περιορισμούς στη βιομηχανία και το χονδρεμπόριο φαρμάκου, επιφέρουν νέες σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα απειλήσει τη βιωσιμότητα τους.
Ειδικότερα, το μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω από 18% που είχε κατέλθει στο 15% (μέσω διπλασιασμού του rebate), ενώ για τα ακριβά φάρμακα (λιανικής αξίας άνω των 200 ευρώ) προβλέπεται κατ'αποκοπή αποζημίωση της τάξης του 30 ευρώ ανεξαρτήτως της μοναδιαίας αξίας του κάθε φαρμάκου.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα θέτουν αφενός σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και αφετέρου θα διαταράξουν ανεπανόρθωτα την ομαλή προμήθεια φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους.
Ως γνωστόν ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο αφορά σε ετήσια δαπάνη για φάρμακα της τάξης των 2,880 δισ. ευρώ για το 2012 (έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2011 και έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος). Εντός αυτού του κλειστού προυπολογισμού, τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, εκτιμούν ότι οι πρώτοι πληγέντες θα είναι οι ασφαλισμένοι.
«Η δαπάνη των 3,5 δισ. ευρώ εκτιμούμε ότι αποτελεί το μίνιμουμ ποσό για την εξυπηρέτηση των ασθενών, και ότι ο περιορισμός αυτής στα 2,880 δισ. ευρώ είναι απαγορευτική», σημειώνει, ο γ.γ. του ΠΦΣ κ.Καραγεωργίου. Ο ίδιος προσθέτει δε ότι η διάταξη που αφορά στη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων, θα οδηγήσει σε ...εξαφάνιση τους από την αγορά του φαρμακείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μνημονιακή αναλγησία με θύματα 200.000 παιδιά


Από το dete.gr
Στον «Καιάδα» της κοινωνικής αναλγησίας πετάει η Κυβέρνηση του μνημονίου ακολουθώντας τις εντολές της τρόικα, πάνω από 200.000 παιδιά με βαριές νοητικές αναπηρίες, οδηγώντας σε απόγνωση τις οικογένειές τους.

Με το νέο κανονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κόβεται κάθε βοήθεια σε ειδική αγωγή όπως χρήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν το παιδί συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Οι τροικανοι και οι υποτακτικοί τους, αποφάσισαν και γνωμάτευσαν επιστημονικά, πως μετά από αυτή την ηλικία οι παθήσεις εξαφανίζονται και το παιδί θεραπεύεται! 
Δηλαδή, μόλις ενηλικιωθούν τα παιδιά αυτά που πάσχουν από πολύ σοβαρές νευρολογικές και ψυχικές παθήσεις (αυτισμό, νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση κ.λπ.) θα πρέπει να αφήνονται ουσιαστικά, στο έλεος της τύχης τους
Πρόκειται για μια απόφαση κοινωνικά απαράδεκτη και κατάφωρα αντισυνταγματική. Είναι αναγκαίο άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να αποκαταστήσει άμεσα αυτό το τραγικό λάθος που καταδικάζει σε πλήρη εγκατάλειψη όλων των προνοιακών δομών του κράτους.
Η συντεταγμένη Πολιτεία αν υπάρχει και λειτούργει ακόμα, οφείλει με βάση το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος να φροντίσει «ώστε τα άτομα με αναπηρίες να έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Υγεία και μνημόνιο. Εξελίξεις και ευκαιρίες



Τις μέρες που ζούμε μαζί με το κρατικίστικο μοντέλο διακυβέρνησης, οικονομίας και ανάπτυξης συρρικνώνεται και ο κλάδος της δημόσιας υγείας. Όποιος παρακολουθεί την αρθρογραφία εγχώρια και μη, έχει διαβάσει και το μνημόνιο υποψιάζεται πως θα συμβούν πράγματα και θαύματα. Όσο αφορά την υγεία να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής αυτός που συρρικνώνεται είναι ο ιδιωτικός τομέας και ταυτόχρονα αυξάνεται η προσέλευση του κόσμου στον δημόσιο.
Για πόσο όμως αλήθεια? Νοσοκομεία θα κλείσουν, υπηρεσίες θα πωληθούν σε τρίτους, τα ασφαλιστικά ταμεία θα περιοριστούν και άλλο. Μαζί τους και όσα θα καλύπτουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο κόσμος βέβαια δεν θα σταματήσει να χρειάζεται τις υπηρεσίες υγείας, πολύ περισσότερο τώρα που το βιοτικό επίπεδο πέφτει και οι συνθήκες διαβίωσης δυσκολεύουν.
Παράλληλα, επενδύσεις στην υγεία γίνονται ακόμα και τώρα. Ευκαιρίες σε νέους τομείς ανάπτυξης υπάρχουν, πχ. γενόσημα. Ο κλάδος του Ιατρικού τουρισμού παραμένει αναξιοποίητος παρ' όλη τη συνεχή μείωση του εγχώριου κόστους. Εξακολουθούμε να είμαστε από τους πρώτους λαούς σεπληρότητα και αναλογία γιατρών, δυναμικό που θα παραμείνει ακόμα και να μειωθούν οι εισακτέοι, να κλείσουν και αρκετά νοσοκομεία. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων, μηχανημάτων, αναλωσίμων θα παραμείνει στο παιχνίδι της αγοράς όσα γραφεία πολυεθνικών και να αποχωρήσουν από τη χώρα. Η ηλεκτρονική υγεία, ένας  αρκετά αναξιοποίητος τομέας στην υγεία μέχρι τώρα, θα "υποστεί" (σε πείσμα αρκετών συμφερόντων) υλοποιήσεις και χρηματοδοτήσεις λόγω μνημονίου 2.
Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να βγουν ή να μείνουν στην αγορά και να έχουν ένα ανταγωνιστικότερο προϊόν από τους υπολοίπους. Οι όροι χρηματοδότησης θα αλλάξουν μαζί τους πιθανώς και αρκετά επιχειρηματικά πλάνα. Οι αυθεντίες θα πέσουν. Η επικοινωνία, η προσέγγιση, η παρακολούθηση του πελάτη και του ασθενή θα μπουν περισσότερο στο προσκήνιο (στο stage 1 βάλτε ολίγον έως πολύ απόsocial media). Θα ζητηθούν νέες λύσεις, πιο οικονομικές, πιο αποδοτικές, περισσότερο ελέγξιμες.
Ταυτόχρονα οι πελάτες και οι ασθενείς θα αναγκαστούν να αλλάξουν και οι ίδιοι. Η αναλογία κόστους/απόδοση θα μπει ίσως περισσότερο από ποτέ στην τελική επιλογή. Ο πελάτης και ο ασθενής θα είναι πιο υποψιασμένος και πιθανώς και πιο ενημερωμένος (τα μέσα άλλωστε υπάρχουν). Θα τον κερδίσει αυτός που θα του υποσχεθεί την καλύτερη θεραπεία/υπηρεσία, αυτός που θα του δώσει τη καλύτερη τιμή ή αυτός που θα τον προσεγγίσει και θα του προσφέρει την καλύτερη υποστήριξη?


Οικονομικά προβλήματα στη φαρμακοβιομηχανία Διαβάστε τη νέα μελέτη της Hellastat Α.Ε. για την κάθετη πτώση στο τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών και τις ανατροπές στην αγορά φαρμάκου



Πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης παρατηρεί νέα μελέτη της Hellastat Α.Ε. στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, το 2010, υποχώρησε κατά 16,5%, στα 4,25 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 5,09 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 11%, σε σχέση με το 2009. Ο ιδιωτικός τομέας (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) παραμένει ο κυριότερος πελάτης, καταλαμβάνοντας, το 2010, το 74% των πωλήσεων.
"Η αγορά υποχώρησε και το 2011, καθώς τα νέα δελτία τιμών επέφεραν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές, με το συντελεστή ΦΠΑ να μειώνεται από 11% στο 6,5%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις των μελών του ΣΦΕΕ στα δημόσια νοσοκομεία, το εν λόγω έτος, διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη κατά 18,4%, σε σχέση με το 2010", όπως αναφέρεται στη μελέτη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου, με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όπως υποχώρηση των πωλήσεων, αύξηση των παράλληλων εξαγωγών, απόσυρση παλαιών φαρμάκων και υποκατάσταση με ακριβότερα, αδυναμία προγραμματισμού της παραγωγής, περιπτώσεις ελλείψεων στην εγχώρια αγορά και υψηλή πίεση από τους φαρμακευτικούς ομίλους, σχετικά με τις ποσότητες, που προωθούν στη χώρα μας.
Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι οι προοπτικές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξαρτώνται άμεσα από τις αλλαγές, που πραγματοποιούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου.
"Η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τον εξορθολογισμό της αγοράς φαρμάκων. Επιπλέον, μέτρα, όπως η επαναφορά της λίστας, η εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία και η θέσπιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα είναι καθοριστικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα γενόσημα φάρμακα χαρακτηρίζονται από θετικές προοπτικές, χάρη στη χαμηλότερη τιμή τους, στη χαμηλή διείσδυσή τους, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη λήξη των πατεντών πολλών πρωτότυπων φαρμάκων, τα επόμενα χρόνια", τονίζει η Hellastat.
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 145 επιχειρήσεων.
Τα βασικά συμπεράσματα, που προκύπτουν είναι τα εξής:
* Το 2010, o κύκλος εργασιών του δείγματος σχηματίστηκε στα 5,92 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 12,5%, σε σχέση με το 2009. Οι 8 στις 10 φαρμακευτικές εταιρείες επέδειξαν χαμηλότερο επίπεδο εσόδων έναντι του προηγούμενου έτους.
* Το δείγμα εμφάνισε λειτουργικές και προ φόρων ζημίες 494,72 ευρώ και 1,11 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, έναντι κερδών, την προηγούμενη χρήση.
* Οι περισσότερες εταιρείες του δείγματος είναι πλέον ζημιογόνες περίπου 58%. Επίσης, 3 στις 4 κερδοφόρες επιχειρήσεις σημείωσαν υποχώρηση των ΚΠΦ του 2009.
* Το περιθώριο μικτών αποτελεσμάτων υποχώρησε στο 34,1%, συμπαρασύροντας και τους αντίστοιχους δείκτες των ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ στο 2,6% και -2,4%, αντίστοιχα.
* Η κεφαλαιακή μόχλευση, το 2010, βελτιώθηκε οριακά σε 3,8 προς 1. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός κάλυψε το 28% των πωλήσεων, με την ικανότητα κάλυψης τόκων να υποχωρεί σημαντικά σε μόλις 1,5 φορά.
* Οι αριθμοδείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας υποχώρησαν οριακά σε 1,15 και 0,90, αντίστοιχα. Το 44,5% του ενεργητικού απαρτίζεται από απαιτήσεις, λόγω των υψηλών χρεών των δημοσίων νοσοκομείων.
* Ο εμπορικός κύκλος βελτιώθηκε απότομα στις -19 ημέρες, καθώς η περίοδος λήψης πίστωσης επεκτάθηκε κατά 2 μήνες, ξεπερνώντας τις 300 ημέρες.
* Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,2%, ως άμεση συνέπεια των μειούμενων περιθωρίων κέρδους.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ, τα φαρμακεία και τα φάρμακα;


Επισυνάπτονται τα άρθρα που αφορούν στις ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ τα φαρμακεία και τα φάρμακα.

Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας», και άλλες διατάξεις.

...........................................................................
Άρθρο 10
ΕΟΠΥΥ και έσοδα νοσοκομείων ΕΣΥ από τα κλειστά νοσήλια
  
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν.3918/2011 (Α΄31) η φράση «τελεί υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» αντικαθίσταται με τη φράση «τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

2. Από 1.1.2013 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ το σύνολο των εσόδων από απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων επιχορηγήσεων που δίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών για το σκοπό αυτό. Με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών ρυθμίζεται η διαδικασία και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Άρθρο 11

α. Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο Κοινωνικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στην φαρμακευτική περίθαλψη. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό, αναζητείται εκ μέρους του  ΕΟΠΥΥ από τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός δέκα  πέντε ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, θα καθορίζεται ι) ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού, ιι) το ακριβές ποσό επιστροφής από τους υπόχρεους, το οποίο θα προσδιορίζεται από την καθοριζόμενη ποσοστιαία αναλογία συμμετοχής αυτών στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του φαρμάκου χωρίς ΦΠΑ. Για τον υπολογισμό  του ποσού επιστροφής συνεκτιμάται το μερίδιο αγοράς του κάθε ΚΑΚ στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων, αφαιρουμένων των παράλληλων εξαγωγών και των νοσοκομειακών πωλήσεων που προκύπτουν  με βάση  στοιχεία του ΕΟΦ. Δύναται επίσης να συνεκτιμάται είτε διαζευκτικά είτε σωρευτικά και ο ρυθμός ανάπτυξης (προστιθέμενη αξία στο προϊόν) των επιμέρους ΚΑΚ.

β. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν  ανάλογα και για τους λοιπούς, εκτός ΕΟΠΥΥ, φορείς κοινωνικής ασφάλισης. 

γ. Οι διατάξεις της παραγράφου α. και β. του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.3918/2011 όπως ισχύει κάθε φορά.

δ. Η ισχύς του παρόντος άρθρου έχει διάρκεια από 1.1.2012 έως 31/12/2015.


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΠΦΣ: Ενημερωτικό σημείωμα προς όλους τους φαρμακοποιούς



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ

Το ΔΣ του ΠΦΣ υλοποιώντας την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 18ης/2/ 2012 συγκάλεσε την Τετάρτη 22/2/2012 σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ και  πρόεδροι μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.
 Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε άρθρο προς άρθρο το Σχέδιο Νόμου και αποφασίστηκαν οι τροποποιήσεις που πρέπει να επιδιωχθούν στα άρθρα 11,12,15,20,21,23,24 και 26.

 Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στάλθηκαν σε όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και στους εισηγητές των κομμάτων.
Παράλληλα, έγιναν ενημερώσεις και δόθηκαν επεξηγήσεις των προτάσεων μας προς μεγάλο αριθμό βουλευτών όλων των κομμάτων προκειμένου να υποστηριχθούν κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σχετικά με τον τρόπο, το χρόνο και το είδος των αντιδράσεων μας εκτιμήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες συνεκτιμώντας το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, την πορεία των συζητήσεων στη Βουλή καθώς και το συντονισμό με τους άλλους υγειονομικούς φορείς που αντιδρούν στην ψήφιση του.
Δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση κινητοποίησης πριν δούμε τις τελικές διατυπώσεις του Νομοσχεδίου.

 Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Τετάρτη) αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΠΦΣ  με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Θ. Αμπατζόγλου συμμετείχε στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου στη κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατέθεσε τις προτεινόμενες κατ’ άρθρο τροποποιήσεις, ανέλυσε την ουσία κάθε πρότασης και τεκμηρίωσε ότι με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου το φαρμακείο οδηγείται σε οικονομική εξόντωση και η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων εξαθλιώνεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
 ‘’Με τα 23 ευρώ ανά ασφαλισμένο κατά μήνα που σχεδιάζει δια του Προϋπολογισμού να διαθέσει το ασφαλιστικό σύστημα, οι οικονομικά αδύνατοι ασφαλισμένοι οδηγούνται στο θάνατο.’’

«Στις δικές τους χώρες να τα πουλήσουν αυτά τα φάρμακα οι τροϊκανοί»!


  • Ουρ. Παπαδάκη-Παπανδρέου: Εχω δουλέψει στην Ινδία και έχω δει σε τι υπόγεια παρασκευάζουν τα ανώνυμα γενόσημα
  • Π. Κουρουμπλής: Η τρόικα δολοφονεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κατ’ εντολήν των πολυεθνικών του φαρμάκου
  • Θ. Γιαννόπουλος: Ερχονται αθρόες απολύσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ποιό project κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος .



Πρόταση για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και καύσης φαρμάκων
 Επενδυτική πρόταση, για τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης διαχωρισμού υλικών, ουδετεροποίησης και καύσης των φαρμάκων, έχει καταθέσει προς το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος.
Το εν λόγω εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει σε περιοχές όπου βρίσκεται υψικάμινος ή κοντά στη ΔΕΗ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν βρεθεί και επενδυτές συνάδελφοι

του κ. Γαλανόπουλου από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών της Ισπανίας. Το σημαντικό αυτό project έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών φαρμάκων, προκειμένου να καταστρέφονται τα αχρησιμοποίητα και ληγμένα στίευάσματα, το οποίο προωθούν από κοινού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, επιχειρώντας να επιστρατεύουν την οικολογική μας συνείδηση στο σοβαρό αυτό θέμα δημόσιας υγείας.
Εκτιμάται ότι η αξία των ληγμένων και αχρησιμοποίητων στίευασμάτων ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Γαλανόπουλος μίλησε για το project του εργοστασίου, σημειώνοντας ότι «εφόσον υπάρξουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, η επένδυση του οποίου επιπλέον, δεν είναι υψηλή, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει σε 2 με 2,5 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Γαλανόπουλος, τόνισε ακόμη ότι σε μία περίοδο έντονης αποβιομηχάνισης όπως είναι αυτή που βιώνουμε, η δημιουργία ενός εργοστασίου ανακύκλωσης διαχωρισμού υλικών, ουδετεροποίησης και καύσης των φαρμάκων, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για την οικονομία γενικότερα.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών φαρμάκων, αυτό θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και μέχρι τότε, όλα τα φαρμακεία θα εφοδιαστούν με έναν συγκεκριμένο κάδο ανακύκλωσης στον οποίο θα πετιούνται όλα τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα. Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται σε Μονάδα του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα, όπου θα καταστρέφονται και από εκεί σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού, στα οποία θα γίνεται η αδρανοποίηση και η καύση. Στον συγκεκριμένο κάδο ανακύκλωσης θα υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις για την τοποθέτηση των αντικαρκινικών στίευασμάτων, ορμονών, ναρκωτικών και ξεχωριστή για τα υπόλοιπα φάρμακα.



ΠΗΓΗ :WWW.KERDOS.GR

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Έφτασαν να παραγγέλνουν πατάτες από το ίντερνετ στην Πιερία


Συγκεκριμένα   όπως οι κάτοικοι παρατήρησαν, αγοράζουν τις πατάτες  300% ακριβότερα  από τα super  marκet.
Αποφάσισαν λοιπόν  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θέτοντας σε εφαρμογή μια ευφυέστατη πρωτοβουλία.
Παρήγγειλαν λοιπόν, οι ίδιοι, 20 τόνους πατάτες, προς 2,5 ευρώ τα 10 κιλά, απευθείας από τον παραγωγό και έφτιαξαν μια εφαρμογή στο διαδίκτυο, όπου γίνονται οι παραγγελίες.
Συγκεκριμένα  επικοινώνησαν με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και εντόπισαν  έναν γεωργό, ο οποίος έχει μεγάλη αδιάθετη ποσότητα πατάτας στην αποθήκη του.
Του ζήτησαν λοιπόν να φέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη και συμφώνησαν να τους πουλήσει τις πατάτες σε σάκους των 10 κιλών στην τελική τιμή των 2,5 ευρώ το 10κιλο. Το κόστος της μεταφοράς θα επιβαρύνει τον ίδιο τον παραγωγό.


Κι όλο αυτό την ώρα που  δέκα κιλά πατάτες στο Super Market κοστίζουν περίπου 7 ευρώ.
 Όπως είναι λογικό ο κόσμος αντιλαμβανόμενος  την πρωτοφανή απάτη σε βάρος του έσπευσε να παραγγείλει  πατάτες μέσω διαδικτύου μαρτυρώντας με τον τρόπο αυτό πως είναι σε θέση να αλλάξουν την νοοτροπία τους  και να στοχεύσουν  τα συμφέροντα που τους «γονατίζουν» καθημερινά.
Να σημειωθεί πως η διαδικτυακή  εφαρμογή  με μια ελάχιστη τροποποίηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πόλεις.
Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας δηλώνουν πρόθυμα να διαθέσουν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, για να βοηθήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες πολιτών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR
H AΠΟΨΗ TOY ΒΛΟΓΓΕΡ EINAI OTI ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΙ ΑΣ ΤΗΝ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ 3,5 ΕΥΡΟ ΤΟ ΔΕΚΑΚΙΛΟ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΥΚΤΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ,ΠΡΩΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ.


ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΑΣ ΛΑΜΠΡΟ ΚΥΡΙΕ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΕ.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ "ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ" ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ 2013.