Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΠΦΣ: Ενημερωτικό σημείωμα προς όλους τους φαρμακοποιούς



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ

Το ΔΣ του ΠΦΣ υλοποιώντας την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 18ης/2/ 2012 συγκάλεσε την Τετάρτη 22/2/2012 σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ και  πρόεδροι μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.
 Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε άρθρο προς άρθρο το Σχέδιο Νόμου και αποφασίστηκαν οι τροποποιήσεις που πρέπει να επιδιωχθούν στα άρθρα 11,12,15,20,21,23,24 και 26.

 Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στάλθηκαν σε όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και στους εισηγητές των κομμάτων.
Παράλληλα, έγιναν ενημερώσεις και δόθηκαν επεξηγήσεις των προτάσεων μας προς μεγάλο αριθμό βουλευτών όλων των κομμάτων προκειμένου να υποστηριχθούν κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σχετικά με τον τρόπο, το χρόνο και το είδος των αντιδράσεων μας εκτιμήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες συνεκτιμώντας το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, την πορεία των συζητήσεων στη Βουλή καθώς και το συντονισμό με τους άλλους υγειονομικούς φορείς που αντιδρούν στην ψήφιση του.
Δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση κινητοποίησης πριν δούμε τις τελικές διατυπώσεις του Νομοσχεδίου.

 Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Τετάρτη) αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΠΦΣ  με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Θ. Αμπατζόγλου συμμετείχε στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου στη κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατέθεσε τις προτεινόμενες κατ’ άρθρο τροποποιήσεις, ανέλυσε την ουσία κάθε πρότασης και τεκμηρίωσε ότι με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου το φαρμακείο οδηγείται σε οικονομική εξόντωση και η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων εξαθλιώνεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
 ‘’Με τα 23 ευρώ ανά ασφαλισμένο κατά μήνα που σχεδιάζει δια του Προϋπολογισμού να διαθέσει το ασφαλιστικό σύστημα, οι οικονομικά αδύνατοι ασφαλισμένοι οδηγούνται στο θάνατο.’’



Ανέλυσε την μεγάλη αύξηση  του rebate και τις επιπτώσεις του, επανέφερε την πρόταση του ΠΦΣ για το ωράριο, την αντίθεση του για τη μείωση του χονδρεμπορικού κέρδους (δηλ. των συνεταιρισμών) και μάλιστα ακόμη και των μη καλυπτομένων από τους ΦΚΑ φαρμάκων, την δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των φαρμακείων με τις οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ. και τέλος σχετικά με την πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για την μετατροπή των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές, τόνισε ότι ‘’Εμείς τις χειρόγραφες συνταγές θα τις εκτελούμε χειρόγραφα και τις ηλεκτρονικές, ηλεκτρονικά’’.

Απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Λοβέρδου ότι φαρμακοποιοί διακινούν φωτογραφία του με τίτλο ‘’ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ’’ ο κ. Αμπατζόγλου είπε ότι: ‘’Αν υπάρχουν τέτοιες φωτογραφίες ή αφίσες, πράγμα που δεν γνωρίζω, εμάς ως ΠΦΣ δεν μας εκφράζει η με αυτόν τον τρόπο αντιπαράθεση’’.
Σε καμία περίπτωση το σχόλιο του προέδρου δεν αφορούσε κείμενα ή αφίσες τοπικών φαρμακευτικών Συλλόγων.
Όσον αφορά τη συζήτηση περί γενοσήμων φαρμάκων και την υποχρεωτική επιβολή του φθηνότερου εξ’ αυτών, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. τόνισε ότι:
‘’Δεν έχουμε αντίρρηση επί της αρχής στο θέμα χορήγησης γενοσήμων αλλά απαιτούμε αυστηρούς ελέγχους διασφάλισης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των χορηγουμένων φαρμάκων. και θεωρούμε λανθασμένη την προσέγγιση που γίνεται μόνο με οικονομικά κριτήρια’’.
Επίσης τόνισε ότι:
‘’Δεν είναι αποδεκτή η υποχρέωση χορήγησης αποκλειστικά και μόνο του φθηνότερου.
 Η χαμηλή τιμή δεν πρέπει να συμπαρασύρει και την χαμηλή ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου’’.

Ο Υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τις θέσεις του ΠΦΣ συμφώνησε η μείωση του χονδρεμπορικού κέρδους να συμπεριλάβει μόνο τα χορηγούμενα από τους ΦΚΑ φάρμακα. Εκείνη τη στιγμή κατέθεσε τροπολογία δια της οποίας επιβάλλεται σταθερό ποσό 30 ευρώ ως κέρδος του φαρμακείου για κάθε φάρμακο λιανικής τιμής άνω των 200 ευρώ.

Διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξει υπέρβαση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΠΥ και των άλλων Ταμείων από τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, αυτή η υπέρβαση θα επιστρέφεται στους ασφαλιστικούς φορείς με την μορφή rebate μόνο από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ) και όχι από τους φαρμακοποιούς, τους φαρμακέμπορους και τους  Συνεταιρισμούς.
 Επ’ αυτού ο κ. Αμπατζόγλου είπε ότι ουσιαστικά ‘’απαγορεύεται’’ η διάθεση αυτών των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία και η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες των επιλογών της.
Όσον αφορά το θέμα του rebate σε σχετική συζήτηση που ακολούθησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλος διευκρίνισε - παρουσία του υπουργού κ. Λοβέρδου που συναινούσε - ότι με τα δύοrebate που καθορίζει ο νόμος, ολοκληρώνεται η προβλεπόμενη από το μνημόνιο μείωση του ποσοστού κέρδους σε επίπεδα κάτω του 15%.
 Στον κ. Δημόπουλο τέθηκε επίσης πρόταση του ΠΦΣ για μείωση του ποσοστιαίου rebate για τα συστεγασμένα φαρμακεία.

Σημειώνουμε ότι το Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κατά άρθρο το Σάββατο και στο σύνολό του την Τρίτη ή την Τετάρτη.


Ο Π.Φ.Σ. καλεί τα Δ.Σ. των φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς και τους εκλέκτορες, να ενημερώσουν τους τοπικούς Βουλευτές για τα προβλήματα που δημιουργεί το Σχέδιο Νόμου και να τους καλέσει να στηρίξουν τις θέσεις μας όπως αποφασίστηκαν στην Γ.Σ. της 18ης/2/2012 και αναρτήθηκαν στο site του Συλλόγου.

Την στιγμή που γράφεται αυτή η ενημέρωση, με διαρκείς παρεμβάσεις αλλάζουμε τις διατάξεις των άρθρων έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι επιπτώσεις προς τους φαρμακοποιούς.
Σημεία τριβής παραμένουν το ωράριο, το rebate και οι χειρόγραφες συνταγές.
Επιμένουμε επίσης να γίνει δεκτή η πρότασή μας για συμψηφισμό των οφειλών των ταμείων με τις οφειλές των φαρμακείων προς την εφορία.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι κατατέθηκαν χθες Τετάρτη 48 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος των οφειλών του ΟΠΑΔ.

Σε ότι αφορά στον ΟΓΑ  θα έχουμε ακριβή ενημέρωση εντός της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανή ημερομηνία πληρωμής την 1ηΜαρτίου.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση ή οδηγία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του Δ.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: