Της Έφης Καραγεώργου.
«Κτύπημα» κάτω από τη ζώνη χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την πρόταση του ΔΝΤ να διπλασιαστεί ο φόρος επί των καταθέσεων, από το 10% στο 20% και εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες διαρροές στις καταθέσεις.
«Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να έρθουν πίσω οι καταθέσεις που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, και όχι να υιοθετηθούν μέτρα που θα διώξουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια στο εξωτερικό».
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η πρόταση του ΔΝΤ δεν θα υλοποιηθεί.
Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεων μειώθηκαν κατά 63δισ ευρώ. Από τα 237,53δισ που ήταν το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2009, πέρυσι το Δεκέμβριο το ποσό είχε υποχωρήσει στα 174,22δισ.
Την πρόταση για διπλασιασμό του φόρου στις καταθέσεις έκανε το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, καθώς έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της φορολογίας στις καταθέσεις», αναφέρουν οι τραπεζίτες. Διανύουμε μία περίοδο που τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά είναι έντονα και οι καταθέσεις αποτελούν την μοναδική πηγή για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το 2010 από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» κεφάλαια ύψους 28δισ ευρώ και πέρυσι οι αναλήψεις έφτασαν τα 35,4δισ ευρώ.
Το μοναδικό «ανάχωμα» που έχουν οι τράπεζες για να περιορίσουν τις διαρροές είναι η προσφορά υψηλών επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας που διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το μέσο επιτόκιο στις τρίμηνες καταθέσεις -ακόμα και για ποσά από 5.000 ευρώ- διαμορφώνεται στο 4,5% με 5%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το 7%. Αντίθετα τα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου δεν ξεπερνούν το 1% με 1,2%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου