Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Φαρμακα με... δελτίο Κατοχής








«Ταβάνι» στα 2,88 δισ. ευρώ μπήκε για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2012. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω δεν πρόκειται να ξοδευτεί για φάρμακα φέτος, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χθες, κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής σύσκεψης που είχε με τους αρμόδιους φορείς.

Μάλιστα, ο υπουργός απαίτησε από τους γιατρούς των Ταμείων να γράφουν... με μέτρο τις ιατρικές συνταγές, καθώς ο «κλειστός» προϋπολογισμός των 2,88 δισ. για τη φαρμακευτική δαπάνη δεν αφήνει περιθώρια για «γενναιοδωρίες». Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργου Πατούλη, ο οποίος σημείωσε ότι τις δαπάνες αυξάνει η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση στις διαγνωστικές εξετάσεις και όχι τα φάρμακα. «Ποιος τους άφησε να συνταγογραφούν εξετάσεις και να γεμίζουν ακτινοβολία τους ασθενείς; Κάποια συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εξηγούσε ότι εάν διαιρέσεις τα 2,88 δισ. με τα 10.500.000 των ασφαλισμένων, τότε για καθέναν ασφαλισμένο το ποσό που αντιστοιχεί για φάρμακα ανέρχεται στα 23 ευρώ τον μήνα ή 274 ευρώ τον χρόνο. «Είναι λάθος όλες οι προσπάθειες περιστολής να επικεντρώνονται στο φάρμακο, που αποτελεί μόνο το 18% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να διανείμει κοινά συνταγολόγια για όλους τους ασφαλισμένους, δηλαδή και για εκείνους που δεν καλύπτονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων με το φάρμακο φορέων (γιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακοαποθηκάριους) ότι μετά τις εκλογές η αρμοδιότητα του φαρμάκου θα περάσει σε ένα μόνο υπουργείο.










Δεν υπάρχουν σχόλια: