Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τι λέει το νέο νομοσχέδιο για το πως θα περικοπή η δαπάνη για φάρμακα κατα 1,1δισ

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές, που αναμένεται να κατατεθούν με νομοσχέδιο εντός του μήνα, είναι επιγραμματικά οι εξής:
Εισάγεται ένα προοδευτικά μειούμενο περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς, με κατ΄ αποκοπή ποσό 30 ευρώ επί των φαρμάκων με τιμή πάνω από 200 ευρώ, με στόχο τη μείωση του συνολικού ποσοστού κέρδους κάτω από το 15%. Τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων δεν θα ξεπερνούν το 5%.
Αναθεωρείται το σύστημα συμμετοχής στη δαπάνη για φάρμακα. Θα εξαιρεθεί μόνον ένας περιορισμένος αριθμός σκευασμάτων από την πληρωμή.
Επικαιροποιείται ανά τρίμηνο η 'λίστα', με μηχανισμό τιμολόγησης που βασίζεται στις τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιλέγεται ένας αριθμός από τα πιο ακριβά φάρμακα, που πωλούνται σήμερα από τα φαρμακεία, τα οποία θα διατίθενται πλέον από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Αυξάνεται στο 35% η χρήση γενοσήμων φαρμάκων έως το τέλος του 2012 και στο 60% έως το τέλος του 2013, με τα εξής μέτρα:
- Μειώνοντας τη μέγιστη τιμή του γενοσήμου στο 40% της τιμής του πατενταρισμένου φαρμάκου, κατά τη λήξη της πατέντας.
- Μειώνοντας αυτόματα τις τιμές των φαρμάκων προέλευσης όταν η πατέντα τους λήγει για ένα ανώτατο όριο 50% της τιμής του κατά το χρόνο λήξης της πατέντας.
- Επιτρέποντας την κάλυψη πρωτοτύπων φαρμάκων, μόνον όταν αυτά καλύπτονται στα δύο τρίτα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Καθιστώντας υποχρεωτικό στους γιατρούς να συνταγογραφούν από διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία, αντί για το επώνυμο όνομα. Δίνοντας εντολή για υποκατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή, της ίδιας δραστικής ουσίας. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: