Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στις αλλαγές


Split στα δύο... στο σημερινό δίκτυο των φαρμακείων, το οποίο πανελλαδικά αγγίζει τις 12.000 ανεξάρτητα σημεία, προβλέπουν ότι θα επιφέρουν οι νέες πολιτικές για την αγορά φαρμάκου, οι συνδικαλιστικοί φορείς των φαρμακοποιών.
Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας, και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εκτός από περιορισμούς στη βιομηχανία και το χονδρεμπόριο φαρμάκου, επιφέρουν νέες σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα απειλήσει τη βιωσιμότητα τους.
Ειδικότερα, το μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω από 18% που είχε κατέλθει στο 15% (μέσω διπλασιασμού του rebate), ενώ για τα ακριβά φάρμακα (λιανικής αξίας άνω των 200 ευρώ) προβλέπεται κατ'αποκοπή αποζημίωση της τάξης του 30 ευρώ ανεξαρτήτως της μοναδιαίας αξίας του κάθε φαρμάκου.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα θέτουν αφενός σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και αφετέρου θα διαταράξουν ανεπανόρθωτα την ομαλή προμήθεια φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους.
Ως γνωστόν ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο αφορά σε ετήσια δαπάνη για φάρμακα της τάξης των 2,880 δισ. ευρώ για το 2012 (έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2011 και έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος). Εντός αυτού του κλειστού προυπολογισμού, τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, εκτιμούν ότι οι πρώτοι πληγέντες θα είναι οι ασφαλισμένοι.
«Η δαπάνη των 3,5 δισ. ευρώ εκτιμούμε ότι αποτελεί το μίνιμουμ ποσό για την εξυπηρέτηση των ασθενών, και ότι ο περιορισμός αυτής στα 2,880 δισ. ευρώ είναι απαγορευτική», σημειώνει, ο γ.γ. του ΠΦΣ κ.Καραγεωργίου. Ο ίδιος προσθέτει δε ότι η διάταξη που αφορά στη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων, θα οδηγήσει σε ...εξαφάνιση τους από την αγορά του φαρμακείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: