Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ποιό project κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος .



Πρόταση για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και καύσης φαρμάκων
 Επενδυτική πρόταση, για τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης διαχωρισμού υλικών, ουδετεροποίησης και καύσης των φαρμάκων, έχει καταθέσει προς το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος.
Το εν λόγω εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει σε περιοχές όπου βρίσκεται υψικάμινος ή κοντά στη ΔΕΗ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν βρεθεί και επενδυτές συνάδελφοι

του κ. Γαλανόπουλου από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών της Ισπανίας. Το σημαντικό αυτό project έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών φαρμάκων, προκειμένου να καταστρέφονται τα αχρησιμοποίητα και ληγμένα στίευάσματα, το οποίο προωθούν από κοινού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, επιχειρώντας να επιστρατεύουν την οικολογική μας συνείδηση στο σοβαρό αυτό θέμα δημόσιας υγείας.
Εκτιμάται ότι η αξία των ληγμένων και αχρησιμοποίητων στίευασμάτων ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Γαλανόπουλος μίλησε για το project του εργοστασίου, σημειώνοντας ότι «εφόσον υπάρξουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, η επένδυση του οποίου επιπλέον, δεν είναι υψηλή, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει σε 2 με 2,5 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Γαλανόπουλος, τόνισε ακόμη ότι σε μία περίοδο έντονης αποβιομηχάνισης όπως είναι αυτή που βιώνουμε, η δημιουργία ενός εργοστασίου ανακύκλωσης διαχωρισμού υλικών, ουδετεροποίησης και καύσης των φαρμάκων, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για την οικονομία γενικότερα.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών φαρμάκων, αυτό θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και μέχρι τότε, όλα τα φαρμακεία θα εφοδιαστούν με έναν συγκεκριμένο κάδο ανακύκλωσης στον οποίο θα πετιούνται όλα τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα. Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται σε Μονάδα του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα, όπου θα καταστρέφονται και από εκεί σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού, στα οποία θα γίνεται η αδρανοποίηση και η καύση. Στον συγκεκριμένο κάδο ανακύκλωσης θα υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις για την τοποθέτηση των αντικαρκινικών στίευασμάτων, ορμονών, ναρκωτικών και ξεχωριστή για τα υπόλοιπα φάρμακα.



ΠΗΓΗ :WWW.KERDOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: