Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Οι φαρμακαποθήκες έχασαν τη συνταγή θεραπείας



Θα κατεβάσουν «ρολά» πάνω από τις μισές 
 Διπλάσιες φέτος οι ζημιές τους 
Οι φαρμακαποθήκες έχασαν τη συνταγή θεραπεία.
 Αλλάζει άρδην το τοπίο στην εγχώρια αγορά φαρμακαποθηκών με τον αριθμό των επιχειρήσεων που αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους να αυξάνεται, ενώ σημαντική διεύρυνση παρουσιάζει το μερίδιο των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών που έχει πλέον ξεπεράσει το 50%.
Το 2011 ήταν το πρώτο ζημιογόνο έτος μετά από αρκετές κερδοφόρες χρήσεις με τις ζημιές να φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται δε ότι το 2012 οι ζημιές θα υπερδιπλασιαστούν, ενώ στα προσεχή έτη από τις περίπου 140 εταιρείες που υπάρχουν θα πάψουν να λειτουργούν πάνω από τις μισές.
Βασικοί παράμετροι που οδηγούν στο μαρασμό του κλάδου είναι

αφενός η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου η ραγδαία μείωση των παράλληλων εξαγωγών (Βασική αιτία ύπαρξης ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων).
Επίσης τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία έχουν μεταφέρει το έντονο πρόβλημα ρευστότητας προς τις φαρμακαποθήκες οι οποίες από την πλευρά τους Κύκλος εργασιών (σε εκατ. ευρώ) 2007 3.053,58
2008 3.485,99 
2009 3.949,51 
2010 3.556,45 
2011 3.355,00
Επίσης έχουν σημαντικά λιγότερες μέρες πιστώσεις από τις φαρμακευτικές.
Τα προβλήματα εντείνονται, αφενός από την επιβολή της συνταγογράφησης με δραστική που μειώνει τζίρους και φυσικά και το κέρδος (που είναι ήδη πολύ μειωμένο), αλλά και από τις τελευταίες απαιτήσεις του υπουργείου όσον αφορά στα ακριβά φάρμακα τα οποία αμείβονται, ως κέρδος, με 30 ευρώ ανά τεμάχιο ανεξάρτητα της αξίας τους. Επίσης, πρόσφατα, ανακοινώθηκε και η θετική λίστα με σημαντικές «απουσίες» σκευασμάτων που θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τους τζίρους.
Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat, η εγχώρια αγορά του χονδρικού εμπορίου φαρμάκων υποχώρησε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τις συνολικές πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία σε τιμές ex-factory το 2011 διαμορφώθηκαν σε 3,42 δισ. ευρώ (-9,4% από το προηγούμενο έτος).
Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν μειωμένη ρευστότητα, λόγω των αυξημένων οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων και του συντομότερου χρόνου πίστωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, η μείωση του θεσμοθετημένου κέρδους που επιβλήθηκε σύμφωνα με το Ν.4052 αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη κερδοφορία τους (-4,9% επί της exfactory τιμής, -6,4% για τα συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται και -7,8% για τα ΜΗΣΥΦΑ).
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 96 επιχειρήσεων. Ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2011 διαμορφώθηκε σε 3,36 δισ. ευρώ (-5,7% από το 2010), ενώ το 61% των εταιρειών μείωσαν τα έσοδά τους. Το 2011 προέκυψε αξιοσημείωτη μείωση των EBITDA κατά 70%, σε περίπου 20 εκατ.
ευρώ, ενώ οι εταιρείες εμφάνισαν προ φόρων ζημιές ύψους 42,63 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 35,80 εκατ. το 2010. Σε αυτό συνέβαλε, κυρίως, η επιδείνωση των αποτελεσμάτων της Μαρινόπουλος Κ.Π. Α.Ε. (αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα).

ΠΕΦ για Δραστική 

Την έντονη αντίδραση της για μια ακόμη φορά εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική πιστεύοντας ότι η χώρα θα βρεθεί στο έλεος εκατοντάδων ανώνυμων γενοσήμων και εκατοντάδων πλαστών φαρμάκων.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η χώρα μας ήταν αποτελεσματικά θωρακισμένη χάρη στο συνδυασμό ελέγχων και συνταγογραφικών πρακτικών, όπως είναι η συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων. Το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική φέρνει το τέλος σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον

Πηγή: naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: