Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κ. Λουράντος για δραστική: «Το ισχυρότερο λόμπυ στην Βουλή αλλά και έξω από αυτήν καλά κρατεί!»


 


Προς υπογραφή η (μη) συνταγογράφηση με δραστική!

Σας ενημερώνω για την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά την συνταγογράφηση και που θα τον υπογράψει, ποιός άλλος, ο κος Σαλμάς. Τα ... συμφέροντα και πάλι στο προσκήνιο! Κατα τα άλλα εφαρμόζονται μέτρα για την περιστολή της συνταγογράφησης. Προφανώς μόνο εις βάρος των Φαρμακοποιών!

Ετοιμαστείτε να γεμίσετε γενόσημα για να ανταποκριθείτε στις επιλογές των εταιριών των ιατρών!!! Ετοιμαστείτε επίσης και για άλλα μέτρα που έρχονται αφού η συνταγογράφηση θα εξακολουθήσει στους ίδιους ρυθμούς!
Προσέξτε την αθλιότητα με τις εξαιρέσεις στα άρθρα...


... 4, 5 και 6. Τι μένει για συνταγογράφηση με δραστική ουσία; Μας δουλεύουν σίγουρα ... Και όχι μόνο εμάς!!! Σας παραθέτω συνοπτικά το σχέδιο της εγκυκλίου ....

Στο άρθρο 1 αναφέρεται η υποχρέωση των ιατρών να ... «συνταγογραφούν ΚΑΘΟΛΙΚΑ με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας» .

Στο άρθρο 2 αναφέρεται η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό και η υποχρέωσή του να ενημερώνει τον πελάτη-ασφαλισμένο για το φθηνότερο διαθέσημο φάρμακο στην Ελληνική αγορά καθώς και για την διαφορά που θα πληρώσει αν προτιμήσει κάποιο άλλο. Ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, με άλλο φάρμακο διαφορετικής δραστικής ουσίας.

Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων φαρμάκων ή ασθενειών! Οι περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας καθώς και την ορθή διαχείριση των ασθενών. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και απαγορεύεται η υποκατάσταση του φαρμάκου.  

Στο άρθρο 4 αρχίζουν οι εξαιρέσεις! Εξαιρούνται μεταξύ άλλων ... ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδιασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα κα ανταλλάξιμα. Εξαιρούνται επίσης φάρμακα ... «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως : acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λ.π. Εξαιρούνται επίσης τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα ( χημιοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το ασθμα και τα χρονια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στο άρθρο 5 συνεχίζονται οι εξαιρέσεις!!! Εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών! Επίσης οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι!!! Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και η πρωτοτυπία της «πρώτης φοράς». Η πρώτη δηλ. συνταγή για ασθενείς με χρόνια πάθηση θα γίνεται πάντα με την δραστική ουσία και θα επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Στην συνέχεια αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η επιλογή αυτή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς! Δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση !!!! ( Ερώτηση: Ποιός θα ελέγχει την πρώτη φορά και τι θα γίνει σε περίπτωση έλλειψης ;;; Θα υπάρχει φωτοτυπία της πρώτης συνταγής; Και αν κάποια στιγμή γίνει απορρύθμιση; Φτού και απ’ την αρχή;)

Στο άρθρο 6 αποκαλύπτεται η υποκρισία και η αλαζονεία των συνταξάντων το προς υπογραφή κείμενο: Ο ιατρός δύναται να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, εκτός των αναφερομένων εξαιρέσεων, κατ΄εξαίρεση πάλι .... μόνο το 15% από ότι έμεινε για συνταγογράφηση με δραστική ουσία! Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα επαγρυπνά και όταν ξεπεραστούν τα επίπεδα του 15% θα τον ενημερώνει και θα ... επιβάλει τις ανάλογες ... κυρώσεις!

Το έχω ξαναπεί. Το ισχυρότερο λόμπυ στην Βουλή αλλά και έξω από αυτήν καλά κρατεί. Η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία θα συνεχιστεί γιατί έτσι βολεύονται τα συμφέροντα! Ετσι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πέσει πάλι στις πλάτες των φαρμακοποιών και το ποσοστό κέρδος θα τεθεί πάλι σε ... συζήτηση

Αναφέρομαι προφανώς στο γεγονός ότι αν πάρουμε την περίφημη δόση των 44 εκ.. το τίμημά της δόσης αυτής θα είναι πολύ βαρύ , αφού όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αποφύγουμε την εποπτεία αλλά κυρίως τις «αυτόματες διορθώσεις», δηλαδή τα νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι!

Αν χάσουμε την επιστημονική μας οντότητα , χάνουμε την ύπαρξή μας , την αξιοπρέπειά μας , το φαρμακείο μας. Απλός διαχειριστής συνταγών μπορεί να γίνει ο καθένας . Επιστήμονας φαρμακοποιός ΟΧΙ!!!

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: