Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος και την δόση στο Eurogroup


(Ανανεωμένο) Μετά από 10 και πλέον ώρες συνομιλιών και έντονων διαφωνιών,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 αντί για τον στόχο του 120% που προβλεπόταν αρχικά.
Το αποτέλεσμα είναι θετικό, είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους θα αφορούν:
  • Μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια, με ψαλίδισμα του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.
  • 11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.
  • Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στο 35% της αξίας τους.
Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τμηματικά σε τρία μέρη.
Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup.
«Το ΔΝΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
ΠΗΓΗ:
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: