Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Λεηλατούν τα ταμεία με «μαϊμού» συνταγές 13/12/2010 9:28:00 μμ

Κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις και «υπόγειες διαδρομές» φαρμάκων μεγάλης αξίας μεταξύ του νοσοκομείου της Άρτας και ιδιωτικού φαρμακείου αποκάλυψαν ελεγκτές του ΟΓΑ, οι οποίοι μετά από ελέγχους κατέδειξαν ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Όπως όλα δείχνουν τα τρωκτικά συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να λυμαίνονται το χώρο της υγείας, αφού σχεδόν καθημερινά οι ελεγκτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογα φαινόμενα. Αυτό υποστηρίζει ο διοικητής του ΟΓΑ, κ. Παναγιώτης Πέτρουλας, ο οποίος αναφέρει ότι η περίπτωση της Ηπείρου είναι χαρακτηριστική των όσων συμβαίνουν. «Στην ουσία πρόκειται για παράνομη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού φαρμακείου και υπαλλήλου του νοσοκομείου, η οποία εργαζόταν στο φαρμακείο του νοσοκομείου και υπεξαιρούσε συνταγές υψηλού κόστους, τις οποίες και διοχέτευε στον ιδιώτη φαρμακοποιό», εξηγεί ο διοικητής του ΟΓΑ.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, αντί να χρεώνονται οι συνταγές μέσω του νοσοκομείου στον ΟΓΑ σε τιμές χονδρικής πώλησης, εξοφλούνταν στο ιδιωτικό φαρμακείο με τιμές λιανικής.
«Χρυσές» δουλειές
Αποτέλεσμα ήταν η ζημία του ΟΓΑ να ανέλθει στο ποσό των 166.783,87 ευρώ, ενώ ο ιδιώτης φαρμακοποιός κατάφερε να κάνει «χρυσές» δουλειές. Αφού, μέσα σε εννιά μήνες, κατά το περασμένο έτος, αύξησε κατά 1300% τον τζίρο του φαρμακείου. Είναι ενδεικτικό ότι από 6.482 ευρώ έφτασε να κάνει τζίρο 82.264 ευρώ.
«Πρόκειται για ακριβά κυρίως φάρμακα (αιμοκάθαρσης, καρκίνου κ.α.), αφού αυτά αποφέρουν υψηλό κέρδος, αλλά όχι μόνο», τονίζει ο κ. Πέτρουλας, συμπληρώνοντας ότι την «υπεξαίρεση παραδέχτηκε η υπάλληλος του νοσοκομείου, η οποία ανέφερε στους ελεγκτές ότι το έκανε γιατί είχε ανάγκη ο ιδιώτης φαρμακοποιός και έπρεπε να τον βοηθήσει οικονομικά». Σημειώνεται ότι στο πόρισμα καταθέτουν μεταξύ άλλων και οι γιατροί του νοσοκομείου που εξέτασαν τους ασθενείς και εξέδωσαν συνταγές, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που εκτέλεσαν τις συνταγές τους στο φαρμακείο του νοσοκομείου.
Συνταγές σε… Αμερικανούς
Και στην Τρίπολη, όμως, οι ελεγκτές του ΟΓΑ έφεραν στο «φως» ακόμα μία υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων. Μετά από ελέγχους εντοπίστηκαν στα ράφια συγκεκριμένου φαρμακείου 2.930 κουτιά διαφόρων φαρμάκων, χωρίς την ταινία γνησιότητας, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν χρεωθεί σε ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να έχουν δοθεί σε ασθενείς.
Η αξία των φαρμάκων κοστολογήθηκε στα 107.940,86 ευρώ και 999 απ’ αυτά αξίας 30.341 ευρώ είχαν επικολληθεί σε συνταγές ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Στο φαρμακείο βρέθηκαν επίσης 21 βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων, μία πλαστή σφραγίδα με στοιχεία γιατρού και 67 περίπου συνταγολόγια, με συνταγές που είχαν χρεωθεί εν αγνοία τους ακόμη και σε ζευγάρι που κατοικεί μόνιμα στην Αμερική!. «Όταν πήγαμε να δούμε τον Αμερικάνο, να δούμε την αγωγή του, μας είπαν ότι αυτός μένει στην Αμερική και ερχόταν μια φορά το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Ο φαρμακοποιός όμως δούλευε κανονικά τα βιβλιάρια», αναφέρει ελεγκτής του ΟΓΑ.
Μέσα σε ένα οκτάμηνο απ’ αυτή την κομπίνα ο Οργανισμός ζημιώθηκε κατά 112.347,47 ευρώ, ποσό που το εισέπραξε χωρίς χρέωση ο φαρμακοποιός από τον ΟΓΑ.
Οι σχετικοί φάκελοι έχουν ήδη αποσταλεί στο ΣΔΟΕ και στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ σε λίγες μέρες εκπνέει και η προθεσμία απολογίας των εμπλεκομένων στην υπόθεση και στη συνέχεια αναμένεται να επιβληθούν οι διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.
«Αυτό βέβαια που συμβαίνει συχνά είναι να διακόπτουμε από την πλευρά μας τη συνεργασία με ένα φαρμακείο και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που καθυστερεί για χρόνια να υποχρεωνόμαστε σε συνεργασία», αναφέρει ο κ. Πέτρουλας, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέχρι τότε, ωστόσο, όπως λέει ο διοικητής του ΟΓΑ οι έλεγχοι εντατικοποιούνται.
Φάρμακα με τη σέσουλα
Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι ελεγκτές είναι στα φάρμακα που γράφονται μέσα στα νοσοκομεία, αλλά δεν φαίνονται πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία και μόνο περίπτωση που αφορά σε μια σπανιότατη πάθηση, αυτή της πνευμονικής υπέρτασης, τα φάρμακα που δόθηκαν σε ασθενείς από δυο και μόνο νοσοκομεία φτάνουν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των …Βαλκανίων.

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ
πηγη real.gr

1 σχόλιο:

OXYNOYS είπε...

ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΟΥΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΑΓΝΕΙΑ