Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τεταμένο κλίμα στη συνάντηση Λοβέρδου- Φαρμακοποιών

Πρώτη δημοσίευση: 20.12.201

Τεταμένο κλίμα στη συνάντηση Λοβέρδου- Φαρμακοποιών


Ενημερώθηκε: 20.12.2010 // 19:37

Σε τεταμένο κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Ο υπουργός Υγείας έθεσε άλλο ένα κριτήριο το οποίο μάλιστα συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Εκτός από την επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο αγκάθι μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου είναι η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από φαρμακοποιό στο παιδί του, το οποίο έχει τελειώσει Φαρμακευτική.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η άδεια ανήκει στο δημόσιο όταν ένας φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται ή φεύγει από τη ζωή, ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αντέδρασαν στο σύνολό τους θέτοντας ως επιχείρημα ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν φαρμακοποιοί με στόχο να πάρουν τις άδειες των γονέων τους και να ασκήσουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Το υπουργείο Υγείας πάντως προτίθεται να διατηρήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, δηλαδή να κρατά για μια πενταετία την άδεια του φαρμακείου η χήρα φαρμακοποιού.
Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου οι φαρμακοποιοί αντιδρούν καθώς ζητούν να μένουν ανοιχτά μόνο το 20% των φαρμακείων στις μεγάλες πόλεις και όχι το εκατό τοις εκατό που θα επιθυμούσε το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία για το ύψος της κλιμακούμενης επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα πληρώνουν τους φαρμακοποιούς εντός 45 ημερών.
Επίσης, έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι 12.000 άδειες φαρμακείων σε όλη τη χώρα και οι μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών από 5% σε 2,5%, αρκεί αυτό να γίνει χωρίς να θιγούν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών που διαθέτουν δικές τους φαρμακαποθήκες.
Έξω από το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης συγκεντρώθηκαν δεκάδες φαρμακοποιοί της Αττικής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στον πρόεδρό τους Γ. Λουράντο που δεν είχε κληθεί επισήμως στη συνάντηση του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση αυτή τυπικά είχε κληθεί μόνο ο κ. Δ. Βαγιωνάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ενδεικτική της έντασης που υπήρξε στη συνάντηση είναι και η αντίδραση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου ο οποίος είπε ότι αν ξανασυμβεί αυτό όταν καλεί για διαβούλευση όσους σχετίζονται με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο χώρο του φαρμάκου, θα παραπέμψει το θέμα του ανοίγματος για το επάγγελμα των φαρμακοποιών στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: